Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja u srednjim školama na jugozapadu BiH


Ilustrativna fotografija

Zaposleni u srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK), jednom od deset kantona u Federaciji BiH, stupaju u srijedu, 6. oktobra, u štrajk upozorenja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jasminka Petric, predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama tog kantona.

Razlog za štrajk je, kako je navela, činjenica da zaposleni u srednjim školama u tom kantonu na jugozapadu Bosne i Hercegovine još nemaju potpisan kolektivni ugovor.

“Mi smo jedina županija u entitetu Federacija BiH koja nema takav kolektivni ugovor“, kazala je Petric za RSE.

Naglasila je da se Sindikat već godinama sa Vladom ZHK ne može dogovoriti o povećanju plata, koje su, kako kaže, ekstremno male.

“Recimo profesor početnik ima manju plaću nego što je prosječna plaća u Federaciji BiH”, istaknula je Petric.

Prema podacima Zavoda za statistiku Federacije BiH, prosječna neto plaća u tom entitetu u julu ove godine iznosila je 995 konvertibilnih maraka (oko 497 eura).

Štrajk upozorenja bit će organiziran u vrijeme trećeg školskog sata u svim srednjim školama u ZHK, a u Sindikatu najvaljuju da je on najvjerojatnije uvod u generalni štrajk.

Konačna odluka o generalnom štrajku očekuje se u četvrtak, 7. oktobra, kada će biti održana sjednica Skupštine Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHK.

Iz Sindikata podsjećaju da je Vlada ZHK proteklih dana donijela odluku da, mimo pregovora sa Sindikatom, poveća platu za pet posto.

“To je zpravo nož u leđa, nama koji pregovaramo s njima, jer pet posto je ništa. Ukoliko govorimo o profesorima, to je u prosjeku nekih 45 konvertibilnih maraka (oko 23 eura). Ako će tih 45 maraka pokriti troškove života koji vrtoglavo rastu, onda bismo mi trebali biti zadovoljni, ali složit će se svi da 45 maraka na ovakvoj inflaciji ne znači ništa”, dodala je Petric.

Nezadovoljni svojim statusom, na proteste su, u utorak, 5. oktobra, izašli i provjetni radnici u Bihaću, na sjeverozapadu BiH.


Tokom protestne šetnje, i oni su upozorili na kršenje kolektivnog ugovora , te su Vladi Unsko-sanskog kantona uputili zahtjev za povećanje plaća, te rješavanje ostalih problema s kojima se suočavaju prosvjetni radnici u tom dijelu BiH.

XS
SM
MD
LG