Dostupni linkovi

Novi Pazar: 11. juli Dan sećanja na genocid u Srebrenici


Novi Pazar
Novi Pazar

Skupština Novog Pazara u ponedeljak je usvojila „Odluku o osudi genocida u Srebrenici i proglašenjem 11.jula Danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici“.

Na ovaj način Skupština opštine Novi Pazar je istakla značaj suočavanja sa prošlošću kao osnovni preduslov za jačanje mira i stabilnosti i pomirenja među narodima.

Novi Pazar će od danas 11. jul u Novom Pazaru obeležavati kao Dan žalosti, Dan sećanja na žrtve u Srebrenici, rekao je za RSE gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, dodavši da se ovakve stvari nikada ne smeju ponoviti.

„Pokušavamo da u glavama svih generacija, one koje su danas i onih koje će doći, da se nikad nikom ne dešavaju takve stvari na prostoru Balkana, i da ljudi svesni toga što se desilo, jedni drugom pruže ruku i da svako ko pomisli da takve stvari radi bude na adekvatan način kašnjen. Ne želimo da niko, i ni u čije ime radi, nego svako ko bilo kakvo zlodelo uradi, ima svoje ime i prezime", navodi gradonačelnik.

Odbornici svih bošnjačkih partija glasali su za ovu odluku. Sednici nisu prisustvovali odbornici SNS i DS. Usvajanje ove odluke je i moralna obaveza Novog Pazara, pojašnjava odbornik BDZ (Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka) Admir Muratović.

„Jer Novi Pazar kao grad u kome žive pripadnici naroda koji je stradao i ubijen u Srebrenici, imao je moralnu i svaku drugu obavezu da usvoji ovakvu odluku. Ova odluka znači i stavljanje tačke na politizaciju o Srebrenici, posebno u delu osude genocida i zabrane negiranja genocida i jeste dobar preduslov da se krene u ono što jesad važnije, a to je otvaranje suštinskog dijaloga između bošnjačkog i srpskog naroda, i to više nije fraza, niti dnevna politika, već potreba kojeg su svesni prestavnici i bošnjačkog i srpskog naroda", naglašava Muratović.

Narodna poslanica u Skupštini Srbije Aida Ćorović kaže za RSE da je važno zbog budućnosti Srbije i srpske dece da se stavi tačka na genocid u Srebrenici i da se vrati međunacionalno poverenje.

„Na taj način se skida stigma sa srpskog naroda. Zločin su učinili pojedinci, oni imaju ime i prezime, manje više se zna ko je učestvovao u tome. Ali zato nije dužan srpski narod da nosi tu stigmu i što pre srpske političke elite to prihvate, to će brže stigma biti skinuta sa srpskog naroda. Međunarodni sud pravde je doneo presududa je bio genocid u Srebrenici, i dobro bi bilo da se takva stvar, javno kaže i u Srbiji, i da se ta sramna stranica istorije zatvori, da se krene dalje", ocenjuje Aida Ćorović.

U Novom Pazaru 11.jula neće biti nikakvih manifestacija, osim onih koje su vezani za Srebrenicu.

XS
SM
MD
LG