Dostupni linkovi

Nemački predsednik tvrdi da je Kijev odbio njegovu posetu, Zelenski negira


Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer

Nemački predsednik bi voleo da poseti Ukrajinu i činjenica da ga tamo nisu primili je "iritantna", rekao je u sredu, 13. Aprila, kancelar Olaf Šolc, prenosi Rojters.

Predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji je dugo bio zagovornik pomirenja sa Rusijom, rekao je u utorak da zvanični Kijev ne želi da on dođe u posetu ukrajinskoj prestonici. Ukrajinski zvaničnik je potom negirao da je predsednik Volodimir Zelenski odbio ponudu Štajnmajera za posetu.

"Predsednik (Štajnmajer) bi voleo da ode u Ukrajinu i posetio bi predsednika (Zelenskog)," rekao je Šolc za javni radio RBB.

"Bilo bi dobro da ga primi. Ne želim dalje da komentarišem. Malo je iritantno, da budem pristojan," kazao je Šolc.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sredu da mu se nemački predsednik ili njegova kancelarija nisu zvanično obratili zbog posete Ukrajini.

“Nemački predsednik ili kancelarija nemačkog predsednika nam se nisu zvanično obratili za ovu posetu“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare posle sastanka sa liderima Poljske i tri baltičke države.

Na pitanje da li će otići u Ukrajinu, nemački kancelar je ponovio da je u redovnom kontaktu s ukrajinskim predsednikom i da je bio u Kijevu neposredno pre početka ruske invazije 24. februara, nagoveštavajući da mu ponavljanje takve posete nije u planu.

"Gotovo nema ni jednog drugog šefa države ili vlade koji ima tako intenzivne kontakte sa mnom", rekao je Šolc.

Ranije je savetnik Zelenskog rekao za javnu televiziju ZDF da ukrajinski zvaničnici i dalje očekuju od nemačkog kancelara da odmah donese praktične odluke kao što je isporuka oružja.

Nemačka je već isporučila defanzivno oružje Ukrajini, ali Šolc je više dana pod pritiskom čak i unutar svoje vladajuće većine, da odobri slanje ofanzivng oružja, kao što su oklopna vozila.

Socijaldemokratska partija (SPD) i dalje pruža otpor isporuci teškog naoružanja. Poslanik Džo Vajngarte ukazao je na opasnost da se Nemačka time postepeno uvuče u rat.

Štajnmajer je u utorak rekao da je planirao da poseti Kijev sa poljskim kolegom i predsednicima Estonije, Litvanije i Letonije "kako bi poslao snažan signal evropske solidarnosti sa Ukrajinom... (ali) to u Kijevu nisu želeli".

Savetnik šefa kabineta Zelenskog, Sergej Leščenko, negirao je u intervjuu za Si-En-En da je ukrajinski predsednik odbio ponudu Štajnmajera za posetu.

Nemački list Bild objavio je da je Zelenski odbio Štajnmajerove planove da poseti zbog njegovih bliskih odnosa sa Rusijom poslednjih godina i višegodišnje podrške gasovodu Severni tok 2 koji bi udvostručio protok ruskog gasa.

Nemačka je u međuvremenu odustala od ovog projekta.

XS
SM
MD
LG