Dostupni linkovi

Reakcije u BiH: Optužnica protiv Orića rezultat političkog pritiska


Naser Orić
Naser Orić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Mulića zbog ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac tokom 1992. godine. U nevladinim organizacijama vjeruju kako je to rezultat političkog pritiska, ali i poteza koje je proteklih godina povlačilo srbijansko tužilaštvo.

Vijest o podizanju optužnice protiv Nasera orića i Sabahudina Muhića za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac tokom 1992., naši sagovornici su saznali od Radija Slobodna Evropa.

U Udruženju porodica poginulih, zarobljenih i nestalih civila Srebrenice, koje okuplja građane srpske nacionalnosti, ne kriju oduševljenje ovom informacijom. Predsjednik Mladen Grujičić.

„Ovo je pozitivan primjer na koji srpske žrtve čekaju već dugi niz godina, od završetka rata, pa do današnjeg dana“, navodi Grujičić.

Nasuprot ovim stavovima, Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ kaže kako nema ništa protiv toga da svako ko je počinio zločin odgovara, ali:

"Postoje prioriteti. Za genocid u Srebrenici mnogi su nagrađeni. Ima pet godina kako nije podignuta ni jedna optužnica za genocid u Srebrenici“, ističe Subašić.

Za Sinana Alića, predsjednika nevladine organizacije „Istina, pravda, pomirenje“, optužnica protiv Nasera Orića i Sabahudina Mulića rezultat je poteza srbijanskog tužilaštva kada je ovaj predmet u pitanju.

„Oni su to trebali uraditi mnogo, mnogo prije nego što je potez povukao Vladimir Vukčević. Ovako ispada da su oni neka produžena ruka tužilaštva u Beogradu i da kad tužilaštvo u Beogradu nešto pokrene, onda se naše tužilaštvo sjeti da nešto uradi. To se dogodilo u iks slučajeva“, kaže Alić.

Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra ocjenjuje za naš radio kako je optužnica rezultat toga da bh pravosudne institucije reaguju na političke pritiske, misleći pri tome na najavu koja dolazi iz Republike Srpske da će u tom bh entitetu biti održan referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH. Ipak, Tokača kaže kako se nada da će ovom optužnicom konačno slučaj Orić biti skinut s dnevnog reda, jer se njime godinama manipulisano.

Taj slučaj definitivno treba skinuti sa dnevnog reda. Nadam se da će se, ako optužnica bude potvrđena pred Sudom BiH, taj slučaj definitivno staviti ad acta i da ćemo imati potpuno čistu situaciju kada je riječ o Zalazju“, poručuje Tokača.

Podsjetimo, Naser Orić uhapšen je u junu ove godine u Švicarskoj na osnovu potjernice koju je raspisao srbijanski Interpol, a zbog toga što je tamošnje tužilaštvo Orića sumnjičilo za zločine nad Srbima u Podrinju 1992, i to zbog ubistva civila srpske nacionalnosti u mjestu Zalazje. Nakon njegovog puštanja na slobodu, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske najavio je održavanje referenduma u tom bh entitetu o radu pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG