Dostupni linkovi

Nove demonstracije u Indiji protiv zakona o državljanstvu 


Protesti u Indiji, decembar 2019.
Protesti u Indiji, decembar 2019.

Više od 1.000 studenata, slikara i pisaca danas je demonstriralo u Nju Delhiju i saveznoj indijskoj državi Asam protiv novog zakona koji omogućava državljanstvo nemuslimanskim izbeglicama iz nekoliko susednih zemalja, prenosi agencija Beta.

Protesti u Indiji počeli su odmah pošto je 11. decembra vladajuća nacionalistička većina usvojila u parlamentu zakon koji se ne primenjuje na pripadnike muslimanskih manjina. Kritičari spornog zakona navode da vlada premijera Narendre Modija na taj način pokušava da približi Indiju hinduističkoj državi, zadajući veliki udarac sekularnoj demokratiji.

U Gauhatiju, glavnom gradu Asama, demonstranti su danas pevali patriotske pesme, crtali na platnu i napravili skulpturu.

Na jednoj od slika je nekadašnji lider pokreta za nezavisnost Indije Mahatma Gandi, kome je nož zaboden u srce, dok su na drugim oslikani protesti, uz krv na ulicama.

Spisateljica i aktivistkinja Arundati Roj pridružila se protestu u Nju Delhiju i pozvala građane da se drže zajedno i čuvaju jedni druge od represije bezbednosnih snaga.

Od početka masovnih protesta pre dve nedelje, širom zemlje su poginule 23 osobe. Savezne države najteže pogodjene protestima su Utar Pradeš, Karnataka i Asam.

Novi zakon omogućava državljanstvo hindusima, hrišćanima, sikima, budistima, parsima i djainistima koji su u Indiji ilegalno, ali mogu da dokažu da su bili žrtve verskog progona u Bangladešu, Pakistanu ili Avganistanu, većinski muslimanskim zemljama.

Premijer Modi brani zakon i opisuje ga kao humanitarni gest prema izbeglicama.

XS
SM
MD
LG