Dostupni linkovi

Šestorica osumnjičenih za terorističke napade izvedeni pred sud


Sud u Prištini
U utorak uveče šestorica od sedmorice uhapšenih na Kosovu pod sumnjom da su planirali terorističke napade izvedeni su pred sudiju u Prištini.

Genc Selimi, Nuredin Sylejmani Valon Shala, Ardian Mehmeti, Musli Hyseni, Bekim Demolli i Fidan Demolli uhapšeni su u novembru.

Dvojica od njih se sumnjiče za napad na dve američke građanke, koje su dale svoj iskaz putem video linka. One su bile misionarke Crkve Svetog Isusa, u bile su deo jedne misije sa sedištem u Tirani. One su rekle da su ih pritvoreni brutalno pretukli.

EULEX-ov tužioc, Robert Kućarski predvodi ovu istragu. Osumnjičeni se, na osnovu prvih istraga, sumnjiče da su planirali terorističke delatnosti, poticanje na rasni, verski ili etnički razdor ili netrpeljivost u vezi fizičkog napada protiv američkih misionara.

Advokat Bajram Tmava, koji brani Nuredina Sylejmania, kazao je za RSE da se njegov klijent tereti za planiranje terorizma.

“Pored toga, i za fizički napad, svađu na nacionalnoj i verskoj osnovi...pronađeno je oružje, koje pripada i mom klijentu, ali teza naše odbrane je da se utvrdi za šta je to oružje bio namenjeno”, kazao je Tmava.

Dokazi koji su prikupljeni tokom pretresa ovih osoba, govore da su se osumnjičeni pripremali za različita krivična dela motivisani radikalnom verskom doktrinom, slično džihadu.

Advokat Nikë Shala koji brani Valona Shalu, kazao je za RSE da se on sumnjiči za pripremu terorističkih aktivnosti protiv ustavnog poretka Republike Kosovo.

“On je kategorički negirao da nema ništa s tim. Ono što je tačno je da je u njegovoj kući tokom pretresa pronađena vazdušna puška i jedna količina municije. Ovo krivično delo, posedovanje oružja bez dozvole, moj klijent je priznao, ali što se tiče pripreme terorističkih delatnosti, on je to kategorički negirao”, kazao je advokat Shala.

Osumnjičeni su uhapšeni u novembru 2013. Njihovi telefonski razgovori su bili prisluškivani i osumnjičeni su da su pripremali terorističke napade na Kosovu. U ovoj grupi, među kojima je jedan koji se vratio iz Sirije, su i mladi iz Prištine i Gnjilana.

Portparol EULEX-a u Prištini, Blerim Krasniqi, za naš program govori o istragama EULEX-a zbog terorizma na Kosovu.

“Tužioci EULEX-a trenutno vode osam slučajeva teririzma, od kojih su tri u preliminarnoj fazi.Tužioci su do sada podigli dve optužnice u slučajevima terorizma”, kazao je Krasniqi.

Na Kosovu se inače vrše napori da se spreče borbe verskog karaktera.

Vlada Kosova je nedavno usvojila Zakon o zabrani udruživanja državljana Kosova u stranim oružanim sukobima van teritorije zemlje, koji je prosleđen Skupštini. Na osnovu ovog zakona, za učešće u stranim konfliktima predvidjene su višegodišnje zatvorske kazne.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG