Dostupni linkovi

Šef diplomatije Srbije: Licemeran i ciničan ton Ministarstva Crne Gore


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković tokom intervjua za Agenciju EFE u Madridu, 4. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković tokom intervjua za Agenciju EFE u Madridu, 4. maj 2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je iznenađen "licemernim i ciničnim tonom" saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

To Ministarstvo saopštilo je 21. juna da Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je usvojila Skupština Crne Gore nije usmerena protiv nijednog naroda i nijedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Srbije, kao i da ponašanje srpskih zvaničnika nakon usvajanja tog dokumenta ne sme biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa.

"Smatram da je neumesno u istom saopštenju pozivati se na prijateljstvo i bratstvo građana Crne Gore i Srbije, a onda iznositi odbranu dokumenta čija se zlonamernost prema srpskom narodu ne može opovrgnuti nikakvim naknadnim čitanjima i objašnjenjima", naveo je Selaković u pisanoj izjavi.

On je naveo je da je "zaklanjanje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore iza fraza o nepostojanju kolektivne odgovornosti za zločine" apsurdno, jer "crnogorski parlament nije personalizovao svoju osudu događaja u Srebrenici, čime je, iako se tvrdi suprotno, nedvosmisleno pokušao da stigmatizuje čitav srpski narod".

On je dalje naveo da su “pridike na račun srpskih medija i predstavnika vlasti oličenje unutrašnjih problema Crne Gore u koje se Srbija nije mešala niti će se mešati".

Skupština Crne Gore je 17. juna glasovima 40 poslanika opozicionih partija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, dve stranke socijaldemokratske orijentacije i manjinskih partija uz glasove vladajućih - Građanskog pokreta URA i Demokrata - usvojila Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG