Dostupni linkovi

Srebreničanke: Uhićenje Orića dvolična politika međunarodne zajednice


Tuzla: Prosvjed Srebreničanki zbog hapšenja Orića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Majke Srebrenice u četvrtak su se okupile na Trgu žrtava Srebrenice u znak prosvjeda zbog uhićenja ratnog komandanta Nasera Orića. Strahuju od novih nemira jer, kažu, uhićenje Orića ne doprinosi politici mira i suživota. Također, njegovo uhićenje doživjele su kao poziv na nova protjerivanja iz grada u kojem su preživjele genocid i smogle snage u njega se vratiti. Sve su nazvale dvoličnom politikom međunarodne zajednice prema Srebrenici.

Majke Srebrenice kažu da ukoliko dođe do izručenja Nasera Orića Srbiji da strahuju od masovnih prosvjeda. Posebice bi to nezadovoljstvo mogli iskazati branitelji.

Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović

„Mislim da neće biti dobro. Bit će strašno. Ovo je najveća uvreda za nas. Čekamo da počnu i nas žrtve hapsiti da više ne bismo mogli pričati“, kaže Nura Begović.

Izeta Alić smatra da je uhićenje Orića politički instruirano.

„Prošle godine su pripremali neka hapšenja pred jedanaesti. Ove godine su to i učinili. On je bio U Hagu i odgovarao. Oslobođen je. To je samo poruka nama Srebreničana da ne postojimo na ovoj zemaljskoj kugli“, konstatuje Izeta Alić.

Već u četvrtak branitelji su dolaskom u Tuzlu na prosvjede s majkama Srebrenice iskazali ogorčenost.

Sabit Ahmetović, predsjednik RVI Bratunca, za uhićenje smatra odgovornom međunarodnu zajednicu.

Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović

„Međunarodni sud pravde u Hagu vodio je taj postupak protiv našeg komandanta. Ako ga je oslobodio ne znam sada na osnovu čijih zahtjeva i želja se sada ponovo slučaj Naser Orić vraća na institucije. Ne znam da li postoje neke jače institucije od Međunarodnog suda pravde u Hagu koje je taj slučaj zatvorilo“, kaže Ahmetović.

Majkre Srebrenice uhićenje Nasera Orića nazvale su dvoličnom politikom međunarodne zajednice i Europske unije.

„Mi smo bili protiv potpisivanja sporazuma Srbije i BiH. Koga je Srbija isporučila? Nije nikoga. Naše ljude hapse i upadaju nam u kuću. Ovo je politički sve smišljeno. Ja ne znam šta radi međunarodna zajednica. Prije smo imale neku sigurnost. Sada nemamo nikakvu“, rekla je za RSE Hajra Čatić, predsjednica udruženja „Žene Srebrenice“.

Brojne nevladine organizacije u četvrtak su podržale majke Srebrenice, a one najavile da bi i u petak u Tuzli mogli ponovno biti održani prosvjedi ukoliko Orić ne bude pušten na slobodu.

XS
SM
MD
LG