Dostupni linkovi

EU spremna da podrži Španiju u sporu sa Alžirom


Pripadnik pokreta Polisario u Zapadnoj Africi koga podržava Alžir

Zvaničnici Evropske Unije (EU) saopštili su u petak, 10. juna, da krizu u odnosima Španije i Alžira posmatraju sa "krajnjom zabrinutošću" te da su spremni brane interese svojih članica.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis i visoki predstavnik EU za spoljne poslove Džozep Borel u zajedničkom saopštenju naveli su da odluka Alžira o suspenziji dvodecenijskog sporazuma o prijateljstvu sa Španijom, što može obustaviti trgovinu između dve zemlje, deluje kao "kršenje Sporazuma o asocijaciji EU i Alžira, konkretno u oblasti trgovine i investicija".

"To bi dovelo do diskriminatornog tretmana zemlje članice EU i negativno bi uticalo na ostvarivanje prava Unije iz Sporazuma", navodi se u saopštenju.

Dombrovskis i Borel su pozvali na rešavanje spora dijalogom, i dodali da je "EU spremna da se suprotstavi bilo kakvim prinudnim merama" protiv članice EU. Alžir je suspendovao sporazum o prijateljstvu nakon što je španska vlada promenila stav prema teritorijama Zapadne Sahare.

Alžir je u martu vratio svog ambasadora u Španiji, kada je Madrid podržao pokušaje Maroka da zadrži vlast u Zapadnoj Sahari. Alžir podržava Polisario, pokret koji se bori za nezavisnost te teritorije.

Spor oko Zapadne Sahare dolazi u trenutku kada su isporuke severnoafričkog gasa Evropi ove godine sve važnije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Dok gas nastavlja da teče normalno, svaki poremećaj bi dodatno uzdrmao razvučena tržišta energije na kojima su veleprodajne cene skočile. Alžir je već u aprilu upozorio Španiju da bi mogao prekinuti isporuke ako Madrid bude prodavao njegov gas drugim zemljama.

Nacionalno bankarsko udruženje Alžira naredilo je obustavu plaćanja prema i iz Španije, što, prema alžirskim izvorima, utiče na svu trgovinu osim isporuke gasa.

Alžirski predsednik Abdelmadžid Tebune ranije je rekao da neće raskinuti ugovore o snabdevanju gasom zbog ovog spora.

Španija uvozi praktično uvozi sav gas, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Španija je uvozila četvrtinu gasa iz Alžira od januara do aprila, iako je to manje u odnosu na skoro pola godine ranije nakon što je Alžir prestao da koristi gasovod koji prolazi preko Maroka prošlog oktobra.

Gas protiče podmorskim gasovodom Medgaz, u kojem alžirska državna Sonatrach poseduje 51 odsto, a španska gasna grupa Naturgi 49 odsto. Takođe stiže brodovima u formi tečnog prirodnog gasa (LNG).

Sjedinjene Američke Države su bile najveći snabdevač Španije gasom u prva četiri meseca ove godine, ispred Alžira i Nigerije.

Gas je učestvovao u proizvodnji 27 odsto električne energije u Španiji između januara i aprila, prema podacima mrežnog operatera Redeia.

Španska ministarka energetike Tereza je izrazila uverenje da će biti očuvana trgovina gasom između kompanija iz dve zemlje, jer je reč o ugovornom odnosu.

"Ako ne, to bi bio drugačiji, složeniji problem koji bi se rešavao ne diplomatskim putem, već verovatno arbitražom ili sudovima. Za sada imam najveće poverenje", dodala je ona.

Ribera se osvrnula na "komplikovani proces revizije cena između alžirskog distributera i španskih kupaca" dodajući da nas "ništa ne navodi da pomislimo da bi ovo moglo jednostrano da propadne zbog odluke alžirske vlade".

Izvor: AP, Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG