Dostupni linkovi

Vladajući kombiniraju, opozicija čeka


Croatia - Government of Croatia buidling, undated
Croatia - Government of Croatia buidling, undated

U sljedeća dva tjedna rasplest će se politička kriza u Hrvatskoj. Aktualni vladajući pokušavaju nekom rekonstrukcijom Vlade ostati na vlasti, a opozicija traži nove izbore. Vrijeme radi protiv vladajućih, ocjenjuju naši sugovornici.

Premijer Tihomir Orešković jutros je razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović o političkoj situaciji, a ona je onda razgovarala i sa HDZ-ovim predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Poslijepodne su kod predsjednice na Pantovčaku odvojeno bili i prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade i prvi čovjek Mosta Božo Petrov.

Paralelno, HDZ i dalje tvrdi da će uspjeti rekonstruirati Vladu bez Oreškovića, ali i bez Mosta koji je najavio da će glasati za opoziv Karamarka s funkcije prvog potpredsjednika Vlade zbog afere "Konzultantica", što su u Saboru pokrenuli oporbeni socijaldemokrati.

Za ostanak Tomislava Karamarka na funkciji potrebno je da za tu opciju glasa većina od 151 zastupnika, međutim nakon što su i zastupnici Glavaševe stranke rekli da ga neće podržati, Karamarko tu većinu ne može dobiti. Karamarku je sol na ranu jutros stavio predsjednik Mosta Božo Petrov.

"Što se tiče brojanja glasova, ako netko drugi može pobrojati do 76, sva mu sreća svijeta bila", poručio je Petrov.

Dodajmo i da je HDZ najavio da će tražiti glasanje o povjerenju premijeru Oreškoviću. Opozicija želi nove izbore, jer sve ankete pokazuju da sada socijaldemokrati (SDP) stoje bolje od HDZ-a, ali u SDP-u za sada šute.

HDZ na svaki način želi izbjeći nove izbore i rekonstruirati Vladu s Karamarkom na čelu, a ako tako neće uspjeti, onda možda i bez njega, samo što se još ne zna kada i kako to izvesti.

Neki mediji javljaju da je Karamarko od svoje stranke dobio sedam dana da pokuša formirati novu većinu. HDZ-ov veteran Vladimir Šeks potvrdio je za naš radio da Karamarko treba otići.

"Rekao sam da bi bilo u najboljem interesu Hrvatske da odstupi sa mjesta potpredsjednika Vlade", naveo je Šeks.

Tomislav Karamarko i Božo Petrov
Tomislav Karamarko i Božo Petrov

U uspjeh HDZ-ovih planova ne vjeruje komentatorica riječkog "Novog lista" Tihana Tomičić, koja kaže da Vlada više ne funkcionira i da samo izbori mogu donijeti rješenje.

"Stvarno, Hrvatskoj samo novi izbori mogu pomoći. U tom smislu SDP kao glavna stranka opozicije i nema što pametnije nego čekati pored rijeke da mrtav neprijatelj otplovi. Oni sada igraju na kartu strpljenja. Vjerojatno će kod glasanja o povjerenju premijeru Oreškoviću biti suzdržani. Po meni je ključna stvar u ovoj situaciji proceduralna bitka u samom HDZ-u između struja u stranci koje će izglasavanje povjerenja u Saboru prvo doći na red", komentira Tomičić.

Naime, bude li se u Saboru glasalo o povjerenju i Karamarku i Oreškoviću, u većoj je opasnosti onaj koji bude prvi na redu, kaže naša sugovornica.

"Po mom bi prvi na dnevnom redu trebao biti Karamarko. Naime, premijer Orešković ima mogućnost odgoditi sjednicu Vlade na kojoj se pokreće taj postupak, dakle može procedurom dovesti do toga da Karamarko bude prvi za odstrel, a on sigurno neće dobiti povjerenje zastupnika u Saboru", konstatira Tomičić.

Od cijele ove priče jedino što je za sada u saborskoj proceduri je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Tomislavu Karamarku.

Vrh HDZ-a zasjedao je sve od navečer i za utorak je najavljeno obraćanje Tomislava Karamarka koji će javnost upoznati sa zaključcima.

Ministar financija Zdravko Marić kaže da je financijska situacija stabilna i da Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij.

Predsjednica Republike je odgodila svoje službene putove za ovaj tjedan. Ona i nema neke prevelike ovlasti, osim ako doista formalno padne vlada, pa je to vjerojatno više želja da ne bude izostavljena kod budućih dogovora,nego neki signal o ozbiljnosti situacije.

Kako zbog krize Vlade ministri danas nisu došli na sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, tripartitnog tijela za socijalni dijalog, predstavnici sindikata i poslodavaca oštro su zbog toga prosvjedovali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG