Dostupni linkovi

Šef NATO-a nakon zakona o Hong Kongu: Kina ne dijeli naše vrijednosti


Oglas koji je sponzorirala kineska vlada, a koji promovira novi zakon o nacionalnoj sigurnosti, viđen je na prelazu Eastern Harbor, u Hong Kongu, Kina, 29. juna 2020.

Glavni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg pridružio se u utorak međunarodnom protestu zbog kineskog zakona o sigurnosti Hong Konga, rekavši da Kina narušava autonomiju Hong Konga.

"Jasno je da Kina ne dijeli naše vrijednosti - demokratiju, slobodu i vladavinu zakona", rekao je Stoltenberg u govoru tokom virtualnog foruma.

"To vidimo u Hong Kongu, gdje novi zakon o sigurnosti narušava njegovu autonomiju", rekao je.

Novi zakon gura Peking u "sudar" s NATO saveznicima, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, ali i drugim zapadnim vladama.

Europska unija upozorila je na moguće ozbiljne posljedice za Peking, bez više detalja, javlja Reuters.

Kineski parlament usvojio je u utorak kontroverzni Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, što je najveća izmjena u nekadašnjoj britanskoj koloniji od njenog povratka pod kinesku upravu prije 23 godine.

Zakon je usmjeren protiv subverzije, terorizma, separatizma i suradnje sa stranim snagama, ali će u suštini onemogućiti proteste i slobodu izražavanja, ocjenjuje BBC. Novi kineski ured u Hong Kongu bit će zadužen ne samo za pitanja iz domena nacionalne sigurnosti, već će imati nadležnost i da nadgleda obrazovanje u školama o sigurnosti.

XS
SM
MD
LG