Dostupni linkovi

Šta znači novi indijski zakon o 'ljubavnom džihadu'? 


Novi zakon predviđa i moguću kaznu zatvora do 10 godina, i na kaznu nije moguće platiti kauciju.
Novi zakon predviđa i moguću kaznu zatvora do 10 godina, i na kaznu nije moguće platiti kauciju.

Indijski zakon protiv takozvanog „ljubavnog džihada“ - službeno poznat kao Zakon o zabrani nezakonitog konvertiranja 2020. - stupio je u novembru mjesecu na snagu u sjevernoj državi Utar Pradeš.

"Ljubavni džihad" je termin koji koristi politička i vjerska desnica u Indiji da opiše navodni fenomen gdje muslimani mame žene hinduističke vjere kako bi udajom prešle na islam.

Ovaj zakon predložen je kao zakon koji bi poništio brakove ako se utvrdi da se u braku dešava prisilno vjersko preobraćanje.

Kritičari su zakon nazvali islamofobnim, a izazvao je negodovanja širom Indije.

'Džihad' je, kako piše indijski Firstpoint, "postao internacionalno označen kao neologizam koji služi propagandi mržnje protiv muslimanske zajednice. Bez napora da se pozabavi svojim teološkim kontekstom, njegova upotreba u popularnoj kulturi namjerno dovodi u zabludu. Stvaranje alternative riječi kao kontra broja samoj sebi je ponovno uspostavljanje binarnog sustava dobrog i lošeg; ubrzo tako započinje etiketiranje članova muslimanske zajednice. Kulturna hegemonija ima sveobuhvatnu moć, ne obazirući se na spajanje jezika i kulture i presudnu ulogu koju ona igra na društveno-političkom planu".

Uspon vladajuće stranke Baratija Džanata, predvođene premijerom Nerandrom Modijem s otvorenim stajalištem da je Indija hinduistička država, doveo je do marginalizacije muslimana na više nivoa – kroz aktivizam na terenu, propagandu na internetu i formalne politike na najvišim nivoima poput implementacije zakona.

Tako je, nakon stupanja Zakona na snagu u najvećoj indijskoj državi Utar Pradeš u prvoj sedmici decembra uhapšen muškarac, musliman zbog navodnog pokušaja preobraćanja hinduistkinje na islamsku vjeru.

On je prvi koji je uhapšen prema novom zakonu koji kriminalizuje takozvani "ljubavni džihad". Nakon hapšenja muškarac je zadržan u 14-dnevnom sudskom pritvoru. A kako prenosi BBC, novinarima je rekao da je nevin i da "nema veze sa ženom" zbog čijeg navodnog preobraćenja na drugu vjeru je uhapšen.

Otac žene rekao je za BBC Hindu da je podnio žalbu jer je muškarac "izvršio pritisak" na njegovu ćerku da se preobrati i prijetio joj ako to ne učini.

Žena je navodno bila u vezi sa muškarcem, ali se ranije ove godine udala za nekog drugog.

Policija je za BBC Hindi rekla da je ženina porodica prijavila optuženog za otmicu prije godinu dana, ali je slučaj zatvoren nakon što je žena pronađena i sama opovrgla optužbu.

Novi zakon predviđa i moguću kaznu zatvora do 10 godina, i na kaznu nije moguće platiti kauciju.

Još četiri indijske države Madja Pradeš, Harjana, Karnataka i Asam su najavile da planiraju da uvedu zakon protiv "ljubavnog džihada". U svim ovim državama zajedno sa Utar Pradeš na vlasti je stranka Baratija Džanata koja se optužuje da normalizije antimuslimanska osjećanja u indijskom društvu.

Indija se već zbog Zakona o državljanstvu kojim se olakšava dobijanje državljanstva za nemuslimane migrante iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana našla na listi država u kojima su ugrožena vjerska prava i slobode.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG