Dostupni linkovi

Merkel sa Trumpom 14. marta u Vašingtonu


Angela Merkel, njemačka kancelaraka
Angela Merkel, njemačka kancelaraka

Njemačka kancelaraka Angela Merkel susrešće se 14. marta u Vašingtonu sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Biće to njihov prvi sastanak nakon vrlo neugodnog početka odnosa i nesaglasja oko pitanja poput trgovine,Trumpovog zabrana ulaska u SAD građanima 7 dominatno muslimanskih zemlja, te njegovih komentara o medijima.

Posjeta koju je najavio jedan američki zvaničnik, stiže neposredno prije susreta ministara finasija G20 industrijski najrazvijenijih zemlja, i pomoći će da se priprem i Trumpova posjeta Njemačkoj u julu, na sastanak lidera G20.

Novi republikanski predsjednik Trump je sa Merkel razgovarao u januaru nakon čega je objavljeno zajedničko saopštenje u kojem je naglašena važnost NATO alijanse i zajednička bliskija saradnja u borbi protiv terorizma.

Par dana kasnije međutim Merkel je oštro kritikovala Trumpovu zabranu putovanja za građane sedam muslimanskih država. Više puta je takođe naglasila značaj slobode medija u komentarima na Trumpov izrazito negativan odnos prema medijima.

Merkel je imala izuzetno tople odnose sa Trumpovim prethodnikom demokratom Barckom Obamom, naglašava Reuters.

Susret između Merkel i Trumpa vjerovatno će biti obilježen različitim temama kao što su globalna ekonomija, trgovina, borba protiv "Islamske države", NATO, odnosi sa Rusijom i Kinom.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG