Dostupni linkovi

Trump i Merkel u Vašingtonu: Makar nešto zajedničko, možda


Donald Trump i Angela Merkel u Ovalnoj sobi Bijele kuće u Vašingtonu 17. marta
Donald Trump i Angela Merkel u Ovalnoj sobi Bijele kuće u Vašingtonu 17. marta

Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel u Bijeloj kući bio je, prema riječima predsjednika SAD, produktivan.

Na svom prvom susretu dvoje lidera razgovarali su o NATO-u, Ukrajini, trgovinskoj razmjeni i trgovinskim ugovorima, imigraciji, borbi protiv terorizma, "Islamskoj državi".

Zategnuti odnosi između dvoje lidera bili su očigledni, fundamentalne razlike nijesu se mogle sakriti, ali je Trump ipak poželio toplu dobrodošlicu Merkel u "narodnoj kući", Bijeloj kući.

No najveću medijsku pažnju odvukla su pitanja njemačkih novinara o Trumpu kao izolacionisti i aferi prisluškivanje, te činjenica da se Trump nije htjeo rukovati u Ovalnoj sobi sa kancelarkom, na upit i novinara i same Merkel.

Video snimak momenta kad ga Merkel pita "Želite li da se rukujete?" a on ignoriše odgovor, čvrsto držeći ruke stisnute pred sobom, na šta se kancelarka sa polugrimasom smješka novinaru, hit je na portalima i društvenim mrežama.

Trump je odbio da odgovori na pitanje šta će uraditi nakon što su ga u petak demantovali britanska obavještajna služba i dan ranije američki komiteti za kontrolu obavještajnih službi u vezi tvrdnji da ga je njegov prethodnik Barack Obama prisluškivao.

Naprotiv, iako se Bijela kuća izvinila Britancima, Trump je ustvrdio da on i kancelarka Merkel "imaju makar nešto zajedničko, možda".

Time se referirao na tvdnje da su njemačku kancelarku prisluškivale američke obavještajne službe u vrijeme Obamine administracije.

Mnogi su se glasno nasmijali u istočnom krilu Bijele kuće, ali ne i Merkel, kojoj se na licu ništa nije moglo pročitati.

Na pitanje njemačkog novinara da komentariše reakciju britanske obavještajne agencije (GCHQ), kojoj se Bijela kuća u petak izvinila, Trump je rekao da u vezi toga treba da se obrate Fox Newsu, jer je to ustvrdio njihov analitičar, a ne on.

"Mi nijesmo rekli ništa. Mi smo samo citirali veoma taletnovani pravni um, advokata, koji je odgovoran za tu izjavu na TV", odgovorio Trump.

Na pitanje žali li zbog nekih od svojih tweetova, Trump je rekao "vrlo rijetko".

"Mogu zaobići medije kad mediji ne govore istinu", pojasnio je Trump svoju strast za tweetovanjem, a na pitanje o sukobljavanju sa mainstream medijima koje naziva "fake news", on je sarkastično uzvratio "Fini prijateljski reporter".

Američki predsjednik je u uvodnom izlaganju ponovio svoju snažnu podršku NATO-u, koji je ranije nazivao "zastrelim", ali uz poruku da svi moraju da izdvajaju više za odbranu odnosno za "pravdeniju raspodjelu" tereta finansiranja.

"Ponovio sam kancelarki Merkel moju snažnu podršku za NATO, kao i potrebu da naše NATO saveznice plaćaju svoj dio za troškove odbrane. Mnoge nacije duguju ogromne sume novca proteklih godina i to nije fer prema SAD.Te zemlje moraju platiti ono što duguju", poručio je.

Zahvalio se Merkel zbog opredijeljenosti Njemačke za veće finansiranje NATO-a.

Odbacio je kritike na svoj račun da je izolacionist.

"Ja ne vjerujem u izolacionizam, već fer trgovinu.Prvo ja ne vjerujem u izolacionističku politiku. Ali vjerujem da trgovinska politika treba da bude fer ali SAD su do sada bile tretirane veoma loše i to će se zaustaviti. Ja sam za fer trgovinu i ja sam takođe fer trgovac", poručio je Trump.

Njemačkoj novinarki koja je rekla da se iz njegovih izjava može izvući zaključak da se zalaže za izolacionizam Trump je rekao:

"Ne znam koje novine vi čitate, ali pretpostavaljam da se može reći da je to jedan primjer netačnih vijesti (fake news)", rekao je američki predsjednik.

Kancelaraka Merkel takođe je rekla da trgovinska razmjena "treba da bude više fer" dodajući:

"Ja vjerujem da je globalizacija osmišljena i oblikovana na osnovu otvorenog uma, ali i na fer način. Sloboda kretanja unutar Evropske unije na primjer, je veoma važan elemenat našeg ekonomskog napretka i mira već mnogo decenija", pojasnila je Merkel svoje gledište.

SAD imaju trgovinski deficit sa Njemačkom od 65 milijardi dolara.

"Sve što je hoću je ravnopravnost. Njemačka je bila veoma dobra u svojim trgovinskim ugovorima sa SAD i ja to priznajem," na to je dodao Trump.

Razgovarali su i o situaciji u Ukrajini. Trump se zahvalio kancelarki Merkel što, zajedno sa Francuskom, pokušava da dođe do mirnog rješenja za ukrajinsku krizu.

Teme susreta: NATO, Ukrajina, trgovinska razmjena i trgovinski ugovori, imigracija, borba protiv terorizma...
Teme susreta: NATO, Ukrajina, trgovinska razmjena i trgovinski ugovori, imigracija, borba protiv terorizma...

Kancelarka je rekla da odnose sa Rusijom treba popraviti, ali je uslov zato dosljedna primjena sporazuma iz Minska.

"Veoma sam zadovoljna što administracija predsjednika podržava proces iz Minska. Imamo puno problema da riješimo. Riječ je o sigurnoj i suverenoj Ukrajini, ali i o popravljanju odnosa sa Rusijom, jednom kada problemi budu riješeni. Minsk je baza ali na žalost nijesmo postigli mnogo napretka do sada pa ćemo još više raditi na tome sa našim stručnjacima narednih mjeseci", rekla je Merkel.

Navela je da su razgovarali o svim važnim pitanjima.

"Održali smo razgovore u kojima smo pokušali da otvorimo teme oko kojih nijesmo saglasni, ali smo pokušali da ljude dovedemo do dogovora... i pokušali smo da nađemo kompromis koji je dobar za obje strane", rekla je njemačka kancelarka.

Trump je insistirao na zaštiti granica od "radikalnih islamskih terorista" naglašavjući da je biti "migrant privilegija a ne pravo".

Angela Mekel o izbjeglicama i migrantima kaže:

"Kada je riječ o migraciji, naravno da ilegalna migracija treba da se dovede u red i da se zaustave krijumčari ljudi. Ali ja sam uvjerena da to moramo da radimo sa izbjeglicama na umu, obezbjeđujući adekvatne prilike za izbjeglice, i pomažući zemljama koje često nijesu u stanju same da se brinu o njima i u kojima su građanski ratovi. Ja vjerujem da je to pravi odgovor."

Mediji bilježe da je govor tijela Trumpa pri susretu sa Merkel govorio više od njega. Uočljivo distanciraniji i hladniji od srdačnog rukovanja sa japanskim premijerom Šinzom Abeom ili britanskom premijerkom Theresom May koju je spontano držao za ruku, a što je tada osvanulo na naslovnicama svih britanskih medija.

Dnevnik "Politiko" je pak na svojoj naslovnici susret Trump-Merkel u Vašingtonu u petak propratio sljedećim naslovom: "Lider slobodnog svijeta susreo se sa Donaldom Trumpom".

Fraza "lider slobodnog svijeta" bila je rezervisana za američkog predsjednika. Od izbora Donalda Trumpa, istoričari, analitičari i novinari sve češće je pridaju uz ime njemačke kancelarke.

Trump je u predizbornoj kampanji kritikovao Angelu Merkel, optužujući da prihvatanjem talasa izbjeglica iz Sirije "uništava" Njemačku.

Prvobitno je bilo planirano da Merkelova posjeti Bijelu kuću u utorak, ali je sastanak pomjeren zbog snijega i lošeg vremena.

Očekivanja uoči "neugodnog" susreta

Susret dvoje lidera bio je tema danima pre nego što je upriličen.

Kako je gostujući na CNN-u, u četvrtak izjavio Wolfgang Ischinger, nekadašnji njemački ambasador u SAD i predsjedavajući Minhenske koferencije o sigurnosti, kancelarka u Vašington "ide sa novim samopouzdanjem nakon rezultata izbora u Holandiji" na kojima su poraženi populisti i antiislamisti Geerta Wildersa.

"Ako iko zna kako sa Trumpom to je kancelarka Merkel", rekao je Ischinger.

Njemački diplomata je inače Donalda Trumpa ranije nazvao "stres testom za Evropu".

Susret između Merkel, profesorice fizike po obrazovanju i veterana u politici, poznatoj po odmjerenim komentarima i rezervisanom stilu, sa Trumpom, milijarderom, trgovcem nekretninama, reality zvijedom i političkim autsajderom, čiji su tweetovi na prvu loptu, i nediplomatski pristup iz temelja uzdrmali Ameriku i šire, može proizvesti veoma interesantnu dinamiku, smatraju analitičari.

