Dostupni linkovi

'1 od 5 miliona': Podrška televiziji N1 i nastavak protesta


Demonstranti ispred Skupštine Srbije
Demonstranti ispred Skupštine Srbije

Podrška televiziji N1, koja više nije dostupna ni na jednom državnom kablovskom operateru, i nastavak protesta sledeće nedelje, poruke su sa protesta pokreta "1 od 5 miliona" u Kragujevcu i Beogradu.

Građanski protest protiv vlasti u Srbiji će se nastaviti i sledeće subote, poručili su organizatori "1 od 5 miliona" sa 60-og okupljanja koje je počelo na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Miodrag Simović, jedan od lidera protesta zamolio je za strpljenje i poručio da će se u narednih nekoliko dana znati više, nakon što je početkom nedelje deo vođstva "1 od 5 miliona" održao konferenciju za medije na kojoj je najavio mogući izlazak na izbore.

"Dragi prijatelji, znam da ste zbunjeni konferencijom za štampu u utorak. Strpite se još tri dana, tada će sve biti jasnije. Danas neće biti govora, odmah krećemo u šetnju. Protesti se nastavljaju", poručio je Simović.

Na početku njegovog obraćanja, kada je pomenuo press konferenciju lidera "1 od 5 miliona", građani su uzvikivali "Ua" i "Bojkot".

Od pojedinaca se začulo i "sramota" ali je sve proteklo mirno. Kao i na dosadašnjim beogradskim protestima, na čelu kolone opet je raširen transparent "Bojkot".

Šezdeseti opozicioni protest u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00


Građani su krenuli u protestnu šetnju ka Radio-televiziji Srbije (RTS) preko Makedonske, Svetogorske i Takovske ulice.

Ta organizacija najavila je da na današnjem protestu traži odgovor na pitanje da li građani, koji finansiraju RTS, imaju pravo da znaju sve što se dešava u državi Srbiji.

“Pedeset devet uzastopnih subota građani su iskazali nezadovoljstvo aktuelnim režimom ali RTS predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokazao je da to nije bitno jer za javni servis nijedan od tih protesta nije postojao", saopštila je organizacija “Jedan od pet miliona”.

Slogan RTS-a, koji javni servis svakodnevno emituje u svom programu, je “Vaše pravo da znate sve”.

Šezdeseti protest završen je posle manje od sat vremena, prolaskom pored zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, gde se kolona nije zaustavljala, nakon što su građani raširili transparent "Bojkot" na ulazu u zgradu Skupštine Srbije.

"Ovde smo da poručimo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako će izgledati konstituisanje Skupštine Srbije. Vidimo se u utorak na konferenciji za štampu", rekla je pred parlamentom Valentina Reković, jedna od lidera organizacije "1 od 5 miliona".

Pokret “Jedan od pet miliona” naveo je da ni važna javna tema, kao što je blokada Rektorata i poništavanje doktorata plagijatoru i ministru finansija u Vladi Srbije Siniši Malom, nije bila preterano bitna za RTS jer je, kako je ocenio, o toj temi obavestio u svega dve rečenice.

“Medijski mrak RTS-a sve je dublji i jedan je od razloga zbog čega je Srbija pala za šest mesta u svetu na najnovijoj listi demokratičnosti", saopštio je “Jedan od pet miliona”.

Kragujevac: Podrška slobodnim medijima

Sa građanskog protesta „1 od 5 miliona“ koji je 25. januara održan u i Kragujevcu upućena je snažna podrška televiziji N1, koja više nije dostupna na državnim kablovskim operaterima, slobodnim i nezavisnim medijima i osuđeni napadi režima na njih.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke je podsetio da je "mračnih devedesetih godina" davao intervjue i pisao tekstove u slobodnim medijima, a da to danas ne može da čini.

"Vlast danas ne želi da se čuje bilo kakva slobodna misao i kako se približavaju ovi lažni izbori, proizvodnja laži i neprijatelja je sve veća", rekao je Lutovac.

Naglasio je da Vučićevu vlast najviše bole ujedinjena opozicija, građani koji su izašli iz kuća i pobunili se i slobodni mediji koji se još uvek usuđuju da objavljuju istinu.

Zoran Lutovac na protestu u Kragujevcu
Zoran Lutovac na protestu u Kragujevcu

"Mi smo tu da sprečimo da se uguši slobodna misao, da se solidarišemo u odbrani televizije N1. Vučiću smeta N1 zato što radi ono što bi trebalo da radi javni servis. Zato što pušta istinu i slobodu, a to su opasni virusi koje ne možete da stavite u karantin, to su virusi koji će dovesti do oslobađanja svih građana", rekao je Lutovac.

Borisav Novaković, potpredsednik Demokratske stranke istakao je da režim Aleksandra Vučića poslednjih sedam dana pojačava represiju i pokušava da uspostavi potpuni medijski mrak u Srbiji.

"Slobodni mediji su kiseonik demokratije i bez njih nema slobodnog društva. Jedan od poslednjih objektivnih medija N1 Aleksandar Vučić pokušava da uguši. A mi mu sa ovog mesta poručujemo da mu to nećemo dozvoliti i da dajemo snažnu podršku tom slobodnom i nezavisnom mediju", rekao je Novaković.

Građani su na protestu pružili podršku listu Kragujevačke novine, jedinom štampanom nedeljniku u ovom gradu koji se proteklog četvrtka nije pojavio na kioscima zbog blokade računa.

Nakon skupa na Đačkom trgu, građani su prošetali centralnim gradskim ulicama i uz zvuke pištaljki pozivali sugrađane da "se oslobode straha" i priključe im se na protestima.

Šta traži '1 od 5 miliona'?

Građanski protesti u Srbiji počeli su u novembru 2018. godine pod naslovom "Stop krvavim košuljama" zbog toga što je grupa ljudi u Kruševcu prebila opozicionog političara Borka Stefanovića. Naziv im je promenjen u "1 od 5 miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića "Nek’ vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

Jedan od glavnih zahteva protesta danas je da Radio-televizija Srbije objektivno informiše javnost, što je bio i zahtev uoči demokratskih promena 5. oktobra pre 20 godina kada su opozicija i građani formalni javni servis RTS zbog služenja režimu nazivali “TV Bastilja”.

Osim smene direktora i urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, građani u protestima zahtevaju i slobodne izbore, bez pritisaka na glasače, paralelnih biračkih spiskova koje, kako tvrde, vodi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i prisustva osoba u civilu u automobilima bez registracionih tablica koje kontrolišu i zastrašuju glasače, kao na poslednjim izborima u Lučanima, a pre toga u Boru i drugim gradovima Srbije.

Generalna poruka sa protesta je zahtev za odlazak aktuelne vladajuće garniture u Srbiji zbog rastućeg nasilja nad neistomišljenicima.

Takođe, uspostavljanje pravne države jedan je od osnovnih zahteva građanskih protesta, odnosno oslobađanje pravosuđa i državnih institucija od direktnog uticaja izvršne vlasti koju predvodi SNS.

Sa protesta je više puta zatraženo od države da otkrije i kazni nalogodavce i izvršioce ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića koji je iz vatrenog oružja likvidiran u januaru 2018. godine u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG