Dostupni linkovi

Region i "švicarski" krediti: Dužnici tonu, banke prijete, vlasti u neobranom grožđu


Hrvatski sabor bi već u petak trebao raspraviti i izglasati zakon o zamrzavanju tečaja švicarskog franka na vrijednost prije početka divljanja tečaja u četvrtak. Udruga korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarcima „Franak“ sastala se s premijerom dok banke prijete Vladi Europskim sudom pravde.

Udruga „Franak“ sastala se u utorak sa premijerom Zoranom Milanovićem. Zadovoljni su razgovorom, zadovoljni su najavom zamrzavanje tečaja švicarca na 6,39 kuna, ali od prosvjeda pred Hrvatskom narodnom bankom ne odustaju, piše Enis Zebić u tekstu Udruga „Franak“ požuruje, banke prijete Vladi Europskim sudom pravde.

„Još nemamo neke vremenske rokove dogovorene sa premijerom, ali mi ćemo inzistirati da to bude što prije. Držat ćemo se onog našeg zahtjeva od mjesec i po da se to riješi, da se donese neke odluke i da to što prije stupi na snagu. Nama je neprihvatljivo da mi čekamo godinu dana. Mi možemo pozdraviti ovu mjeru zamrzavanja tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna. Ona je sada na stolu, ali još je nismo dobili u ruke pa je ne mogu komentirati. Ali kažem – naših 5 zahtjeva ostaje“, kaže za RSE koordinator udruge „Franak“ Denis Smajo.

I dok je hrvatski premijer Zoran Milanović promptno reagovao, premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, za razliku od njegovog hrvatskog kolege, kao i guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, baš se ne žuri, konstatuje Branka Trivić u tekstu Vlastima se ne žuri dok dužnici tonu: "Švajcarska" priča bez nevinih.

Premijer je, bez ikakvog oročenja, samo najavio da će u razgovorima sa bankama i Narodnom bankom Srbije pokušati da pronađe nekakvo rješenje. Ni guvernerka se nije pretrgla da učini neki korak kako više od 20 000 korisnika ovakvih kredita ne bi otišlo u bankrot ili dužničko ropstvo. A Udruženje banaka je saoštilo da će se tek u petak pozabaviti ovim problemom.​

Zbog porasta švicarske valute, očajni su i korisnici takvih kredita u BiH, njih oko 10.000, ali ovdje, za razliku od ostalih zemalja regiona, nema ko da ih zaštiti i vlasti nisu učinile ništa da smanje negativne efekte rasta švicarskog franka.

Centralna banka BiH proglasila se nenadležnom, a tek je u utorak Agencija za bankarstvo FBiH saopštila da je održala sastanak sa predstavnicima banke koja je plasirala najviše kredita vezanih za valutnu klauzulu u švajcarskim francima. Sugerisano im je, navedeno je u saopštenju, da bankari pokušaju ponuditi dodatne mogućnosti, kako bi ublažili negativne efekte rasta ove valute, piše Aida Đugum u tekstu Korisnike kredita u "švicarcima" u BiH nema ko da zaštiti.

Iako se radi o relativno malom broju gradjana Crne Gore koji su prije nekoliko godina uzeli kredite vezane za švajcarski franak, za svakog od njih aranžman u koji su ušli predstavlja veliki problem. Drastičan rast švajcarskog franka u odnosu na euro je ovih, skoro 500 ljudi i članove njihovih porodica doveo u situaciju iz koje ne vide izlaz, piše Esad Krcić u tekstu "Dužnici u 'švajcarcima' u Crnoj Gori ne vide izlaz iz problema".

XS
SM
MD
LG