Dostupni linkovi

Zapadni Balkan mora ostati u centru pažnje NATO i Evropske unije, poručio Volters


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i vrhovni komandant Sjevernoatlantskih snaga u Evropi Tod Volters (Wolters), Podgorica, 25. maj 2022.

Zapadni Balkan zbog malignog uticaja trećih strana mora ostati u centru pažnje NATO i Evropske unije, poručio je 25. maja vrhovni komandant Sjevernoatlantskih snaga u Evropi Tod Volters (Wolters), na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

"Svjesni malignog uticaja na Zapadnom Balkanu ostajemo fokusirani na njega kao što smo fokusirani na Ukrajinu", kazao je Volters.

On je istakao da proteklih pet godina Crnoj Gori mogu služiti na ponos i da su njena dostignuća i doprinosi izuzetni.

Crna Gora je punopravna članica NATO-a postala 2017. godine, za vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koja je 2020. nakon tri decenije vladavine, smijenjena.

"Volters je pohvalio rezultate crnogorskih vojnika u misijama u Avganistanu, Kosovu, Letoniji i Iraku, ističući da je prisustvo crnogorskih snaga naročito u Letoniji i podsjetnik liderima NATO da se zadrži pažnja na Zapadnom Balkanu", kaže se u saopštenju.

Đukanović i Volters, koji je na funkciji vrhovnog komandanta od 2019. godine, ukazali su na važnost podrške prijemu u članstvo Finske i Švedske što će, smatraju, biti snažna poruka onima koji ugrožavaju mir.

Đukanović je, u kontekstu pogoršane bezbjednosne situacije u Evropi uzrokovane agresijom na Ukrajinu, odao priznanje aktivnostima NATO kojima je zaustavljena dalja agresija i realizovana strategija odvraćanja i odbrane.

"Važno je kontinuirano prisustvo NATO i EU na Balkanu, imajući u vidu reputaciju nestabilnog regiona koji je u kontinuitetu pod malignim uticajem trećih strana. Poruka NATO i EU je da nam je nasušno potrebno veće združeno prisustvo jer je ovaj region primarna odgovornost EU i NATO ", zaključio je Đukanović.

Crnogorske trupe su dio multinacionalne borbene grupe NATO-a u Letoniji i u mirovnoj misiji KFOR na Kosovu pod mandatom UN-a.

XS
SM
MD
LG