Dostupni linkovi

Vlade Srbije i RS: Predsedništvo BiH da se izjasni o rezoluciji o Srebenici


Sednica dve vlade
Sednica dve vlade

Predlog rezolucije o Srebrenici je protiv interesa Srbije i Republike Srpske (RS), poručeno je iz Beograda nakon zajedničke sednice Vlada Srbije i bh. entiteta Republike Srpske.

"Onaj ko predstavlja Republiku Srpsku u Sarajevu mora da ima stav koji mu RS nalaže", poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da nema dovoljno dokaza da je u Srebrenici počinjen genocid. Odlučeno je i da se 5. avgust obeležava kao Dan sećanja na prognane i stradale Srbe.

"Naše vlade imaju ogromnu odgovornost u ovom teškom vremenu kada se neki dugovi iz prošlosti izgleda naplaćuju na srpskom narodu", izjavio je Tomislav Nikolić, predsednik Srbije nakon zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade bh. entiteta Republika Srpska u Beogradu, kojoj je i sam prisustvovao.

Rezolucija o Srebrenici uperena je protiv RS, ali i protiv interesa Srbije, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

"Ja poštujem srebrebreničke žrtve, ali to ne znači da sada treba uništiti srpski narod i da se pod pojmom genocid u svetu nametne reč Srebrenica. Koliko ćemo naroda povrediti time što ćemo njihove žrtve gurnuti u zapećak", rekao je Nikolić posle zajedničke sednice vlada.

Zvaničnici u Beogradu za tragediju Srebrenici ne upotrebljavaju reč genocid već govore veliki zločin, jeziv zločin. Kada je britanska misija pri UN prosledila Beogradu predlog rezolucije o Srebrenici prvo što su uradili ovdašnji zvaničnici bilo je da se prebroji koliko se puta reč genocid pominje u tom tekstu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik govoreći o toj rezoluciji, uprkos presudma Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, nije propustio da tokom zajedničkog obraćanja novinarima sa čelnicima Srbije kaže da "nema dovoljno dokaza da je u Srebrenici počinjen genocid".

"Želim da kažem da podržavamo stavove Vlade Srbije. I mi mislimo tako. Rezolucija je antisrpska, ona je dio kontinuiteta loših namera Velike Britanije prema srpskom narodu. Na kraju nema dovoljno dokaza da je tamo počinjen genocid", rekao je Dodik.

Nikolić je pozvao člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da zakaže sednicu tog tela kako bi donelo stav o rezoluciji o Srebrenici i dodao da onaj ko predstavlja Republiku Srpsku u Sarajevu mora da ima stav koji mu RS nalaže.

Međutim, Dodik smatra da BiH ne može da pošalje ni jednu važnu poruku.

"Razumjem naravno gospodina Nikolića koji želi dobro BiH, džaba željeti, to ne može uspjeti, ta zemlja je sastavljena i sklepana i ne može nikako da nađe zajednički kompromis oko bilo čega", ocenio je Dodik.

Za to vreme nakon što je pre nedelju dana izjavio da je spreman da pogne glavu u Srebrenici ako Bošnjaci to budu želeli premijer Srbije Aleksandar Vučić još uvek vaga da li da ode u Srebrenicu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

"Ali, ja mislim da je prijateljstvo između srpskog i bošnjačkog naroda od velikog interesa za naša oba naroda i mislim da u to mi treba da inevestiramo u budućnosti. Pri tome se podrazumeva da nikada i ni jednog trenutka nećemo da pogazimo naše nacionalne interese", rekao je Vučić.

Sledeću zajedničku sednicu Vučić je najavio za oktobar, kada se otvore radovi na mostu Bratunac - Ljubovija.

"Dramatično i ozbiljno smo ubrzali radove na projektnoj dokumentaciji i stvarni radovi počeće na tom mostu već u septembru mesecu", rekao je Vučić.

Vučić je poručio je da je Srbija spremna i finansijski da pomogne Republiku Srpsku ako bude imala problema sa likvidnošću.

"Ja sam posebno zadovoljna što je dosta projekata vezano za naš program razvoja Podrinja, a to znači sve ono što smo započeli kada je u pitanju infrastruktura, poljoprivreda, turizam, kultura i sport", rekla je premijerka RS Željka Cvijanović.

"Razume se da Srbija poštuje integritet BiH ali i zna se kakav odnos Srbija ima prema RS i spremna je da ukoliko RS bude imala bilo kakvih problema, pomogne. Srbija će biti mesto na koje će RS moći da se osloni i uvek će biti spremna da pruži finansijsku pomoć", poručio je srpski premijer.

A samo noć uoči ove zajedničke sednice premijer Srbije Aleksandar Vučić je poslao oštre poruke regionu. Iako je ponovio da Srbija želi mir i stabilnost u regionu i da se politika Srbije neće promeniti Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije u četvrtak uveče, povodom odluke o izručenju Nasera Orića Bosni i Hercegovini, upotrebio retoriku koja je pre ličila na jednog od njegovih ministara Aleksandra Vulina.

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative ocenio je da Vučić ovakvim nastupom pokušava da amortizuje negativni efekat u široj javnosti njegovog eventualnog odlaska u Srebrenicu.

"To je za njega, pre svega jedna teška odluka, tim pre što će naići na nerazumevanje ili na loše reakcije sigurno kod jednog, možda i većeg broja pristalica SNS-a i njegovih pristalica. Mislim da sa ovakvom retorikom on želi da pokaže energičnost Srbije da se progone zločinci i iz redova drugih naroda tako da se napravi neka vrsta balansa, ujedno i da se amortizuje negativni efekat njegovog eventualnog odlaska u Srebrenicu, taj negativni efekat u široj javnosti, ali pre svega kod njegovih pristalica", kaže Popov.

Popov podseća da ovo nije prvi put da i premijer upotrebi oštru retoriku u pojedinim situacijama.

"Ali je ubrzo gledao da na neki način to relativizuje kroz neke druge izjave. Međutim, nevolja je u tome što je ovo postao manir u regionu da se sve učestalije razmenjuju oštri tonovi i na relaciji Beograd-Zagreb i Beograd-Sarajevo i tu je Vulin bio taj koji je najčešće upotrebljavao tu oštru retoriku, a premijer je na neki način pokušavao to da relativizuje. Međutim, nevolja je u tome što je loša retorika stizala i iz Zagreba, a u poslednje vreme i iz Sarajeva. Tako da to sve zajedno ostavi traga jedno vreme na međusobne odnose i to se na neki način izgladi, ali očigledno je da posledice ostanu na duže staze i zato imamo stanje u regionu takvo kakvo jeste", ističe Popov.

A u danu kada su čelnici Srbije i RS razgovarali o Srebrenici objavljeno je istraživanje agencije Faktor plus koje je pokazalo da 64 odsto građana smatra da premijer Vučić treba da prisustvuje komemoraciji u Srebrenici 11. jula.

XS
SM
MD
LG