Dostupni linkovi

Švedska premijerka dala ostavku, desnica u parlamentu


Švedska premijerka Magdalena Andersson na putu ka parlamentu da pred svoju ostavku, 15. septembar 2022.
Švedska premijerka Magdalena Andersson na putu ka parlamentu da pred svoju ostavku, 15. septembar 2022.

Švedska premijerka Magdalena Andersson podnijela je ostavku nakon što je njezina vlada poražena na općim izborima.

Nakon izglednog poraza njene koalicije lijevog centra, očekuje se da će lider Umjerene stranke Ulf Kirstesson formirati vladu. Ona će uključivati i Švedske demokrate, krajnje desnu stranku.

Blok sačinjen od stranke Umjerenih, Švedskih demokrata, Kršćanskih demokrata i Liberala dobit će 176 od 349 koliko ima švedski parlament. Lijevi centar dobit će 173 pozicije prema najnovojim podacima izbornog tijela.

Još uvijek nisu prebrojani svi glasovi, ali malo je vjerovatno da će se rezultati promijeniti.

"Sada ću započeti rad na formiranju nove vlade koja može da završi stvari", rekao je Kristersson.

Prekretnica u švedskoj politici

Ovi izbori značajna su prekretnica za švedsku politiku. Stranka Švedskih demokrata nekada je bila smatrana za izopćenike, a sada su osvojili skoro 20 posto glasova.

Obećali su da će Švedsku "učiniti ponovo sigurnom" uvođenjem dužih zatvorskih kazni i ograničavanjem imigracije.

Međutim, kako navodi BBC njihov stranački lider Jimmie Akesson neće biti premijer, jer nema punu podršku sve četiri stranke.

Uspjeh stranke, koja je od Kristerssonovih Umjerenih preuzela mjesto druge najveće stranke u zemlji, izazvao je strahove da je švedska politika tolerancije i uključenosti stvar prošlosti.

Jimmie Akesson, lider Švedskih demokrata
Jimmie Akesson, lider Švedskih demokrata

Njihov stav da su švedski problemi, naročito kriminal bandi, rezultat decenijske velikodušne imigracijske politike, pogodio je mnoge glasače.

Kristersson, sa druge strane, kaže da će izgraditi vladu "za cijelu Švedsku i sve građane".

"Postoji velika frustracija u društvu, strah od nasilja, zabrinutost za ekonomiju, svijet je vrlo nesiguran i politička polarizacija postala je prevelika i u Švedskoj", rekao je. "Stoga je moja poruka da želim ujediniti, a ne dijeliti."

Iako je Kristerssonova stranka manja, lider Švedskih demokrata Jimmie Akesson ne može dobiti široku podršku desnice potrebnu za zbacivanje socijaldemokrata.

Kristersson će vjerovatno pokušati formirati vladu sa Kršćanskim demokratima i osloniti se na podršku Švedskih demokrata i Liberala u parlamentu.

Prva premijerka Švedske

Premijerka Magdalena Andersson prihvatila je poraz, ali je upozorila da su mnogi Šveđani zabrinuti zbog izbornog uspjeha Švedskih demokrata.

"Izborni rezultat nam također pokazuje da su Švedske Demokrate, sa velikom razlikom, druga najveća stranka u Švedskoj i znam da su mnogi Šveđani zabrinuti. Mnogi su se već susreli sa mržnjom i prijetnjama, a još više ih je zabrinuto da će postati meta i oklijevaju da se izraze u javnosti. Vidim da ste zabrinuti i dijelim sa vama tu zabrinutost," rekla je odlazeća premijerka.

Kada je preuzela dužnost prošle godine Andersson je postala prva premijerka Švedske u historiji. Dala je ostavku prvog dana, pa se potom ubrzo vratila na poziciju.

Plan Švedskih demokrata

Švedske demokrate imaju za cilj da Švedsku učine najstrožijom u Evropskoj uniji po pitanju imigracione politike, uključujući i zakon koje omogućuje odbijanje osoba koje traže azil na temelju vjerskih ili LGBTQ razloga.

Stranka želi srezati ekonomsku korist za imigrante i dati više ovlasti policiji, uključujući zone u problematičnim područjima koje bi dopustile pretrage bez konkretne sumnje na zločin.

Čini se da će oni osvojiti 20,6 posto glasova, u odnosu na 19,1 posto za Umjerene. Socijaldemokrati će biti na 30,4 posto.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG