Dostupni linkovi

Ambasador Kif za RSE: Sumanute antibritanske teorije zavere


Denis Kif
Denis Kif

Po prvi put od kako su srpske medije preplavili tekstovi žestokih kritika protiv Velike Britanije, ambasador te države u Srbiji Denis Kif osvrnuo se u izjavi za RSE na očiglednu antibritansku kampanju. Podsećamo, medijski natpisi u kojima je Velika Britanija proglašavana za istorijskog neprijatelja srpske države, ali i u istom pravcu usmerene izjave nekih ovdašnjih političara, intezivirani su u toku rasprave o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici, koji je odbijen u Savetu bezbednosti UN. Sve što je pročitao, ambasador Kif opisuje kao izraz “teorije zavere”, te podvlači da je britanska politika prema Srbiji bila i ostala konzistentna:

“Mi podržavamo politiku reformi u Srbiji, usmerenu ka prijemu u Evropsku uniju, kao i pozitivnu ulogu koju Srbija igra u procesu pomirenja i boljih odnosa na Balkanu. Zbog toga smo podržavali odluku premijera Aleksandra Vučića da prisustvuje komemoraciji u Potočarima. Bili smo šokirani napadom koji su na njega sproveli neki ljudi. Mi imamo drugačiji pogled od Vlade Srbije u odnosu na predlog rezolucije iznete u Njujorku. Ali mislim da je zaista sada na Rusiji da objasni zbog čega su stavili veto na dokument koji je bio i neka vrsta komemoracije i podrške za žrtve na svim stranama, i koji naglašava potrebu da međunarodna zajednica zajedno radi na sprečavanju genocida u budućnosti”.

Medijske spekulacije su išle tako daleko da se prenosilo, i to u glasilima koja važe za vrlo bliska vodećim ljudima u srpskoj vlasti, da je napad na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima organizovao jedan od penzionisanih agenta britanskog MI6.

“Gledajte, ne želim da komentarišem sumanute teorije zavere”, kratko se osvrće ambasador Kif.

On odbacuje i ocene po kojima Predlog rezolucije o Srebrenici nije bio dovoljno prodiskutovan u Ujedinjenim nacijama pre nego što je iznet na Savet bezbednosti. Podvlači da je taj dokument prošao proceduru koja je u Ujedinjenim nacijama uobičajena. Zamolili smo ga da prokomentariše i potez predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je zatekao sve koji iole poznaju osobenosti britanskog političkog sistema. Govorimo o Nikolićevom pismu kraljici Elizabeti, kojim ju je zamolio da i sama posveti pažnju rezoluciji o Srebrenici:

“Predsednik je slobodan da piše pisma i ništa osim toga ne mogu reći.”

Posle svega, naglašava ambassador Kif, dobra vest je poseta članova Predsedništva BiH Beogradu:

“Premijerov poziv članovima Predsedništva BiH je veoma važan i pokazatelj je posvećenosti srpske Vlade pomirenju i boljim odnosima na Balkanu”.

Takođe, ambasador Kif naglašava da Velika Britanija podržava otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom:

“Na bazi istinskog napretka. Vidimo ono što je urađeno, još puno toga treba da bude uradjeno i to nije jednostavno. Ali podržavamo otvaranje poglavlja za Srbiju čim ona bude spremna”.

XS
SM
MD
LG