Petak, 29. april/travanj 2016, 23:38 CET


  DOZVOLA ZA KORIŠTENJE RSE SADRŽAJA
   

  Štampanje tekstova. Korištenje audio i video sadržaja
   

  RSE pozdravlja korištenje, objavljivanje i distribuiranje tekstualnih sadržaja sa naše stranice. Također pozdravljamo postavljanje naših sadržaja na web stranicama, listama za elektronsku distribuciju, news grupama i bazama podataka.

  Prodaja RSE sadržaja je strogo zabranjena.

  Kada koristite RSE sadržaje, potrebno je da naznačite da ih preuzimate od RSE, uključujući:

  * stalni link na članak na stranici www.slobodnaevropa.org

  * sljedeću informaciju uz svaki članak:

  Copyright (c) 2011. RFE/RL, Inc. Reprinted with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave., N.W. Washington DC 20036.

  Ako koristite dijelove članka, tražimo da naglasite da se radi o dijelu materijala i da se suzdržite od mijenjanja sadržaja, imena ili integriteta prozvoda. RSE zadržava pravo da povuče dozvolu za upotrebu sadržaja u bilo kojem momentu.

  Živi ili arhivirani programi RSE ili jednog od njegovih 21 servisa su namijenjeni za lično slušanje naše publike. Emitiranje, re-emitiranje ili drugačije korištenje ovih programa nije dozvoljeno bez izričite, pisane dozvole RSE.

  Da biste dobili dozvolu za korištenje RSE tekstova, fotografija i audio i video sadržaja, molimo pošaljite email na sljedeću adresu: web@rferl.org.

  Sadržaj trećih lica

  Neki RSE proizvodi sadrže sadržaje drugih agencija („Sadržaj trećih lica“) kao što su Associated Press, Reuters, Agence France-Presse, ITAR-TASS, i tako dalje. Prije korištenja sadržaja koji uključuju Sadržaj trećih lica, morate dobiti dozvolu ne samo od RSE već i od vlasnika prava na Sadržaj trećeg lica.

  Linkovi na vanjske stranice

  RSE na svojoj stranici povremeno nudi linkove na druge stranice koje održavju osobe ili organizacije koje nisu povezane sa RSE. U odlučivanju da li postaviti link na svojoj stranici, RSE daje prednost neprofitnim, nezavisnim organizacijama koje su posvećene službi za javno dobro. RSE nema kontrolu nad ovim vanjskim stranicama i ne promoviše njihov sadržaj, uposlenike, proizvode ili usluge. RSE nije odgovoran, direktno ili indirektno, za bilo kakvu štetu ili gubitak prouzročen ili naveden kao prouzročen od upotrebe ovakvih sadržaja, proizvoda ili usluga dostupnih na ili preko ovih stranica.

  Stil citaranja

  Kada koristite RSE materijal za akademske radove, budite sigurni da ste uključili citate. Za uputstvo o upotrebi citata, pogledajte ove stranice:

  APA:
  Electronic Reference Formats Recommended by the American Psychological Association

  Chicago & Turabian:
  A Brief Citation Guide for Internet Sources in History and the Humanities (by Melvin E. Page)

  General Resource:
  Karla's Guide To Citation Guidelines  POŠTOVANJE PRIVATNOSTI

  RSE vjeruje da korisnici interneta imaju pravo na poštovanje privatnosti i nekontrolisan pristup i navigaciju na internetu.

  U toku našeg pružanja najbolje moguće usluge na internetu, prikupljamo dvije vrste informacija o i od naših posjetitelja: email adrese koje nam ponude naši posjetitelji koji se pretplate na RSE izdanja putem emaila i zbirne statističke podatke o korištenju stranice.

  Email adrese
  Pretplatnici na RSE newsletter dobrovoljno daju svoju adresu kako bi primili newsletter. RSE neće ni pod kojim uslovima adrese koje se koriste pod ovim uslovima učiniti dostupnim trećoj strani. Liste za elektronsku distribuciju također neće biti korištene interno za drugu svrhu osim za distribuciju newslettera. Pretplatnici na newsletter mogu otkazati pretplatu u bilo kojem momentu slijedeći uputstva objavljena u newsletteru i postavljena na stranici. Ako budu imali teškoća u otkazivanju pretplate, mogu kontaktirati osoblje putem email adrese objavljene u svakom newsletteru ili kontaktirajući direktno web Odjel za internet putem adrese web@rferl.org

  Statistički podaci
  Kao i većina izdavača internet stranica, RSE sakuplja podatke kada korisnici posjete RSE stranicu. Svrha prikupljanja ovih podataka je jednostavno radi računanja broji ljudi koji dođu na stranicu, iz kojih zemalja dolaze, koje pojedinačne stranice gledaju. itd. Ovo prikupljanje podataka ne omogućava RSE da odredi ko ste vi, već samo da ustanovi da kompjuter sa određenim brojem pristupa serveru. Software koji koristimo za kreiranje izvještaja od ovih podataka oslanja se na standardnu funkciju koja se zove „kolačići“ (cookies) pomoću kojih se prati koje stranice posjećuju korisnici. Ovi „kolačići“ se raspoređuju nasumice prilikom svake nove posjete korisnika i prestaju funkcionirati i brišu se nakon što korisnik napusti stranicu. Izvještaji napravljeni koristeći ove podtake se koriste interno radi poboljšanja stranice i pružanja bolje usluge našim korisnicima na osnovu njihovog korištenja sadržaja.

  Molimo vas da direktna pitanja ili komentare uputite na web@rferl.org