Dostupni linkovi

Bugarska istražuje umešanost Rusije u eksplozijama u skladištima oružja


Portparolka Kancelarije generalnog tužioca Bugarske Sika Mileva
Portparolka Kancelarije generalnog tužioca Bugarske Sika Mileva

Ruski ambasador pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Bugarske nakon što su vlasti u Sofiji pokrenule istragu protiv šest državljana Rusije osumnjičenih za umešanost u seriju eksplozija u četiri skladišta oružja i municije u ovoj zemlji između 2011. i 2020. godine, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

"Iz do sada prikupljenih dokaza sa visokim stepenom pouzdanosti može se zaključiti da je svrha akcija ruskih građana bila da se prekine isporuka specijalnih proizvoda Gruziji i Ukrajini," rekla je u sredu portparolka Kancelarije generalnog tužioca Sika Mileva.

Dodala je da postoji "razumna pretpostavka" da su ovi incidenti povezani sa skoro fatalnim trovanjem bugarskog trgovca oružjem Emilijanom Gebrevom 2015. godine i eksplozijom u češkom skladištu oružja 2014. godine.

"Može se izneti razumna pretpostavka o vezi eksplozija na teritoriji Republike Bugarske, trovanja trojice bugarskih državljana i teških zločina počinjenih na teritoriji strane države," rekla je portparolka.

Nakon njene izjave, bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskog ambasadora na razgovor u četvrtak 29. aprila.

Češka je početkom ovog meseca optužila rusku vojnu obaveštajnu službu GRU da stoji iza diverzije u oktobru 2014. godine u gradu Vrbetice u kojoj je eskplodiralo 50 tona uskladištene municije i poginule dve osobe.

Češka vlada je nakon toga proterala 18 ruskih diplomata za koje je smatrala da su špijuni, na šta je reagovala Rusija otkazivanjem gostoprimstva 20 čeških diplomata u Moskvi.

Nekoliko članica NATO-a i EU je u znak solidarnosti proteralo deo ruskih diplomata zbog navodnog špijuniranja.

Rusija je negirala bilo kakvu umešanost u incidente u Bugarskoj i Češkoj.

"Ili bugarska strana ništa nije znala o tome poslednjih 10 godina i tek sada, nakon što je Češka obelodanila incident 2014. godine, odlučila da zaseni Čehe gledajući još dalje u istoriju. Ili je za to sve vreme znala, ali nije želela da to objavi iz nekog razloga," rekao je u sredu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Tokom konferencije za novinare, kojoj su prisustvovali i generalni tužilac Ivan Gešev i predsedavajući Državne agencije za nacionalnu bezbednost (SANS) Dimitar Georgiev, Mileva je rekla da su primećene "sličnosti" u eksplozijama koje su potresle četiri magacina i proizvodni pogoni u Bugarskoj.

U sva četiri slučaja, u kojima nije bilo ljudskih žrtava, najpre je izbio požar dok su eksplozivne naprave aktivirane daljinski.

"Ni u jednom od tih slučajeva nije utvrđena nijedna specifična tehnička neispravnost ili bilo koji drugi uzrok požara. U sva četiri slučaja uništena roba bila je namenjena izvozu u Gruziju i Ukrajinu," istakla je Mileva.

Gebrevova kompanija EMCO je negirala da su proizvodi uništeni u eksploziji u novembru 2011. u njenom skladištu u Lovnodilu "bili namenjeni za izvoz bilo gde, uključujući Gruziju".

"Šta je bugarsko tužilaštvo radilo svih ovih godina istražujući eksplozije? Zašto pokušava ponovo da opere ruke sa EMCO-om, umesto da traži stvarne uzroke i krivce za te terorističke akte?" navodi se u saopštenju ove kompanije.

Prema Milevi, trojica Rusa za kojima se traga zbog pokušaja ubistva Gebreva i još dvojica bugarskih državljana bili su "najverovatnije" agenti GRU.

Ona je takođe rekla da je istraga ustanovila da je najmanje šest Rusa "identifikovano ili se veruje da su agenti GRU", boravilo u Bugarskoj u vreme eksplozija i trovanja.

Moskva je priznala otcepljene gruzijske oblasti Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države nakon što su Rusija i Gruzija u avgustu 2008. vodile kratak rat oko te teritorije.

Na istoku Ukrajine, Rusija podržava separatiste u sukobu koji je poginulo više od 13.000 ljudi od aprila 2014. godine.

XS
SM
MD
LG