Dostupni linkovi

Protesti novinara širom Srbije: Predsedniče Vlade, održite obećanje


Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić
Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić

"Novinari ne kleče / Predsedniče Vlade, održite obećanje" poruka je koju će u ponedeljak uveče sa protesta iz nekoliko gradova u Srbiji: Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Žitišta, Bora, Leskovca, Kikinde i Vranja novinari uputiti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Protest se održava tačno dve nedelje od Vučićevog obećanja da će aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić biti smenjen zbog seksističkog komentara upućenog novinarki B92. Od tada se, međutim, ništa nije promenilo – Gašić je i dalje na funkciji.

„Stvari moraju da se menjaju. Zahtev za smenom ministra je zahtev za drugačijim odnosom prema novinarima“, podvlači Dragan Janjić, iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

On kaže da su najavljena protestna okupljanja medijskih radnika u nekoliko gradova znak da više ne žele da budu meta raznih pritisaka.

„I na konferencijama za medije imamo situacije u kojim niko ništa ne pita, niti sme da pita. To mora da se promeni“, naglašava Janjić.

RSE: Zašto niko ništa ne pita, niti sme da pita? Odnosno, retki su oni koji to rade?

Janjić: Retki su oni koji to rade, zato što novinari koji dolaze na konferencije za medije su od svojih redakcija, odnosno urednika i vlasnika instruisani da ne talasaju previše. To je naravno skopčano i sa ekononskim opstankom. Mi mislimo da mora da se vraća dignitet profesije. Pored ekononskog opstanka treba da postoje i neki drugi razlozi kojima treba da se rukovodimo.

RSE: Novinare instruišu urednici, ko instruiše urednike?

Janjić: Njih, pre svega, instruišu vlasnici. A oni, pretpostavljam, od centara moći koji ne moraju nužno biti predstavnici vlasti.

Vučić: Gašić će imati budućnost u SNS

Iako je u prvi mah delovalo da će žustru verbalnu Vučićevu reakciju, zbog Gašićevog ispada, slediti odlučna dela – to se nikada nije dogodilo. Gašić ostaje na funkciji dok se ne pronađe drugo rešenje, konačan je Vučićev stav ponovljen na mitingu Srpske napredne stranke u Novom Sadu.

„On će imati posla u našoj stranci, imaće budućnost u našoj stranci, i shvatiće šta je uradio. Ima vremena, mlad je, mnogo toga može da bude pred njim, ali mi te greške sebi ne smemo da praštamo“, poručio je u subotu Vučić.

Osim podsećanja da treba da preseče, kakav bi mogao biti učinak revolta novinara ako se ima u vidu kako je prošao poziv na bojkot javnih istupa Bratislava Gašića u medijima upućen na prethodnom protestu ispred zgrade Vlade Srbije pre dve nedelje? Sala Medija centra sutradan bila je dupke puna, a ministar je auditorijumu pročitao unapred pripremljenu izjavu posle čega se ćutke otišao.

„Ako novinari nisu spremni da kazne tako što se neće pojavljivati na konferencijama za medije onih koji su ih već ponizili, onda im niko ne može pomoći“, podvlači sociolog Jovo Bakić.

On smatra da samo manji broj novinara shvata u kakvim problemima je novinarska profesija u Srbiji.

„Oni se bune, ali veći deo novinara je spreman da služi. Odmah da kažem nisam spreman da ih osuđujem, s obzirom na to da znam da su njihovi egzistencijalni problemi ogromni“, zaključuje Jovo Bakić.

Poziv novinarima na protest uputili su Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG