Petak, 29. april/travanj 2016, 11:50 CET

  Svijet

  Protesti i štrajkovi širom Evrope

  Španjolska se pridružila štrajkovima širom Europe i
  X
  14.11.2012
  Građani 23 europske države protestiraju protiv mjera štednje koji pod nazivom “Europski dan solidarnosti i protesta” organizira Konfederacija europskih sindikata. Opći štrajk je u Španjolskoj i Portugalu, a protestira se i u Italiji, Grčkoj, Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama. Video: Reuters, 14. novembar 2012.
  Španija se pridružila štrajkovima širom Europe
  “Evropski dan solidarnosti i protesta” u organizaciji Konfederacije evropskih sindikata, ujedinio je gnjev radnika od  Grčke do Njemačke, obustavio saobraćaj širom Evrope, a u Španiji i Italiji je uzrokovao sukobe. I u Beogradu je održan protestni skup.

  Slike svjetskih medija iz mnogih evropskih gradova zemalja članica eurozone u srijedu su bile identične. Radnici širom EU su protestima i štrajkovima izrazili negodovanje zbog sve veće stope nezaposlenosti i mjera štednje.

  U Španiji su se demonstranti sukobili sa policijom koja je ispaljivala gumene metke njih, a u centru Rima, studenti su na policiju bacali kamenje, boce i velike petarde a uzvarćeno im je suzavcem. Uhapšena je najmanje jedna osoba. Portugalska policija je pendrecima rasterala demonstrante ispred parlamenta, a tom prilikom povrijeđeno je pet osoba, prenosi AFP.

  Kristina Dijaz, zvaničnica Ministarstva unutrašnjih poslova Španije saopštila je da je 81 osoba uhapšena, a da je 34 lakše povrijeđeno u neredima na početku generalnog štrajka u Španiji protiv mjera štednje i ekonomskih reformi.

  Generalni sindikat radnika saopštio je da je opšti štrajk, drugi ove godine, podržalo skoro 100 odsto radnika u automobilskoj industriji, energetici, brodogradnji i građevinarstvu.

  Candido Mendez, generalni sekretar Generalne unije radnika Španije za krizu optužuje evropske političare.

  „Korijeni ovakve situacije su u evropskoj politici. Politiku koja je pred nama postavila je Evropska komisija, koja sluša naredbe iz Berlina, a prvi čovjek španske vlade ne samo da je prihvatio nego je i provodi sa mnogo entuzijazma, baš kao da je riječ o hobiju“, kazao je Mendez.

  Isabel Rubio iz štrajkačkog sindikata aerodroma u Madridu kaže da se nakupilo razloga za protest.

  “Ima tako mnogo razloga za današnji štrajk u cijelom društvu, rezanja, cijela ova situacija, tu je zabrinutost za Iberiju jer su najavili ukidanje 4.500 radnih mjesta i smanjenje plata i šta sve ne. Mislim da imamo tako mnogo razloga za protest”.

  Sa stopom nezaposlenosti od 25 odsto, Španija je u centru evropske dužničke krize. Španija se polako približava zemljama trećeg svijeta, a nezaposlenost među mladima je izuzetno visoka - čak 52 odsto, upozoravaju ekonomski analitičari.

  Grčka je u srijedu ponovo paralisana štrajkom radnika u javnom sektoru, a hiljade građana te zemlje okupilo se u Atini kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo nizom odluka vlade u vezi sa odobravanjem novih mjera štednje, javljaju agencije.

  Opšti štrajk je bio i u Portugalu gdje je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak dočekana zvižducima zbog strogih mjera štednje koju vlada desnog centra provodi pod palicom EU-a i MMF-a u zamenu za program pomoći vredan 78 milijardi eura. Protestni skupovi su održani u četrdesetak portugalskih gradova, uključujući Lisabon i Porto. U Lisabonu su demonstranti gađali policiju kamenicama više od sat vremena, a zatim su policajci uzvratili i rasterali demonstrante i povređeno je 5 osoba, javlja AFP.

  Demonstranti su u Portugalu u ranim jutarnjim časovima izašli na ulice, noseći transparente na kojima su ispisane poruke kojim se osuđuje EU, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka.

