Dostupni linkovi

Novinari ponovo pred Vladom Srbije


Protest novinara mahom lokalnih medija ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu
Protest novinara mahom lokalnih medija ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu

Ponovo protest novinara ispred vlade Srbije. Ovoga puta, ne zbog Bratislava Gašića.

„Udruženje novinara Srbije i zaposleni u RTV Vranje, RTV Bor, Radio Subotici i još 15 regionalnih i lokalnih medija iz cele Srbije zahtevaju da se bez odlaganja sprovedu odredbe Zakona o javnom informisanju koje omogućavaju da neprodati mediji pripadnu zaposlenima“, navodi se, između ostalog, u zahtevu koji je ostavljen na pisarnici Vlade Srbije.

Protest pod nazivom „Mediji novinarima“, u organizaciji UNS-a i uz podršku Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u Beogradu je okupio predstavnike penaestak, mahom lokalnih medija. Njihove kuće su, po zakonu, morale da budu privatizovane do 31. oktobra, ali se nije našao kupac. Zato sada pozivaju vlasti da primene odredbu postojećeg Zakona o javnom informisanju da neprodati mediji - pripadnu zaposlenima.

„Tražimo da Vlada hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene i bivše zaposlene u medijima koji na to imaju pravo i okonča privatizaciju medija na koju se obavezala do 31. oktobra 2015. godine. Tražimo i da Vlada Srbije izmeni Uredbu o pravilima za dodelu državne pomoći u delu kojim se ograničava maksimalan iznos državne pomoći medijima na 23 miliona dinara za tri godine. Ovo rešenje iz Uredbe obesmišljava projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja“, stoji u zahtevu novinara.

Bivši direktor RTV Vranje Zoran Veličković rekao je da novinari od Vlade Srbije traže da donese odluku i raspetlja „Gordijev čvor“. „U suprotnom, priznaćete, da uprkos glavnim intencijama evropske tranzicije da dražva izađe iz medija, ispada da je država ostala u medijima, ali da su zato iz medija proterani novinari.“

Skupština UNS-a je 22. decembra zatražila je od Vlade Srbije da do Nove godine ispuni odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima kojima se garantuje podela besplatnih akcija novinarima u medijima, i navela da, ako se nastavi sa kršenjem Zakona, ministar kulture Ivan Tasovac i državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković podnesu ostavke jer su u ime Vlade obećali UNS-u da će novinari i medijski radnici dobiti besplatne akcije.

Dok se na odluku vlade čeka, sudbine mnogih lokalnih medija i njihovih zaposlenih su neizvesne. „Tri puta je bila aukcija i nije bilo ozbiljnog kupca, tako da od 31. oktobra mi ne znamo na čemu smo - da li smo pod Opštinom, koja je osnivač ili akcionarsko društvo. Naš status je status quo“, rekao nam je Hajredin Ademi, direktor RTV Bujanovac. „Kao što znate, u Bujanovcu žive srpska zajednica, albanska zajednica i romska zajednica i kod nas funkcionišu tri redacije. Preti opasnost da u Bujanovcu sve tri zajednice budu u informativnom mraku“.

Danijela Novović
Danijela Novović

Danijela Novović, glavna i odgovorna urednica RTV Bor kaže da su se na početku opredelili za privatizaciju putem besplatne podele akcija, ali da, uprkos tome što su ispoštovali proceduru i rokove, od Agencije za provatizaciju nisu dobili povratnu informaciju.

„To što još uvek nismo privatizovani nam stvara problem jer još uvek funkcionišemo po pravilima javnih preduzeća iako to nismo – više ne dobijamo sredstva iz lokalne samouprave, iz budžeta, već se finansiramo putem konkursa“.

Kosta Rajović, urednik „Poljoprivrednika“, kaže da postoje, ali da ne znaju kakav im je status - izlaze, ali ne znaju do kada. „To je osnovni razlog iz kog smo došli. Da nam se reši status. Čiji smo? Da li smo državni? Da li ćemo dobiti akcije? Na koji način? Ko će biti vlasnik?“, kaže Rajović i dodaje da Zakon omogućava da dobju akcije, ali da se ne primenjuje.

Novinarka u penziji, Dragana Stanisavljević, inače akcionarka RTV Vranje, došla je da podrži kolege. „Prevalila sam 400 kilometara da bih došla ovde, ispred Vlade, zbog toga što svoje kolege podržavam u nastojanju da se izbori poštovanje Zakona o javnom informisanju, kako bi se obezbedila budućnost i sudbina te informativne kuće. Zakon postoji, ali ga izigravaju oni koji su ga doneli“

Premijer Aleksandar Vučić, upitan o protestu novinara, rekao je da ne zna o čemu je reč i upitao "Šta smo sad uradili?". Nakon pojašnjenja, dodao je "ako je u skladu sa zakonom, tako će biti".

Osvrnuo se međutim na zahteve novinara koji se svakog ponedeljka okupljaju u više gradova Srbije i rekao da će ispuniti svoje obećanje i tokom januara smeniti ministra odbrane Bratislava Gašića. "Ne brinite ja držim do svoje reči. Ispuniću svoje obećanje", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG