Dostupni linkovi

Odgođena Nikolićeva posjeta: Potjernice - kamen spoticanja između Srbije i BiH


Naser Orić, ilustrativna fotografija
Naser Orić, ilustrativna fotografija

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neće doći u najavljenu posjetu BiH u koju je trebao stići u utorak. Iz kabineta srbijanskog predsjednika izdali su saopštenje za javnost u kome se kaže kako je Srbija posvećena dobrosusjedskim odnosima i saradnji sa zеmljama u rеgionu.

Zahtjеv člana Prеdsjеdništva BiH Bakira Izеtbеgovića da sе posjеta odloži, nеćе promijеniti dobrе namjеrе Srbijе prеma svim građanima BiH, kažu u kabinetu. Doći će, kažu, kad se sva tri člana bh. predsjedništva slože oko toga.

Izetbegović je uputivši zahtjev kolegama Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću, za odgađanje, naveo kako bi posjeta trebalo da sačeka okončanje ekstradicijskog postupka protiv Orića, te izrazio negodovanje zbog nepoštivanja bilateralnih sporazuma koje je Srbija potpisala sa BiH. Ovo nije prvi put da se ovako komunicira na relaciji BiH – Srbija, ali I da se odgađaju posjete, što je pokazatelj međusobnog nepovjerenja u regionu, ali i loše komunikacije u BiH.

Izetbegović zatražio odlaganje Nikolićeve posjete BiH

Izetbegović zatražio odlaganje Nikolićeve posjete BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je u ponedjeljak ujutro formalni zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću da zvanična posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, koja je planirana za 16. juni 2015. godine, bude odgođena zbog hapšenja državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića, u Švajcarskoj 10. juna 2015. godine na osnovu potjernice koju je raspisala Srbija 3. februara 2014. godine. Više možete pročitati OVDJE.

Kamen spoticanja u odnosima BiH i Srbije, ovaj put je Naser Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici koji je u Švicarskoj uhapšen po potjernici Srbije. Tako, prvu zvaničnu posjetu predsjednika ove zemlje Tomislava Nikolića BiH prati stav člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je zatražio njeno odgađanje, dok se ne riješi estradicijski postupak protiv Orića, ali i zbog, kako je navedeno u saopštenju Izetbegovićevog kabineta, nepoštivanja međusobnih bilateralnih sporazuma o saradnji u procesima ratnih zločina. Odgađanje posjete, prema predsjedavajućem bh. kolektivnog šefa države Mladenu Ivaniću nije dobro za međusobne odnose, te da “nijedan čovjek ne može biti osnov za narušavanje odnosa dvije zemlje”.

Mislim da je sav ovaj ambijent apsolutno nepotreban i štetan i volio bih da do posjete ako je ikako moguće dođe, jer bi ona samo doprinijela smirivanju prilika, a nikako podizanju tenzija. Odgađanje posjete, mislim da neće biti dobro i imaće sigurno negativne posljedice”, upozorio je Ivanić.

Odnosi ne bi smjeli biti narušeni, smatra bivši bh. diplomata i član Parlamentarne grupe prijateljstva sa susjednim zemljama Mirza Kušljugić. Problem, smatra on leži u načinu komunikacije unutar BiH.

“Mislim da način komunikacije članova Predsjedništva mimo sjednice o tako važnim stvarima nije primjeren. Ako dođe do odgađanja, ili ne bude kompletno Predsjedništvo na sastanku moguće je da dođe do nekih personalnih problema, ali značajnijih poremećaja odnosa zbog odgađanja ne bi trebalo doći.”, uvjeren je Kušljugić.

Iako brojni vjeruju kako bi možda bilo konstruktivnije da je Izetbegović oči u oči s Nikolićem uložio svoj protest i zatražio objašnjenje, on je izabrao put kojim je svojevremeno išao jedan od njegovih prethodnika – Haris Silajdžić.

Silajdžić je nakon hapšenja Ilije Jurišića u Beogradu, a po optužbama za ratni zločin nad vojnicima JNA u Tuzli, otkazao posjetu Srbiji, jer mu nije bilo dopušteno da se vidi s Jurišićem. Slična komunikacije uslijedila je i hapšenjem Ejupa Ganića po potjernici Srbije za zločine u Dobrovoljačkoj. Svoj stav Silajdžić je iznio i pred pred tadašnjim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem na jednom skupu rekavši:

“Čuo sam gospodina Tadića da kaže kako to nije u interesu Srbije, pa koja to Srbija onda radi? Dakle, ako se ne možemo etnički čistiti ovdje, onda nas mogu presretati po Londonu, Beogradu…”

Nešto ranije nediplomatskim se riječnikom ovaj put srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici obratio još jedan predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Zbog Koštunicinog stava o mjerama visokog predstavnika kojim se, kako je naveo ukida RS, Komšić mu je poručio da "prste drži dalje od BiH jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu". Na jedno od pitanja šta misli pod tim, jer očito ne misli na fizički obračun, Komšić je kazao kako “ništa nije isključeno.”

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Srbije kaže za naš program kaže da je ovaj slučaj još jedan od pokazatelja nepoverenja među državama regiona.

„Ovo nije prvi slučaj da je to tačka sporenja imali smo toga i kada je bilo reči o hapšenju Ejupa Ganića i Jove Divjaka. Tako da je ovo još jedan od takvih slučajeva. Mislim da je bilo dovoljno vremena od kada se desio prvi takav slučaj da naši nadležni organi to pitanje reše na najbolji mogući način. No očito ne postoji međusobno poverenje i dobra volja da se to reši. Malo, malo, krenu nam neke stvari uzlaznom linijom, a onda nam ovakve stvari poremete celu priču. Nešto što je mogao da bude dobar događaj se pretvara u incident. Cela situacija ne ide u dobrom pravcu.... Svaka prilika se koristi da se izazove varničenje na određenim relacijama, a to govori o generalnom stanju stvari. Ne da nismo apsolvirali što se moglo i trebalo apsolvirali iz devedesetih godina, nego imamo situaciju kao da je rat juče zaustavljen u mnogim oblastima“, kaže Popov.

Nediplomatski rječnik, ali i zahtjevi koji dolaze dan pred dugo očekivanu i najavljivanu posjetu nisu novost za lidere u regionu, kaže Kušljugić.

Nemojte zaboraviti da je ista stvar bila prije nekoliko mjeseci bila i između Albanije i Srbije zbog pojave drona na utakmici i da je nakon toga premijer Srbije otišao u posjetu Tirani”, podsjeća Kušljugić.

Inače, upravo je Izetbegović Nikolića i pozvao u goste.

XS
SM
MD
LG