  Rui Riberio, tehnički radnik u gradskom Vijeću Lisabona kaže: “Ove mjere koje se primjenjuju dovele su nas u recesiju i ne dozvoljavaju zemlji da se razvija i kreće naprijed. Samo se reže i reže, a oni koji moraju da plate su uvjek isti. Mi nijesmo kreirali ovu krizu, mi radnici nijesmo kreirali ovu krizu, napravit mi radimo i uvjek plaćamo ceh.“

  Glavni italijanski sindikat CGIL pozvao je na četverosatni štrajk, ali u njemu nije učestvovalo nekoliko velikih sektora. Policija je u Rimu ispalila suzavac na demonstrante koji su na njih bacali razne predmete, a i u Milanu je došlo sukoba studenata i policije, jer su studenti razbijali izloge prodavnica.

  Pet radničkih sindikata u Francuskoj organizovalo je marševe u više od stotinu gradova,  ali nisu pozivali na štrajk.

  Neki od sindikata u Belgiji rekli su za BBC da se neće pridružiti štrajku, ali su svoju solidarnost pokazali manjim protestima ispred ambasada Njemačke, Španije, Grčke, Kipra, Portugala i Republike Irske.

  Međutim, od utorka uveče, štrajk radnika u drumskom i željezničkom saobraćaju skoro je paralisao život u Belgiji. Štrajk belgijskih transportnih radnika trajao je do 22 sata.

  Protestni skup tri sindikata - Ujedinjenih sindikata Srbije "Sloga", Policijskog sindikata Srbije i Novog sindikata - održan je u srijedu u centru Beograda u znak solidarnosti sa evropskim sindikatima. Organizatori protesta, koji je protekao mirno su istakli da je uz podršku evropskim kolegama cilj okupljanja i poboljšanje položaja radnika, penzionera i studenata u Srbiji.

  FOTOGALERIJA: Štrajkovi obustavili saobraćaj širom EU
  • Španjolska, Madrid, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Susana Vera
  • Belgija, Brussels, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Francois Lenoir
  • Španjolska, Valencia, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Heino Kalis
  • Italija, Rim, 14. novembar 2012. Foto: AFP / Filippo Monteforte
  • Italija, Rim, 14. novembar 2012. Foto: AFP / Andreas Solaro
  • Italija, Rim, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Tony Gentile
  • Belgija, La Louviere, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Eric Vidal
  • Italija, Rim, 14. novembar 2012. Foto: AFP / Andreas Solaro
  • Italija, Rim, 14. novembar 2012. Foto: AFP / Andreas Solaro
  • Španjolska, Madrid, 14. novembar 2012. Foto: AFP / Luis Gene
  • Španjolska - Sukob policije i demonstranata u Madridu, 14. novembar 2012. Foto: AFP / Dominique Faget
  • Belgija, Brussels, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Yves Herman
  • Španjolska, Malaga, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Jon Nazca
  • Španjolska, Madrid, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Sergio Perez
  • Španjolska, Madrid, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Paul Hanna
  • Španjolska, Madrid, 14. novembar 2012. Foto: AFP / Dani Pozo
  • Portugal, Lisabon, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Jose Manuel Ribeiro
  • Španjolska, Malaga, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Jon Nazca
  • Španjolska, Malaga, 14. novembar 2012. Foto: REUTERS / Jon Nazca


  O ozbiljnosti evropske krize najbolje govori to u ponedjeljak ministri finansija eurozone nijesu odobrili paket pomoći Grčkoj iako je njen parlament usvojio tražene mjere štednje, a međunarodna kreditorska trojka dala pozitivno mišljenje. Naime, takvu mjeru treba da potvrde parlamenti nekih zemalja uključujući i njemački, a pošto nije izvjesno da će Bundestag do kraja ove sedmice zasijedati, a Grčka u petak ostaje bez novca za pojedine neophodne stavke, situcija je veoma komplikovana.

  Tome treba dodati i da je Evropski parlament u utorak uveče odbio da pregovara s državama članicama EU o budžetu za sljedeću godinu, jer se ne mogu dogovoriti oko rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

  Evropski parlament ne pristaje da se sadašnji neplaćeni računi, ukupno 9 milijardi eura, jednostavno prebace u iduću godinu.

  U noći sa utorka na srijedu je istekao trosedmični rok za postizanje dogovora između Vijeća i Parlamenta o bužetu za sljedeću godinu te o rebalansu ovogodišnjeg. Neuspjeh pregovora znači da će Komisija morati izići s novim prijedlogom.

  Sada će u roku od tri sedmice Evropska komisija ponuditi novi budžet koji ide na potvrdu u Parlament pa onda i u Vijeće. No teško je prognozirati hoće li ta procedura biti gotova do kraja godine.

  Biljana Jovićević

  U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: bivši Evropljanin
  14.11.2012 17:26
  Posmatrajući šta se dešava u Evropskoj uniji posljednjih godina, mislim da bi adekvatniji naziv za njih bio ''Babilonska unija''.

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.11.2012 11:22
  Ma sve ce krenuti bolje kad Srbija prizna Kosova!

  Ime: P. A.
  14.11.2012 09:59
  Zanimljivo je da je bivski svedski premijer Person nedavno izjavio da kad bi se u Svedskoj sabrali svi dugovi gradjana (krediti) sa dugom drzave, ispala bi Svedska zaduzenija od Italije.
  Ova cinjenica (ako je tacna?) dovoljno govori koliko je cijela kriza zapravo fiktivna i digitalna. Nazalost ne znaci da ce se zbog toga manje ljudi u Spaniji izbaciti iz stanova (dvoje se vec ubilo, a policija odbija da to radi) ili ko zna koliko drugih licnih tragedija.
  Kao dobar pocetak bi trebale sve evropske zemlje da smire i urede svoje finansijske institucije jer to je veliko zlo od kojega je sve pocelo. Na primjer, jednako siromasne zemlje kao Srba na primjer, nemaju tako dramaticne konsekvecne, upravo zato sto nisu imale posla sa tim finansijskim nezajazljivim azdajama. I ovo je takodje primjer koliko je cijela kriza u nekom sajber prostoru sa grubim posljedicama u realnom zivotu.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.11.2012 00:47
  Apsurdno je porediti ekonomiju Italije sa svedskom ekonomijom.Visegodisnja vladavina Berluskonija je oborila na koljena Italijansku privredu,dok se svedska privreda jos uvijek dobro drzi.S druge strane,Svedska ne mora da brine toliko o buducnosti kao sto to cine drugi.Naime,svedski politicari dugi niz godina intenzivno rade na cuvanju svojih resursa za buduce generacije.Nisu se dali u rasprodaju drzavnih resursa,kao sto to rade nasi politicari.Njihovi najveci resursi su mnogobrojni rudnici srebra i drugih minerala i ruda,a koji se ne eksploatisu.Cuvaju ih za buduce generacije,za teska vremena koja dolaze.Svedjani npr.imaju ogromne kolicine sume.Kada bi npr.danas svi Svedjani prestali da rade,mogli bi da zive 200 god.samo od eksploatacije sume!Ovo isticem sa razlogom.Zelim da pokazem,koja je razlika izmedju nasih predstavnika vlasti i nekih drugih,zapadnih.
  PS.Ne znam gdje je P.A.cuo da su Svedjani mnogo zaduzeni.Ta prica jednostavno ne stoji.Svedjani su poznati u svijetu po svom sparanju.Drze u bankama velike sume novca,a najvise ga koriste za putovanja.Poznati su po tome.
  Podvlacim jos jednom-Svedska nije ni blizu zaduzena kao Italija,Spanija ili Portugal.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.11.2012 20:55
  To nije sporno, kao što nije sporna ni procena da je Švedska pouzdaniji dužnik nego Italija.
  Ono što je sporno je to da su praktično sve svetske vlade zadužile svoje građane do 5-og kolena, a da građani nisu imali primedbi dokle god je nizbrdo išlo bez previše tumbanja... Nacije su kolektivno uskočile aždaji u čeljusti, a sada su se iznenadili kada je zver počela da žvaće!?

  Npr. kanadska konzervativna vlada je pred prošlogodišnje izbore objavila kako planira da se razduži do 2016-te i bez toga bi njihova pobeda bila upitna. Doduše, pre par dana je nadlžni ministar objavio procenu da ta 2016-ta neće stići pre 2017-te...

  Nacije se mogu ili razdužiti, ili bankrotirati, ili nastaviti da plutaju u dužničkom limbu, a četvrtog puta nema. Pošto je ovaj treći sasvim zakrčen, preostaju zapravo samo prva dva, a oba impliciraju da je era standarda iznad mogućnosti, tj. prostiranja preko gubera, prošla.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.