Dostupni linkovi

Zauzeta vojna baza u Sevastopolju, SAD i Rusija na istim pozicijama


Napad na aktiviste u Simferopolu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Napad na aktiviste u Simferopolu

Naoružane osobe ušle su u petak uveče kamionom u bazu ukrajinske vojne jedinice protivvazdušne odbrane u Sevastopolju na Krimu i preuzeli su kontrolu nad objektom bez ispaljenog metka, rekao je novinar agencije Rojters sa lica mjesta.

Prethodno je javljeno da je kamion prošao kroz kapiju i da su napadači upali u bazu, ali dopisnik agencije Rojters navodi da nema nikakvih tragova oštećenja na kapiji.

Ukrajinski vojni zvaničnik Vladislav Seleznjov rekao je da su naoružane osobe preuzele kontrolu nad bazom bez pucnja i da niko nije povrijeđen.

Ni nakon što su, drugi put u zadnjih šest dana, telefonom razgovarali američki i ruski predsjednici, nema konkretnih rješenja napete situacije u Ukrajini. Obje strane su ostale na istim pozicijama na kojima su bile na početku krize.

Na sve kritike koje iz svijeta stižu u Kremlj, a u vezi njihova odnosa prema susjednoj Ukrajini, i u petak se ponavljaju ista objašnjenja. Portparol predsjednika Vladimira Putina objavio je kako „Moskva ne orkestrira događaje na Krimu, nego samo odgovara na zahtjeve za pomoć".

Nakon što je u četvrtak regionalni parlament na Krimu izglasao odluku o održavanju referenduma o priključenju Rusiji, u petak je predsjednik ruske Dume, Sergej Nariškin, u Moskvi prokomentirao tu odluku:

"Shvatamo ovu odluku kao rezultat akutne političke krize u Ukrajini. Sve je ovo usko povezano s težnjama da se osiguraju ljudska prava i mir za građane", rekao je.

Premijer Ukrajine Arsenij Jatsenijuk ponovio je i u petak jasnu opredjeljenost Kijeva za pregovore sa Rusijom, ukoliko Moskva povuče svoje vojnike. U telefonskom razgovoru s ruskim premijerom, Jatsenijuk je upozorio da „niko u civiliziranom svijetu neće priznati rezultate referenduma na Krimu“.

Izjašnjavanje stanovnika Krima o tome hoće li se pridružiti Rusiji, trebalo bi biti održano 16.marta, u situaciji kada su ruske snage preuzele kontrolu nad većim dijelom poluotoka u Crnom moru, gdje su etnički Rusi u većini.

Novo zaoštravanje krize dovelo je i do novog telefonskog razgovora na najvišem nivou.

Američki predsjednik Barack Obama tom je prilikom objasnio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da treba povući vojsku natrag u baze na Krimu, dopustiti medjunarodnim posmatračima da nadgledaju prava Rusa na Krimu i da napokon sjesti direktno razgovarati s ukrajinskim vlastima.

Vladimir Putin je na to odgovorio da je nova vlast u Kijevu donijela apsolutno nelegitimne odluke u vezi s istočnim, jugoistočnim dijelovima zemlje, te krimskom regijom. Ruski je predsjednik zato kazao Obami da Moskva " ne može ignorisati pozive za pomoć te da djeluje u skladu s međunarodnim pravom“.

Bolji rezultat nije postignut ni na nivou ministara vanjskih poslova dvije zemlje. Zapad za sada, na sve poteze Moskve uglavnom odgovara prijetnjama sankcijama. Čelnici EU nisu čak ni u stanju donijeti jednoglasnu odluku o zabrani putovanja ruskih čelnika, ili zamrzavanja njihovih bankovnih računa.

EU je pozvala na provođenje istrage o ubistvima ljudi u Kijevu iz snajpera, izjavila je u petak Maja Kocijančič, portparol specijalnog izaslanika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

"Želimo da se provede istraga o nasilju i ubijanju. Želimo da počinioci budu izvedeni pred lice pravde", rekla je Kocijančič, odgovarajući na pitanje o navodima da je snajperiste za vrijeme demonstracija u Kijevu možda dovela opozicija.

Estonske vlasti potvrdile su u četvrtak autentičnost snimka telefonskog razgovora Ashton i šefa estonske diplomatije Urmasa Paeta, koji je rekao da postoji "sve snažnije uvjerenje da iza snajperista ne stoji predsjednik Viktor Janukovič, nego neko iz nove koalicije".

(VIDEO: Dobrovoljci iz Srbije na Krimu)
Dobrovoljci iz Srbije na Krimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

U petak je objavljeno da su holandske vlasti blokirale bankarske račune na kojima se nalazi više stotina miliona eura koji pripadaju Ukrajincima kojima je EU uvela sankcije.

Holandski ministar finansija Jeroen Dijselblom (Jeroen Dijsselbloem) izjavio je lokalnim medijima da je riječ o ukrajinskim biznismenima koji pokušavaju da povuku novac investiran u finansijske institucije u Holandiji.

Parlament na Krimu zatražio je u četvrtak od Moskve da razmotri pripajanje ovog ukrajinskog poluotoka Rusiji, a referendum o tome najavljen za 16. mart.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će sa Vijećem za sigurnost razmotriti zahtjev Krima da se priključi Rusiji.

SAD i njemačka kancelarka Angela Merkel saopštili su da je referendum "nelegalan".

Interpol je u četvrtak dobio zahtjev ukrajinske Vlade za hapšenjem svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča koji je optužen po više tačaka, uključujući zloupotrebu vlasti i ubistvo.

Premijer prelazne vlade Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je da takozvani referendum na Krimu nije legalan i da će ukrajinske oružane snage reagovati ako se ruska vojna intervencija proširi dublje na teritoriju Ukrajine.

"U ovim teškim momentima NATO stoji uz Ukrajinu, njen suverenitet, integritet i osnovne principe međunarodnog prava," kazao je generalni sekretar Alijanse Anders Fogh Rasmussen.

(VIDEO: Proruski aktivisti okružili ukrajinske snage reda u Donjetsku)
Proruski aktivisti u Donjetsku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
XS
SM
MD
LG