Dostupni linkovi

Tanja Fajon: Komemoracija umesto rezolucije o Srebrenici


Tanja Fajon
Tanja Fajon

Evropski parlament neće usvajati posebnu rezolucije o Srebrenici. Umesto rezolucije koju je predložio hrvatski poslanik Ivan Jakovčić, predsednik Parlamenta će na plenarnom zasedanju u Strazburu u sredu pročitati saopštenje kojim će odati poštu žrtvama Srebrenice. Za RSE to je potvrdila potpredsednica Kluba poslanika Naprednog saveza socijalista i demokrata Tanja Fajon. O razlozima odustajanja od posebne rezolucije na 20 godinu od genocida kaže:

„Dakle, predsednik parlamenta je odlučio da će u ponedeljak biti pročitana deklaracija i održana mala komemoracija na početku plenarne sednice i kratka rasprava u kojoj će svaki poslanik, iz svake političke grupe, poslati poruku. Bilo je, na kraju mislim, možda previše tenzija između poslanika, da je predsednik Martin Šulc sam odlučio da će biti održana samo komemoracija i deklaracija, sa kratkom raspravom na početku."

RSE: O kojim tenzijama govorimo?

Fajon: Prvo je bila inicijativa od hrvatskih kolega, poslanika iz liberala, pa je onda, koliko je meni poznato, sam izvestilac iz pučke grupe tražio da ne bude rezolucije, da ona nije potrebna i na kraju ja mislim da se pučka grupa nije složila da je rezolucija potrebna. Socijalisti i demokrati, dakle moja grupa, mi smo podržavali ideju o rezoluciji, ali odluka je bilo ovo što sam rekla.

RSE: Kako vi doživljavate ovakav epilog, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je rasprava o preneta i na javnost, i da na kraju to što Rezolucije neće biti jeste vrlo razočaravajuća za žrtve?


Fajon: Sama činjenica da neće biti Rezolucije ne predstavlja značajnu poruku. Mi ćemo imati raspravu, imamo i događaj sa ženama iz Srebrenice, ja lično sam ih pozvala u Evropski parlament. Isto tako ćemo u ponedeljak razdeliti i ruže koje su simbol Srebrenice. Dakle, biće puno aktivnosti. Bitna je uspomena na nešto što nikad ne sme da se ponovi i u tom kontekstu je to prioritet Evropske unije.

RSE: Da li strahujete da i to što neće biti Rezolucije u Evropskom parlamentu osnažuje one glasove u Srbiji koji nisu spremni ni da priznaju genocid?

Fajon: Ne želim da bilo ko, sa bilo koje strane, od toga pravi političku tenziju ili manipulaciju. Mi organizujemo događaje u znak sećanja na Srebrenicu, komemoraciju. Sama činjenica da neće biti rezulucije po mom mišljenju nije toliko bitna jer ćemo sve to što smo zapisali u tekstu spomenuti u više različitih događaja sledeći tjedan u Strazburu. U svakom slučaju nije dobro i protiv toga sam da iz ove Rezolucije ili iz događaja koji su bili jako teški za građane i koji su još danas jako teški, pravimo podele ili da se svađamo oko toga. Bitno je da se istorija razume i da zajedno radimo na pomirenju i boljoj budućnosti u regiji.

XS
SM
MD
LG