No, i pored razlike u stilovima, velike se nade polažu u to da će najmoćnija evropska liderka koristeći svoje izuzetne vještine i iskustvo uspjeti da ublaži dio tjeskobe koja je narasla u međunarodnoj javnosti u prvim mjesecima Trumpove administracije.

Iako je već razgovarala telefonom sa Trumpom, susret uživo sa novim predsjednikom SAD je dobra priliku da se pročita “ko će biti glavni” i čiji je će uticaj biti presudan, rekla je prije sastanka Sylke Tempel, stručnjak u njemačkom Savjetu za vanjske poslove.

“Financial Times” je susret Merkel sa Trumpom u Vašingtonu unapred opisao kao jedan od najvažnijih i najneprijatnijih u njenoj karijeri, jer njemačka kancelarka mora pokušati da uspostavi pristojne odnose sa Trumpom, i pored prezira sa kojim se on odnosio prema njenoj politici.

Ovaj dnevnik je naveo i da Merkel nije tražila ovakvu vrstu izazova, ali da bi u konačnici mogao biti koristan, jer bi je mogao natjerati da razmotri poziciju Njemačke u svijetu, odnosno, kako list sugeriše, "došlo je vrijeme za njemačko liderstvo".

Angela Merkel i Barack Obama tokom summita G7 u Njemačkoj 8. juna 2015.
Angela Merkel i Barack Obama tokom summita G7 u Njemačkoj 8. juna 2015.

Jer iako se Njemačka danas suočava sa brojnim izazovima od Moskve, preko Bliskog istoka do Vašingtona i Londona, i svi djeluju prilično obeshrabrujuće, ova zemlja ima dvije velike stvari, koje kancelarki Merkel idu na ruku: jaku ekonomiju i međunarodni ugled, zbog čega sva globalna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je moderna Njemačka jedna od najpopularnijih zemalja na svijetu danas.

Imuna na "mačo" taktiku

Sve je očiglednije da su lijepi dani toplih odnosa između SAD i Amerike, o čemu je najbolje svjedočila čuvena “fotografija sa klupe” gospođe Merkel i Baracka Obame sa summita G7 u Njemačkoj, davno prošlo vrijeme.

U 12 godina mandata kancelarke Merkel, ona je dobro sarađivala sa obojicom prethodnih američkih predsjednika, George W. Bushom i Barackom Obamom. Takođe je više nego jednom demonstrirala da neće dozvoliti da je potiskuju u stranu lideri koji pokušavaju da koriste ono što analitičarka Tempel naziva “mačo” taktika sa njom.

Putin (Vladimir) je to pokušao sa njom, Erdogan (Recep Tayyip) je to pokušao takođe, kao i još nekolicina drugih” , kaže Tempel.

Ali ona ima jednu nevjerovatnu količinu strpljenja, unutrašnjeg mira i samopouzdanja, i onu vrstu ličnosti koja će reći ‘Vidjela sam kako mačo karakteri dođu i odu, i vidjela sam muškarce koji prave puno grešaka’,“ pojašnjava Tempel kancelarkin način na koji se odnosi prema takvim tipovima.

Judy Dempsey iz Carnegie Europe, takođe konstatuje da Angelu Merkel nije lako zastrašiti.

Vladimir Putin je pokušao da je iznervira još 2007., kada je na nekim od njihovih sastanaka dovodio svog psa da sjedi sa njima. On je znao da kancelarka Merkel ne voli pse. Ali nema veze. Ruski predsjednik se nije naročito potrudio da pokaže poštovanje prema najvažnijem evropskom lideru. Merkel mu pak nije priredila zadovoljsto da ustukne pred takvim iskazom nepristojnosti i pokaže strah“, kaže Dempsey.

Vladimir Putin je pokušao da je iznervira još 2007., kada je na nekim od njihovih sastanaka dovodio svog psa da sjedi sa njima, podsjeća Dempsey
Vladimir Putin je pokušao da je iznervira još 2007., kada je na nekim od njihovih sastanaka dovodio svog psa da sjedi sa njima, podsjeća Dempsey

Dosadašnji stav gospođe Merkel prema Trumpu je bio pasivno agresivan, a Tumpov stav prema Merkel aktivno agresivan” , kazao je za "The Telegraph", profesor Anthony Glees, ekspert za njemačku politiku sa Univerziteta Bekingem.

Oni se moraju srdačno saglasiti da se ne slažu o ranijim riječima i djelima, ali da će raditi zajedno,” smatra Glees.

Susret Angele Merkel i Donalda Trumpa u Vašingtonu je, među ostalima, i priprema za Trumpovu posjetu Njemačkoj u julu, na summit lidera G20.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG