Petak, 06. maj/svibanj 2016, 18:53 CET

  Bosna i Hercegovina

  Savjeti o izjašnjavanju na popisu prelaze granicu ukusa

  FOTO: radiosarajevo.ba
  FOTO: radiosarajevo.ba
  Građane BiH posljednjih mjeseci bombardira se savjetima kako da se izjasne, odnosno kako da se osjećaju u vlastitoj zemlji. Profesori Ivan Lovrenović i Šaćir Filandra upozoravaju da je granica odavno pređena, a razlog tome je u nepostojanje bh. identita u BiH.

  Popis stanovništva u BiH, koji slijedi naredne godine, pokazat će kvanitet određenih etničkih skupina, što je za određene lidere u ovoj zemlji najvažnije. Taj kvanitet bit će glavna smjernica u ostvarivanju prava u BiH.

  Međutim, prema riječima profesora Šaćira Filandre s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu,  taj kvantitet ni u kom slučaju ne bi smio promijeniti kvalitet odnosa među građanima BiH, niti ugroziti bilo čija prava.

  „Očito je da postoje određena nacionalno-romantičarska nadanja pojedinih krugova da nešto znače ako Bošnjaka bude 50 ili 51 posto. To apsolutno ne znači ništa. Prije svega treba znati da sam kvantitet po sebi ne znači ništa. Kvalitet je ono što je bitno. U ovom slučaju, bez obzira na rezultate popisa koji će očito biti sasvim drugačiji nego što su bili 1991. godine, očekivati je veći porast Bošnjaka, veći pad Hrvata. Ustavna struktura BiH i kvalitet političkih odnosa između naroda niti će se mijenjati, niti treba da se mijenjaju. Postoji čitav sistem mehanizama u već postojećem ustavu, posebno u novim ustavnim promjenama, koji će to osigurati“, kaže on. 

  U posljednje vrijeme o popisu stanovništva u BiH se najviše javno govori, i to na način da se građanima savjetuje kako da se izjašnjavaju i kako da se osjećaju u vlastitoj zemlji. Granica je odavno pređena, a to se nije smjelo dopustiti, smatra bh. književnik i novinar, profesor Ivan Lovrenović.

  „To je ona crta preko koje ne smijemo nikome ulaziti u privatni, intimni, individualni osjećaj vlastite pripadnosti, i nametati mu sa neke više instance, sa nekog fiktivnog autoriteta ono kako on mora da se izjašnjava“, ističe Lovrenović. 

  Tako su o popisu stanovništva u BiH izostale javne debate, javne eksplikacije, dijaloške rasprave, a ultimativna nametanja ljudima kako da se izjasne pri popisu javno i napadno se propagira.

  „Nipošto bilo kakva vrsta ultimativnog nametanja vama kako vi trebate i morate, a kako ne smijete da se izjašnjavate, jer je popis trenutak u kojem čovjek u te rubrike upisuje baš ono svoje najintimnije uvjerenje i osjećaj pripadanja ili nepripadanja. Dakle, potpuno slobodan čovjek mora biti i da pripada i da ne pripada.“

  "Izdaja"

  Javno pozivanje građana kako da se izjašnjavaju, profesor Šaćir Filandra ovako pojašnjava:

  Šaćir FilandraŠaćir Filandra
  x
  Šaćir Filandra
  Šaćir Filandra
  „Na svakom popisu jedan narod je bio u poziciji da se drugačije izjašnjava. I svakog puta to kako će se izjašnjavati određivao mu je neko drugi. Mi smo u Bosni u tome smislu došli do jedne metafore: Zovite me šerpa ili lonac, samo me nemojte razbiti. Znači, uvijek je taj narod postojao, nikad nije bio u mogućnosti da sam se izjasni kako će se zvati. Sad se desila ta renominacija nacije. Popisa nije bilo 20 godina i normalno je da određene skupine agitiraju u tome. Nije normalno i nije poželjno da se iz toga očekuju i izvlače neki nacionalno-romantičarski zahtjevi tipa o temeljnom narodu, većinskom narodu.“

  Samo uvažavanje individualnih i kolektivnih prava pomoći će ovoj zemlji riješiti važna identitetska pitanja u multinacionalnoj zajednici kakva je BiH, smatra Filandra.

  „BiH do sada nema pozitivna iskustva po tom pitanju i mi se u našoj povijesti ne možemo baš referirati na neka pozitivna iskustva. Ovdje su bila kolektivna prava ili poricana ili prenaglašavana“, rekao je Filandra.   

  U BiH etničke skupine nikada nisu stvorile jasne smjernice prema kojima bi djelovale, a da uz to uvažavaju drugog i drugačijeg. Zato se na one koji se u BiH osjećaju Bosancima i Hercegovcima sasvim normalno gleda kao na ostale - nepripadajuće ravnopravne članova društva, mišljenja je Ivan Lovrenović.

