Dostupni linkovi

Pobjeda desnice na izborima u Švedskoj, premijerka priznala poraz ljevice


Jimmie Akesson u govoru u gradu Nacka blizu Štokholma, 12.septembar 2022.

Vođa nacionalističke populističke stranke Švedske demokrate Jimmie Akesson proglasio je 14. septembra pobjedu desničarskog bloka na izborima održanim u Švedskoj 11. septembra, a premijerka Magdalena Andersson priznala poraz.

Sa gotovo svim prebrojanim glasovima, desničarski blok od četiri stranke među kojima je i stranka Švedske demokrate, izgleda da je osvojio tanku većinu u švedskom parlamentu Riksdagu koji broji 349 poslanika.

Mali broj glasova koji još nisu prebrojani ne mogu promijeniti ishod izbora.

Švedska premijerka Magdalena Andersson priznala je poraz ljevice i pobjedu bloka desnice i ekstremne desnice nakon što su stigli gotovo kompletni rezultati izbora, prenosi AFP.

Andersson je na pres-konferenciji rekla da je preliminarni rezultat dovoljno jasan da se zaključi da je njen blok lijevog centra izgubio vlast i najavila ostavku koju će zvanično podnijeti 15. septembra.

Obećavajući da je vrijeme da se "Švedska stavi na prvo mjesto" Jimmie Akesson je rekao da će njegova stranka biti pokretačka snaga u njegovom radu na ponovnoj izgradnji sigurnosti u Švedskoj.

Andersson je postala prva žena na mjestu premijera u Švedskoj 2021. godine i vodila je zemlju ka pridruženju NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Partiju Demokrata Šveđani su dugo bojkotovali zbog njenih korijena u neonacističkom pokretu.

Posljednjih godina ona se promijenila izbacujući ekstremiste i stekla podršku sa čvrstim stavom prema kriminalu i imigraciji u vrijeme kada se u zemlji bilježi skok oružanih napada i drugog nasilja.

Kao rezultat toga, desničarski blok je osvojio 176 mjesta u parlamentu od 349 mjesta, a blok lijevog centra premijerke Andersson 173 mjesta.

XS
SM
MD
LG