Dostupni linkovi

Šef diplomatije Meksika: U Boliviji državni udar


La Paz dan nakon ostavke Moralesa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

La Paz dan nakon ostavke Moralesa

Meksička vlada smatra ostavku predsednika Bolivije Eva Moralesa državnim udarom, jer je bolivijska vojska prekršila Ustav, pritiskajući ga da se povuče, izjavio je u ponedeljak meksički ministar spoljnih poslova Marčelo Ebrard.

"To je državni udar, jer je vojska zatražila ostavku predsednika, što je protivno ustavnom poretku te zemlje", rekao je Ebrard novinarima na redovnoj konferenciji za medije.

Ministar je govorio nakon što je levičarski predsednik Evo Morales, koji je bio na čelu Bolivije od 2006. godine, objavio u nedelju da će odstupiti pod pritiskom zbog spornog reizbora prošlog meseca.

Demonstranti ošišali i polili bojom gradonačelnicu Vinta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Govoreći zajedno sa predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, veteranom levice Latinske Amerike, Ebrard je rekao da Meksiko neće prihvatiti vladu "vojnog karaktera" u Boliviji.

Meksiko će nastavio da priznaje Moralesa kao legitimnog predsednika sve dok njegov mandat ne završi u januaru 2020. godine, rekao je Ebrard.

Nazivajući događaje u Boliviji "korakom unazad za ceo region", Ebrard je rekao da sukob treba rešiti mirnim i demokratskim sredstvima i pozvao Organizaciju američkih država da se sastanu i iznesu mišljenje o tom pitanju.

Pre ostavke, Meksiko je pozdravio Moralesovu odluku da raspiše nove izbore u Boliviji. Meksiko je kasnije rekao da će mu ponuditi azil ukoliko to zatraži. Do sada, rekao je Ebrard, Meksiko nije dobio odgovor od Moralesa.

Lopez Obrador rekao je da se slaže sa onim što je ministar spoljnih poslova rekao o Boliviji, i pohvalio Moralesa što je odlučio da odstupi sa vlasti umesto da ugrozi živote svojih sugrađana.

Zbog niza vojnih hunti koje su tokom 20. veka srušile levičarske vlade u Latinskoj Americi, levičari regiona su izuzetno osetljivi na bilo kakve znakove vojnog uplitanja u političke afere, piše agencija Rojters.

Lopez Obrador, prvi levičarski predsednik u Meksiku decenijama unazad, odgovorio je generalu koji je kritikovao vladu rekavši da njegove pristalice "neće dozvoliti" državni udar.

Nemiri na ulicama Bolivije zbog izbornih rezultata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

XS
SM
MD
LG