  „Kod nas još uvijek prevladava, nažalost, taj jedan osjećaj da je bilo kakva moja lična kritičnost prema problemu nacionalnog pripadanja uvijek neka vrsta izdaje, ili na granici izdaje nekog ideala, koji se učitava najviše baš u to pripadanje. Onog časa kad se lišimo te opasnosti da budemo označeni kao neko ko iznevjerava, ko izdaje te svetinje kolektivnog pripadanja, mi ćemo biti slobodni“, zaključuje Lovrenović.  

  Od ovakve slobode BiH još je uvijek jako daleko, smatraju naši sugovornici. Razlog tome je što BiH na vlastitom tlu nema svoj bosanskohercegovački identitet. To i jeste, zapravo, izvor svih ovdašnjih problema.

  Maja Nikolić

  Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: KD
  07.12.2012 23:38
  Interesantno da sad cute svi oni komentatori koji su skoro na svaku temu kada je bila rijec o Srbima i Hrvatima, govorili da nema Srba i Hrvata u BH nego samo Bosanaca i Herzegovaca pravoslavne i katolicke vjeroispovijesti. Ovo je sada prava tema za nih, ali oni se ne oglasavaju. Zasto?

  Ime: Benjamin Grad: Frankfurt
  06.12.2012 07:09
  Moj stav:Rubrika etnicka pripadnost;bez okolisanja napisati HAJVAN iz BIH!!!!!!

  Ime: KD
  05.12.2012 22:44
  Autorka clanka pocinje svoj clanak rijecima:"Građane BiH posljednjih mjeseci bombardira se savjetima kako da se izjasne, odnosno kako da se osjećaju u vlastitoj zemlji." Kad kaze "gradjane se bombardira", najvjerovatnije misli na sve narode u BiH. A da li je stvarno tako? Naime, samo se Bosnjake "bombardira" kako se trebaju izjasnjavati. Srbi i Hrvati tu nemaju problema, oni ce se izjasniti po svojoj nacionalnoj pripadnosti, Srbi i Hrvati. Autorka clanka je namjerno ili slucajno zaboravila navesti nedavni primjer plakata u dvoristu dzamije u Bratuncu, dgje se velikum slovima daje upustvo kako da se Bosnjaci izjasnjavaju."Nacionalnost Bosnjak, jezik bosanski". Mozda autorke nije mogla za svoj clanak pronaci ovako dobre primjere gdje se druga dva naroda "bombardiraju" kako da se na popisu izjasnjavaju, pa je stoga ovaj primjer iz dvorista dzamije namjerno izostavila. Jer u BH je uvijek tako, kao u doba komunista, ako se "udari po glavi" jedan narod, onda se istovremeno moraju "udariti" i druga dva, stoga se autorka odlucila za neutralan naziv "gradjani", a zapravo nje tako. "Bombardiraju" se naime samo Bosnjaci.
  Odgovor

  Ime: jugosloven
  06.12.2012 11:38
  Naprimjer, ja sam citav zivot bio jugosloven i sad mi govore da se izjasnim kao srbin, navodno necu imati nikakva prava, a mojoj prvoj koni koja je uzgred budi receno hrvatica, a bila uvijek u partiji i bila jugoslovenka ko i ja su rekli da je putovnicu dobila jer ima krsni list. ako se sad izjasni kao bosanka moze se navodno pozdravit s putovnicom. mozda nema javnih poziva toliko kako ko da se izjasni, kao sto je to rejs slao pisma, ali savjeta nepozvanih stvarno ima. evo ja sam licno dozivio. a iako je upotrebljen naziv gradjani, pa i bosnjaci su gradjani, ali ovdje se valjda misli na one koji se osjecaju gradjanima, a ne kao hrvati, bosnjaci ili srbi. jer njima se i govori kako ce se izjasnit, ovim sto su se vec izjasnili i ne trebaju savjeti
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  06.12.2012 13:53
  Podatci iz popisa i oni koji daje na salteru konzulata RH nemaju nikakve veze...RH nema uvida u to ko se kako izjasnjava.
  Uzgred...Kad su oprostili Covicu Jugoslovenstvo...mogu i njoj :-)

  Odgovor

  Ime: nm
  06.12.2012 22:39
  Ali veliki plakat u dvoristu dzamijea kao onaj u Bratuncu jasno daje upustvo kako trebaju Bosnjaci da se izjasnjavaju.
  Odgovor

  Ime: jugosloven
  07.12.2012 10:42
  pa covic i savjetuje kako da se izjasnjavamo, evo konkretno u mostaru imate primjera

  Ime: aa Grad: bb
  05.12.2012 20:21
  ako ce bosnjaci biti uvecani za odradjeni procenat a hrvati umanjenji, hoce li biti srba uopste a koji se ne spominju u navedenom clanku
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,u blizini
  05.12.2012 21:41
  Daj,prevedi nam sa"Hindu"jezika na nas jezik!!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.