Dostupni linkovi

Đukanović pozdravio Bidenov stav o kolektivnoj bezbjednosti članica NATO


Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore
Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozdravio je poruku američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) koji je ocijenio, tokom samita NATO u Briselu, da je član 5 osnivačkog Sporazuma NATO, koji govori o kolektivnoj odbrani „sveta obaveza“.

„Veliki povratak prijatelja, partnera i saveznika. Snažna poruka predsjednika Bajdena: Posvećenost SAD članu 5 je čvrsta kao stijena i nepokolebljiva. To je sveta obaveza!“, objavio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Twitteru.

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) je reagovala na Đukanovićevu izjavu ocjenom da je posvećenost Sjedinjenih Američkih Država NATO-u čvrsta kao stijena.

Predsjednik SAD Džo Bajden kazao je da je Alijansa od ključne važnosti za američke interese, i poručio da želi da Evropa zna da su uz nju Sjedinjene Američke Države. “Želio bih da Evropa zna da su SAD uz nju”, poručio je predsjednik SAD.

Crnogorsku delegaciju na Samitu NATO u Briselu predvodio je premijer Zdravko Krivokapić koji je prenio punu podršku Crne Gore inicijativi NATO 2030 i potrebu jačanja političke dimenzije Alijanse, očuvanja vojne moći i zauzimanja globalnog pristupa bezbjednosti u kontekstu savremenih izazova.

Krivokapić je objavio da je na marginama Nato Samita razgovarao sa američkim predsjendikom Džo Bajdenom:

„Zahvalan sam na riječima podrške koje je Bajden iskazao prema Vladi Crne Gore“, saopštio je premijer Krivokapić na Twitteru.

„Amerika je ponosna što podržava Crnu Goru i njene građanne kao prijatelje, partnere i NATO saveznike“, reagovala je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke na tvit premijera Krivokapića.

XS
SM
MD
LG