Dostupni linkovi

Čerkez: Produžene aktuelne mjere, 'lockdown' bi doveo u pitanje preživljavanje


Sarajevo
Sarajevo

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je u četvrtak da produži važenje dosadašnjih mjera za 14 dana.

Međutim, kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Sarajevu, to ne znači da neće biti korekcija ako bude potrebe.

Kako je rekao novinarima pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ponovno zatvaranje ‘dovelo bi u pitanje preživljavanje’ stoga je apelovao na građane da se pridržavaju mjera.

"Ako bi došlo do zatvaranja koje smo imali, došlo bi u pitanje kako preživjeti i živjeti uopće. Nepoštivanje mjera će dovesti do velikog broja zaraženih ljudi, ispaštaće nam proizvodni pogoni i mnogi sektori, svakim danom će biti teže. Ovo nije pitanje samo zdravstva, ovo je pitanje zajedničkog djelovanja", rekao je Čerkez.

Čerkez je objasno da uvođenje restriktivnih mjera nije praksa niti jedne zemlje u Evropi i svijetu, a da je BiH bila na početku pandemije zemlja koja je dala najbolji odgovor među tri zemlje Evrope i da je uspjela izbjeći prvi loš scenarij.

Dodao je da su trenutne mjere efikasne i kvalitetne, te da u velikoj mjeri ograničavaju život i ekonomiju, kao i da bi restriktivnije bile pogubne.

Naveo je da se očekuje jači angažman policije i inspekcija na terenu kada se govori o nadzoru nad implementacijom mjera.

“Stanje kakvo je danas je teško, ali je još uvijek pod kontrolom. Broj smrtnih slučajeva pokazuje ozbiljnost, sve više je mladih zahvaćeno virusom, to znači da virus ne bira, ali mi možemo izabrati da li ćemo ići na rizična mjesta ili nećemo i da li ćemo se ponašati prema preporukama ili nećemo”, objasnio je Čerkez.

Jedina mjera koja bi mogla biti donesena za sada je da se u narednom periodu zabrani okupljanje većeg broja ljudi. Sada je dozvoljeno okupljanje do 100 osoba na otvorenom i do 50 u zatvorenom prostoru.

Kazao je da je saradnja s kriznim štabovima dobra, ali da kapaciteti koje Federacija BiH ima na raspolaganju nisu dovoljni za odgovor na COVID-19.

U Federaciji BiH su do sada oporavljena 4.072 pacijenta, dok je trenutno aktivan 3.571 slučaj pozitivan na ovaj virus.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH koji se dovode u vezu sa virusom je 185.

XS
SM
MD
LG