Dostupni linkovi

Čomić: Cilj novog Ministarstva popraviti ocenu EK za Srbiju


Zastave EU, ilustracija
Zastave EU, ilustracija

Cilj novog resora u Vladi Srbije - Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - jeste da se popravi ocena u Izveštaju Evropske komisije (EK) po pitanju vladavine prava u Srbiji, izjavila je novinarima u Skupštini Srbije čelnica tog ministarstva Gordana Čomić.

Evropska komisija je početkom oktobra u izveštaju o napretku ocenila da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi i pravosudni sistem.

Cilj je da sa sadašnje ocene 2,2 do kraja 2021. godine bude povećana za 20 odsto, odnosno na 2,64, izjavila je resorna ministarka Gordana Čomić.

"Predlažemo da zajedno radimo na popravljanju svih ocena i na popravljanju svih indikatora, da političkim kriterijumima i dijalogom počnemo da menjamo Srbiju", rekla je Čomić na konferenciji za medije nakon održane sednice skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava.


Kako je rekla, ljudska prava su kao so, „može se bez nje, ali je bljutavo i jedu se nepravde“.

Da se moraju osnažiti mehanizmi kojima će se uređivati oblast ljudskih i manjinskih prava i institucije istakao je i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Muamer Bačevac, iz poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS),

Različitosti treba svi građani da shvate kao bogatstvo, a ne kao nešto što treba da izazove podele ili, u najgorem slučaju, mržnju i sukobe, rekao je Bačevac.

Čomić je pojasnila da politički dijalog između vlasti i opozicije nije u nadležnosti njenog ministarstva, već u nadležnosti Narodne skupštine i Evropskog palamenta i da Ministarstvo može samo da bude alat, odnosno, da pomogne ako neko od njih zatraži pomoć od Ministarstva.

Upitana zašto nije reagovala na vređanja novinarke N1 Žakline Tatalović, (na Televiziji Pink pre nedelju dana), Čomić je odgovorila da je posao vladavine prava da taj posao uradi onaj ko je iz budžeta plaćen za to.

"Mogu lako i jednostavno da reagujem, ali onda je problem da ako kršim nadležnosti u jednom slučaju, da li će vam se sviđati i u drugim slučajevima. Ovde je tema mediji, a članu Vlade je zabranjeno da komentariše kako mediji treba da rade", rekla je Čomić.

XS
SM
MD
LG