Dostupni linkovi

Novinarka B92 drugi put žrtva


Bratislav Gašić
Bratislav Gašić

Nakon što je bila žrtva sramne seksističke uvrde ministra odbrane, "da voli novinarke koje tako lako kleknu", zbog čega je premijer Aleksandar Vučić odlučio da Bratislav Gašić ne može da ostane u vladi, dopisnica B92 Zlatija Labović ponovno je pretvorena u žrtvu. Ovog puta kruševačkog SNS-a.

Naprednjaci iz Kruševca, gde Gašić živi i gde je bio i gradonačelnik, optužili su je da je namerno provocirala ministra.

Televizija B92 je obavestila policiju da se njihovoj dopisnici preko društvenih mreža upućuju uvrede i poruke koje se mogu shvatiti kao pretnje.

Na konferenciji za medije Ivana Manojlovića, člana Saveta za informisanje SNS u Kruševcu, iznesena je tvrdnja da je novinarka B92 Zlatija Labović "instruisana da isporovocira ministra", a da iza svega stoji tajkunsko-mafijaški lobi koji je platio nekoliko miliona evra da se Gašić ukloni sa funkcije.

Konstatovano je i to da je reakcija premijera Vučića da smeni Gašića bila drakonska, a obrazloženje tvrdnje da je dopisnica B92 isprovocirala Gašića, koje je ugledalo svetlo dana i na sajtu kruševačkih naprednjaka ovako je izvedeno:

"Pogledajte na snimku koliko je slobodnog prostora imala. Kako biste se vi osećali da neko bude u tom položaju dok gledate pravo u kamere na otvorenom prostoru?".

Tako je novinarka Zlatija Labović drugi put pretvorena u žrtvu. Kruševački naprednjaci su je, čak, optužili da je ona bila ta koja je svojim položajem ponizila profesiju.

"Gospodin Bratislav Gašić nije upotrebio ni pogrdne reči, gospodin Bratislav Gašić nije upotrebio ni psovku; nije čak upotrebio ni reč 'mrzim' već 'volim'. On je, kao i mi svi ovde, čovek od krvi i mesa. Izvinio joj se kao da je u najmanju ruku on rekao novinarki da klekne. Kao da ona svojim položajem nije sama ponizila profesiju", rekao je Manojlović i dodao da je novinarka B92 isto tako "mogla i da ministru okrene leđa".

Centrala SNS-a se ogradila od ovih skandaloznih izjava kruševačkih naprednjaka, uz navode da je stav stranke da se Gašić "na nedoličan način obratio novinarki", posle čega je i transkript konferencije za medije kruševačkog SNS povučen sa njihovog sajta.

Veran Matić
Veran Matić

Veran Matić, glavni i odgovorni urednik Informativnog programa B92 i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, za RSE kaže da bi ono što je izrečeno na pres-konferenciji kruševačkih naprednjaka moralo da bude sankcionisano, a da tim proučava šta se pravno može preduzeti da bi se koleginica Labović zaštitila.

"Pre te konferencije za štampu kruševačkog SNS-a već smo dobili informacije o tome da su se na Facebook stranici Zlatije Labović pojavile uvrede koje bi se, na neki način, mogle označiti i kao pretnje. Mi smo odmah to prosledili Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i Odeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova. Potom, kada je održana i ova konferencija za štampu, naš pravni tim dobio je zadatak da prouči šta je sve moguće uraditi na pravnom planu da bi se naša koleginica u potpunosti zaštitila od diskreditacija, diskvalifikacija, uvreda i optužbi. Moglo bi se očekivati da i Tužilaštvo po službenoj dužnosti reaguje, ali mislim da se u ovom slučaju insistira na tome da se izvrše lične prijave od strane onoga ko je ugrožen i mi sada, u stvari, analiziramo", navodi za RSE Matić, te dodaje:

"Siguran sam da ono što se dogodilo na kruševačkoj konferenciji za štampu mora da bude sankcionisano, jer otvara Pandorinu kutiju da se određene pretnje i optužbe i laži koje su izrečene pretvore u nešto što bi moglo da ugrozi bezbednost naše novinarke. Ona pokriva taj region i može do nečega do čega je i ranije dolazilo – ne samo do verbalnih, nego i do fizičkih napada. Mi ćemo učiniti apsolutno sve da zaštitimo bezbednost naše novinarke".

Rade Veljanovski
Rade Veljanovski

Odnos koji je ministar odbrane iskazao prema novinarki je apsolutno izraz primitivizma i jedini izlaz je rigorozno sankcionisanje, ocenjuje za RSE Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka.

"To više nije ni odnos prema ženama, ni odnos prema novinarima, to je primitivizam koji onda, naravno, prelazi i u ostale sfere odnosa prema određenim ciljnim grupama. To se ne može prevazići drugačije nego izričitim sankcionisanjem takvog ponašanja i to svih pojedinaca, bez obzira o kome se radi. Kada su u pitanju visoki funkcioneri, utoliko pre treba biti rigorozan jer se od njih očekuje da budu primeri ostalim građanima u svakoj vrsti ponašanja, a ne samo u onom delokrugu za koji su zaduženi i u kome rade", reči su Veljanovskog.

"Dakle, sada, od strane nekakvih partijskih organizacija optuživati novinarku da je ona nekolga za nešto isprovocirala apsolutno je apsurdno, ali to, dabome, spada u taj isti korpus primitivizma koji se, nažalost, može uočiti kako na vrhu naše vlasti, tako i na onim nižim lokalnim nivoima", zaključuje Rade Veljanovski.

XS
SM
MD
LG