Dostupni linkovi

TS: Izveštaj Evropske komisije ukazuje na korupciju u Srbiji


Izveštaj Evropske komisije ukazuje na korupciju kao veliki problem za napredak Srbije na evropskom putu, saopštila je nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS).

U saopštenju navode da je izveštaj Evropske komisije potvrdio da državni organi Srbije nisu primenili zakone i planove za borbu protiv korupcije, i da ukazuje na nedopustivu praksu da se javne nabavke i javno-privatna partnerstva ugovaraju na osnovu međudržavnih sporazuma.

Transparentnost Srbija ocenjuje da je jednako važan i poziv EK za unapređenje pravila o finansiranju predizborne kampanje, kao i da se u izveštaju "konstatuje kršenje zakona kada je reč o v.d. stanju u državnoj upravi", ali da je EK propustila da ukaže da "isti problem postoji u još drastičnijem obimu kod javnih preduzeća".

"Pored toga što se reč 'korupcija' pominje na čak 77 mesta u ovogodišnjem izveštaju, o značaju koji je dat ovom problemu svedoči i činjenica da se o njemu govori u vezi sa svim ključnim uslovima evrointegracija - u okviru političkih kriterijuma, vladavine prava, ekonomskog razvoja i javne uprave", navodi Transparentnost Srbija.

Kako ukazuje TS "ovogodišnji izveštaj, jasnije nego ikad ranije, ukazuje na nedopustivu praksu da se javne nabavke i javno-privatna partnerstava umesto po zakonu, ugovaraju na osnovu međudržavnih sporazuma i na osnovu posebnih procedura za izbor 'strateških partnera' kod infrastrukturnih projekata 'od nacionalnog značaja' ".

"EK je takođe podsetila na obavezu koju Srbija nije poštovala - da se i za hitne nabavke u vezi sa pandemijom COVID-19 obezbedi primena zakonskih načela transparentnosti i konkurencije", saopštila je Transparentnost Srbija.

Kako navodi TS, jednako je važan i poziv za unapređenje pravila o finansiranju predizborne kampanje i podsećanje na neispunjene preporuke OEBS što se navodi u drugom izveštaju, Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o junskim izborima.

"Izričito je ukazano na 'nejasno razgraničenje između obavljanja javne funkcije i predizborne promocije' u slučaju predsednika Republike na proteklim izborima", navodi TS i dodaje da se ta ocena jednako može dati i za brojne druge funkcionere jer nije bilo spremnosti da se problem vođenja "funkcionerske kampanje" reši adekvatnim zakonskim normama.

Kada je reč o gonjenju korupcije na visokom nivou, Transparentnost Srbija ističe da je važno što Komisija ponavlja ocene o nedovoljnom broju osuda, i na potrebu proaktivnog postupanja javnih tužilaštava.

"EK izričito ukazuje na potrebu zaštite uzbunjivača u takvim slučajevima, pominjući poimence 'Krušik'. Treba istaći da to nipošto nije jedini slučaj u kojem su u medijima iznete argumentovane sumnje o mogućoj korupciji, a što tužilaštvo nije ispitivalo", piše u saopštenju TS.

TS navodi da je važno to što je Komisija istakla neke od problema u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja upravo u delu izveštaja koji se odnosi na borbu protiv korupcije, kao i to što se u ovom izveštaju prvi put osvrće na Zakon o ispitivanju porekla imovine i posebnom porezu.

Ključne ocene Evropske komisije o državama Zapadnog Balkana
Ključne ocene Evropske komisije o državama Zapadnog Balkana

XS
SM
MD
LG