Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 03:25 CET

  Svijet

  TI: Najniža korupcija u Danskoj, najviša u Avganistanu

  Mapa korupcije TI za 2012. godinu
  Mapa korupcije TI za 2012. godinu
  Visok nivo korupcije nastavlja da pustoši društva i dve trećine zemalja na planeti i dalje ima ozbiljne probleme s tom pošasti, uprkos sve većim protestima protiv korumpiranih vlada, pokazao je danas objavljeni izveštaj o percepciji korupcije Transparensi internešenela (TI) za 2012. godinu.

  Najmanja korupcija je u Danskoj, Finskoj i na Novom Zelandu zahvaljujući dobrom pristupu informacionim sistemima, kao i propisima koji regulišu ponašanje ljudi na državnim funkcijama.

  Najkorumpiranije zemlje i dalje su Avganistan, Severna Koreja i Somalija, i to zbog nedostatka odgovornih lidera i efikasnih javnih institucija koje bi se ozbiljno uhvatile u koštac s korupcijom.

  Među zemljama u regionu, najbolje je rangirana Slovenija koja je sa 61 poenom 37., sledi Hrvatska na 62. mestu (46 poena), Makedonija zauzima 69. poziciju (43), Bosna i Hercegovina je 72. (42), Crna Gora 75. (41), Srbija 80. (39), Kosovo je 105. (35), a najniže je rangirana Albanija koja je na 113. mestu (33).

  Prema novom godišnjem izveštaju TI-ja, dve trećine od 176 rangiranih zemalja ima manje od 50 poena na skali od nula do 100, što znači da i dalje imaju ozbiljne probleme s korupcijom.

  Maksimum od 100 poena dobijaju zemlje "veoma čiste" od korupcije a minimum one "veoma korumpirane".

  U EU, četvrtina zemalja ima manje od 50 poena, a na vrhu su Danska i Finska sa po 90 poena, dok je na dnu Grčka koja je sa samo 36 poena na 94-om mestu. Ona je slabije rangirana od zemalja kao što su Kolumbija, Benin i Zambija, što, kako ističu u TI, ukazuje na ozbiljnost situacije u njoj.

  Slovačka je 62-a, Rumunija 66-a, a Italija je sa 42 poena čak na 72-om mestu.

  Slabije performanse u ovogodišnjem izveštaju pokazale su zemlje zone evra koje je najviše pogodila finansijska i ekonomska kriza. Zbog toga je TI ponovo upozorio Evropu da umanji rizike od korupcije u javnom sektoru kako bi se izborila s finansijskom krizom.

  Procenat zemalja koje imaju ispod 50 poena u regionu Centralne Evrope i Centralne Azije dostiže 95, pri čemu je korupcija najniža u Gruziji, koja je sa 52 poena 51. a najviša u Turkmeniji i Uzbekistanu, koji su sa po 17 poena na samom dnu liste.

  Loše je pozicionirana i Rusija – sa 28 poena nalazi se na 133. mestu.

  Regionalni koordinator TI Svetlana Savitskaja je kazala za Radio Slobodna Evropa da su vlade u ovim zemljama – sa izuzetkom Gruzije – i dalje potpuno netransparentne i neodgovorne prema svojim građanima. “Iako su mnoge od njih usvojile veoma dobro antikorupcijsko zakonodavstvo, ono se ne primenjuje. Takođe, nedostaje uvid javnosti u rad vlasti”.

  Od velikih zemalja, SAD su na 19. mestu, Kina je 80., a Indija 94.

  Vlade u borbi protiv korupcije treba da ujedine antikorupcijske akcije, ocenila je predsedavajuća TI Iget Label (Huguette Labelle).

  "Prioriteti uključuju bolje propise o lobiranju i političkom finansiranju, povećanje transparentnosti javne potrošnje i ugovaranja, kao i odgovornosti državnih organa", istakla je Labelova.

  Ona je kazala i da TI očekuje da vlade zauzmu čvršći stav prema zloupotrebi vlasti, jer rezultati izveštaja o percepciji korupcije za ovu godinu pokazaju da društva i dalje plaćaju visoku cenu korupcije.

  Savitskaja takođe ističe da vlade ne čine dovoljno u borbi protiv korupcije.

  “Uprkos demonstracijama širom sveta, koje su u mnogim slučajevima izazvane  nezadovoljstvom građana korpucijom, vlade su i dalje neaktivne i nastavljaju po starom, odnosno ne preduzimaju efikasne mere u sprečavanju korupcije. Svuda, čak i u članicama Evropske Unije”.

  Izveštaj je ukazao i na stagnaciju ili pogoršanje indeksa percepcije korupcije u brojnim zemljama od Bliskog istoka do Azije i Evrope čiji su građani tražili od lidera da zaustave korupciju.

  Direktor TI Kobus de Svart (Cobus de Swardt) istakao je da vodeće ekonomije sveta treba da budu primer i osiguraju da im institucije budu potpuno transparentne, a lideri odgovorni.

  Dragan Štavljanin

  stavljanind+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  05.12.2012 14:11
  Gledajuci katu svijeta koja ilustruje tekst, vidi se da je ista karta (iste boje) i kada se diskutuje gdje je najbolje zivjeti. Siromastvo drustva i korupcija se nazalost, medjusobno podrzavaju i hrane. Ipak najveci problem koji cuva korupciju jeste da politicka elita, koja ima instrumente upravljanja drustvom, nema nikakvog interesa da suzbije korupciju. Naprotiv.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.