Dostupni linkovi

NUNS podnosi prijavu protiv ministra policije


Ministar policije Nebojša Stefanović
Ministar policije Nebojša Stefanović

NUNS će podneti prijavu protiv ministra policije Nebojše Stefanovića kako bi se utvrdilo da li je njihov predsednik Vukašin Obradović prisluškivan i praćen, saopšteno je na pres konferenciji nakon sastanka Izvršnog odbora Udruženja. Povod je Stefanovićeva izjava u Dnevniku RTS-a 8. januara da će nekoliko lica u javnost izneti tvrdnje da ih je policija pratila. “Jedna novinarka, koja je novinarka još iz vremena Slobodana Miloševića, kazaće da je navodno praćena i to treba da se pojavi uskoro, za narednih nekoliko dana”, rekao je Stefanović dodavši i da bi “predstavnik jednog neimenovanog novinarskog udruženja to trebalo da obelodani.”

Ova izjava data je istog dana kada se predsednik NUNS-a sastao sa podnosiocem krivične prijave protiv ministra i sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović, zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Reč je o prijavi jednog pripadnika MUP-a u kojoj se tvrdi da je praćena jedna novinarka bez adekvatnog sudskog naloga.

Protest novinara: Predsedniče Vlade, ko je ministar odbrane?

Protest novinara: Predsedniče Vlade, ko je ministar odbrane?

Protest "Novinari ne kleče/Predsedniče vlade, ko je ministar odbrane" održan je ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i u još nekoliko gradova Srbije.

Po treći put su se novinari u Beogradu okupili sa zahtevom za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović.

“Pohvale koje premijer upućuje Bratislavu Gašiću i najave njegovog skorog povratka u političku život možemo da shvatimo samo kao odobravanje Gašićevog prostačkog postupka. Zahtevamo da u svetlu najnovijih događaja ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović javno kaže odakle mu informacija o tome s kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović. Na osnovu Stefanovićevih izjava može se osnovano sumnjati da je Obradović prisluškivan i praćen. Pozivamo ministra Stefanovića da tu sumnju odagna i uveri nas da svoj posao možemo da radimo bezbedno i slobodno”, deo je proglasa koji je pročitala novinarka Antonela Riha.

Opširnije o protestima novinara širom Srbije

„Ovakva izjava ministra Stefanovića izazvala je veliko uznemirenje kod mene i podnosioca prijave jer se logično postavilo pitanje odakle ministru ove informacije,kako on zna za moje kontakte sa podnosiocem prijave i šta ja planiram, pošto je jasno na koje je udruženje mislio. Zbog svega izrečenog, podneću prijavu protiv Nebojše Stefanovića i tražiću da nadležni organi utvrde kako je došao do saznanja koje je izneo u Dnevniku, i takođe da utvrde da li sam u ovom periodu bio praćen i prisluškivan i po kom osnovu“, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Predsednik NUNS-a je rekao da istup ministra Stefanovića na RTS-u otvara mnoga pitanja:

„Kako ministar zna da je reč o neosnovanim prijavama i navodima, ako Tužilaštvo tek o tome treba da odlučuje? Da ne pominjem da konačnu reč daje, eventualno, sud. Kako ministar može da ima uvid u to šta će bilo koji novinar, građanin ili predsednik udruženja da uradi, šta će da kaže, sa kim se sastaje, ako je tačna njegova tvrdnja da nema praćenja i prisluškivanja? Da li je za moje buduće postupke saznao telepatski? Zašto se ministar, ako poštuje institucije, obraća javnosti i unapred kvalifikuje navode krivične prijave, ponašajući se kao da je strana u sudskom postupku, vršeći time pritisak na nadležne organe?“

Obradović je rekao da očekuje od nadležnih institucija da ispitaju ozbiljne optužne o tome da u okviru MUP-a postoje delovi bezbednosnog sistema koji zloupotrebljavaju ovlašćenja.

„Ne želeći da prejudiciramo rezultate istrage koju će, nadamo se, provesti Tužilaštvo za organizovani kriminal i drugi nadležni organi, mi ipak pozivamo sve novinare koji sumnjaju da su bili predmet nedozvoljne obrade da se u međuvremnu obrate Birou za informacije od javnog značaja u MUP-u i zatraže na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja informaciju o tome da li su i u koje svrhe obrađivani njihovi lični podaci u periodu od 2014. do danas”, rekao je Obradović.

Na sajtu NUNS-a je objavljena krivična prijava protiv ministra Stefanovića i Dijane Hrkalović.

Odluka Izvršnog odbora NUNS-a je da ne otkriva ni ime podnosioca prijave, a ni novinarke koja je, kako se tvrdi, bez odgovarajućeg sudskog naloga, praćena. Na pitanje Dragana Vučičevića, urednika tabloida Informer da li je predsednik NUNS-a proveravao kredibilitet podnosioca krivične prijave, Obradović je odgovorio da o navodima iz krivične prijave treba da odluče nadležni organi. Konferenciju za novinare obeležila je oštra rasprava prisutnih novinara sa jedne, i Vučićevića (do čijeg mišljenja Vučić drži, po sopstvenom priznanju premijera)sa druge strane, koji je dovodio u pitanje kredibilitet podnosioca krivične prijave, pa i praćene novinarke.

Jovana Gligorijević, članica Izvršnog odbora je dodala da je za Nezavisno udruženje u ovom trenutku centralno pitanje mogućeg prisluškivanja i praćenja njenog predsednika:

„Ovo je najnovija demonstracija sile protiv ljudi koji hoće da se u ovoj zemlji stvore uslovi da mi normalno radimo svoj novinarski posao.“

Slobodan Stupar je rekao da NUNS i ovom prilikom upozorava da su novinari ugroženi. „Ministar policije, ako imalo poznaje svoj posao, ne sme da radi to što radi. Ne sme da ode u TV Dnevnik i ispriča tu priču. Sa ove konferencije treba da ode apel Vladi da urazumi neke ljude, da ne bi poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU, bila neprolazna za Srbiju.“

XS
SM
MD
LG