Dostupni linkovi

Prag poziva ruske diplomate da napuste 'brod koji tone'


Statua bivšeg čehoslovačkog predsjednika Edvarda Beneša ispred zgrade ministarstva vanjskih poslova Češke u Pragu
Statua bivšeg čehoslovačkog predsjednika Edvarda Beneša ispred zgrade ministarstva vanjskih poslova Češke u Pragu

Češko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruske diplomate da istupe i da ne budu saučesnici moskovske "apokaliptične destrukcije" Ukrajine.

U pismu objavljenom na Twitteru 1. aprila ministarstvo poručuje da moli "one od vas koji imaju savjest i koji i dalje imaju sposobnost da prepoznaju zlo: izađite iz kruga saučesnika", prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Kada se prašina ovog nepravednog rata konačno slegne, ove elite će odgovarati za ratne zločine. Rusija će se suočiti s posljedicama odgovornosti apokaliptičkog uništenja svog suverenog susjeda", stoji u pismu napisanom na engleskom i ruskom jeziku.

"Pozivamo vas, koji imate moral i dobro srce da napustite brod koji tone, koji privači samo gnjev slobodoljubivih ljudi širom svijeta", dodaje se.

Češka Republika, zajedno s nekoliko drugih članica Evropske unije, najavila je protjerivanje nekih ruskih diplomata ranije ove sedmice zbog navodne špijunaže dok rat Moskve protiv Ukrajine, pokrenut 24. februara, nastavlja da bjesni.

Ruske ambasade u pogođenim zemljama dala su ljutite izjave protiv "neprijateljskih" djelovanja i obećala odmazdu.

XS
SM
MD
LG