Dostupni linkovi

Transparensi: Ozbiljno pogoršanje stanja u Crnoj Gori


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Međunarodna organizacija Transparency International objavila je indeks percepcije korupcije koji pokazuje ozbijno pogoršanje stanja u Crnoj Gori koja je ove godine zauzela 75. mjesto, što je značajan pad u odnosu na prošlogodišnju 66. poziciju. Od zemalja regiona Crna Gora je bolje plasirana jedino od Srbije i Kosova.

Da li ima reakcija državnih organa na te rezultate i šta kažu u MANS-u, partnerskoj organizaciji TI u Crnoj Gori?

Prema percepciji korupcije za 2012 godinu Transparensi Internešnala, Crna Gora je na 75 mjestu, i što se tiče regiona zaostaje za Bosnom i Hercegovinom na 72. Makedonijom na 69. Hrvatskom na 62. i Slovenijom na 37 mjestu. Lošije plasirane su samo Srbija na 80 i Kosovo na 105 mjestu.

Sam indeks za Crnu Goru je neznatno bolji nego prošle godine, porastao je sa 4 na 4, 1.

Za sada se ni jedna vladina agencija ili uprava za borbu protiv korupcije nije oglasila povodom najnovijih rezutata Transparensi internešnala.

Direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković nije odgovarala na naše pozive.

Tragom rezultata i pokazatelja o percepciji korupcije u Crnoj Gori u 2012. godini, za više informacija i komentara obratili smo se centrali Transparensi internešnala u Berlinu. No, oni su nas uputili na njihovu partnersku organizaciju u Crnoj Gori, Mrežu za afirmaciju NVO sektora (MANS).

U MANS-u kažu da je pad od devet mjesta pokazatelj da u Crnoj Gori nema političke volje za istinsku borbu protiv korupcije i da je zbog toga država značajno nazadovala u odnosu na region.

Vuk Maraš
Vuk Maraš
„Ovi rezultati definitivno pokazuju da u Crnoj Gori nema političke volje za borbu protiv korupcije i da se sve vodi na retoriku. To drastično može ugroziti evropske integracije ali i opstanak privrede jer investitori koji poštuju zakone nijesu spremni da ulažu u zemlje u kojima je korupcija pravilo a ne izuzetak. Takođe, pravi investitori veoma pomno prate indeks percepcije korupcije TI i u tom smislu Crna Gora bi morala da da sve od sebe da se popravlja i da Crna Gora faktički napreduje na mjestima, da bude ispred i da bude sve bolje i bolje rangirana, što za ovu godinu, nažalost, nije slučaj”, kaže Vuk Maraš iz MANS-a.

Prošle godine Crna Gora je bila bolje plasirana od Bosne i Hercegovine i Makedonije koje su je ove godine, međutim prestigle na listi TI. Takođe, 2011. godine Crna Gora je sa Hrvatskom dijelila 66. mjesto.Ove godine razlika između dvije zemlje je drastična.

Vuk Maraš objašnjava i zašto:

„To je pokazatelj da konkretni rezultati zaista prave razliku u rangiranju zemalja. Hrvatska je sa 66. mjesta, koje smo prošle godine dijelili sa njom, ove godine zauzela 62. mjesto i napredovala za četiri pozicije, odnosno za četiri boda, dok je Crna Gora pala za devet. Dakle, vrlo je jasno da su se u Hrvatskoj dogodili konkretni napori u borbi protiv korupcije i konkretni slučajevi koji su imali svoj sudski epilog, dok je kod nas, nažalost, sve to ostalo na retorici i pokazalo se da institucije nemaju snagu, a ne postoji ni politička volja da se naši korupcionaški slučajevi okončaju pred sudom i da se ljudi koji su bili umiješani u koruptivne afere i zbog toga osude. Upravo iz tog razloga je vrlo jasno iskazano i u izvještaju što su konkretni rezultati, a što je čista retorika, kao što je na žalost slučaj u Crnoj Gori”.

Prema istraživanju Transparensi internešnala o percpeciji korupcije koje je obuhvatilo 174 zemlje svijeta najmanje korupcije ima u Danskoj, Finskoj, Novom Zelandu i Švedskoj dok su na začelju liste kao zemlje u kojima je percpecija korupcije najveća Sudan, Afganistan, Sjeverna Koreja i Somalija.
XS
SM
MD
LG