Dostupni linkovi

Četiri evropske zemlje protjeruju ruske diplomate zbog navodnog špijuniranja


Konzularni odjel ruske ambasade u Pragu

Četiri evropske zemlje, Holandija, Belgija, Irska i Češka, najavile su 29. marta protjerivanja ruskih diplomata zbog navodne špijunaže.

Holandija je najavila protjerivanje 17 ruskih diplomata za koje holandsko ministarstvo vanjskih poslova kaže da su djelovali kao obavještajci, dok je Belgija protjerala 21 ruskog diplomatu, Irska je tražila od četvorice da odu, a Češka od jednog.

Holandsko ministarstvo je u saopštenju navelo da je ambasador Rusije pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova i obaviješten o protjerivanju.

"Razlog je što postoje informacije koje pokazuju da su dotične osobe, akreditovane kao diplomate, tajno aktivne kao obavještajci", navodi se u saopštenju.

Diplomate moraju napustiti Holandiju u roku od dvije sedmice, rekao je holandski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra, prenosi holandska državna novinska agencija NOS News.

"Ovi ljudi su na vizit karticama diplomate, a zapravo rade nešto sasvim drugo", rekao je Hoekstra ne precizirajući u kakvoj su se vrsti navodne špijunaže bavili.

"Ovu smo odluku donijeli zbog sigurnosti Holandije", kaže Hoekstra. "U veoma promijenjenom kontekstu, s ratom u Ukrajini i sve većom ruskom asertivnošću."

U Holandiji je akreditovano ukupno 75 ruskih diplomata, tako da će u zemlji ostati 58 nakon odlaska 17 diplomata. Hoekstra očekuje da će Rusija kao odgovor protjerati i holandske diplomate.

Irsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je pozvalo ruskog ambasadora da ga obavijesti da su četiri visoka zvaničnika zamoljena da odu.

"To je zato što njihove aktivnosti nisu bile u skladu sa međunarodnim standardima diplomatskog ponašanja", navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Twitteru.

U saopštenju se navodi da irska vlada "i dalje vjeruje da diplomatski kanali između Irske i Ruske Federacije trebaju ostati otvoreni".

Belgijska vlada je navela da je 21 ruski diplomata koje protjeruju, učestvovali u aktivnostima vezanim za špijunažu ili nezakonito trgovinu utjecajem.

Diplomate su dobile dvije sedmice da napuste zemlju, rekla je glasnogovornica vanjskih poslova Elke Pattyn za AP.

Češko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na Twitteru da je obavijestilo rusku ambasadu da je jedan od njenih diplomatskih službenika proglašen personom non grata i da je zatraženo da napusti zemlju u roku od 72 sata.

XS
SM
MD
LG