Dostupni linkovi

Delovi Ukrajine pod kontrolom Rusije na prevaru prodaju žito svetu


Vojno vozilo u polju sa žitaricama u Ukrajini

Vlasti u delu Ukrajine koji je zauzela Rusija koriste "lukave šeme" da izbegnu sankcije Zapada i prodaju žito Severnoj Americi i drugim delovima sveta, izvestila je u petak, 10. juna, ruska državna novinska agencija RIA.

Ukrajina je optužila Rusiju za krađu žita sa teritorija koje je okupirala od pokretanja, kako naziva, specijalne vojne operacije u februaru. Rat preti da izazove ozbiljnu nestašicu hrane jer Rusija i Ukrajina prodaju oko 29 odsto svetskog izvoza pšenice.

Vladimir Rogov, član administracije jugoistočnog regiona Zaporožja Ukrajine, rekao je za RIA da se žito takođe prodaje bliskoistočnim i afričkim zemljama.

"Oni se plaše sankcija, ali ipak kupuju naše žito sa radošću – naravno, preko posrednika i lukavih šema," rekao je Rogov ruskoj televiziji, a prenosi RIA.

Rogov je rekao da u regionu ima 1,5 miliona tona žitarica, dodaje RIA. On nije rekao da li je nešto od žita isporučeno kupcima.

Prošle nedelje ukrajinska ambasada u Bejrutu saopštila je da je Rusija poslala svom savezniku Siriji oko 100.000 tona ukradene pšenice, opisujući te pošiljke kao "kriminalnu aktivnost".

Rusija i Ukrajina su u ćorsokaku oko izvoza žitarica iz ukrajinskih luka.

Rusija je zauzela velike delove ukrajinske obale, blokirajući izvoz poljoprivrednih proizvoda i povećavajući cenu žita. Moskva za prehrambenu krizu krivi sankcije koje ograničavaju i njen izvoz žitarica.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG