Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da je osujećen ruski plan da ubiju Zelenskog


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Kijev, 19.april 2024.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Kijev, 19.april 2024.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je 7. maja da je uhapsila članove mreže agenata ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), koji su planirali da ubiju predsednika Volodimira Zelenskog, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku (RFE/RL).

Oni su, kako se dodaje, planirali da ubiju i šefa SBU Vasila Maljuka, šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova, i druge visoke ukrajinske zvaničnike.

Prema podacima SBU, dvojica pukovnika iz administracije Državne garde Ukrajine, čija imena nisu saopštena, optužena su za veleizdaju počinjenu tokom rata i pripremanje terorističkog akta.

Oni su uhapšeni nakon pretresa njihovih domova. Ako budu proglašeni krivima, prijeti im doživotna kazna.

SBU navodi da je među zadacima mreže agenata FSB-a bila potraga za vojnim osobljem bliskim zaštiti predsjednika, koje bi ga moglo uzeti za taoca, a kasnije i ubiti.

Grupa je navodno takođe planirala da ubije Budanova prije pravoslavnog Uskrsa, 5.maja.

Prema SBU-u, zavjerenici su imali za cilj da koriste krticu kako bi dobili informacije o njegovoj lokaciji, koju bi potom napali raketama i dronovima. Jedan od policajaca koji je kasnije uhapšen već je kupio dronove i protivpješadijske mine, navodi se u saopštenju.

Šef SBU-a Vasyl Malyuk rekao je da je napad trebao biti "poklon Putinu prije inauguracije", referirajući se na inauguraciju Vladimira Putina za novi mandat predsjednika Rusije 7.maja.


Ruska operacija se pretvorila u neuspjeh ruskih specijalnih službi, rekao je Malyuk: "Ali ne smijemo zaboraviti - neprijatelj je jak i iskusan, ne može se potcijeniti".

Dvojica ukrajinskih zvaničnika su u pritvoru zbog sumnje za izdaju i pripremanje terorističkog akta, a SBU je saopštila i da su tri službenika FSB-a nadgledala organizaciju i napad.

XS
SM
MD
LG