Dostupni linkovi

Bijela kuća se izvinila za tvrdnje da su Britanci prisluškivali Trumpa


Britanska vladina komunikaciona obavještajana agencija GCHQ
Britanska vladina komunikaciona obavještajana agencija GCHQ

Britanska obavještajana agencija za komunikacije, Vladin komunikacioni štab (GCHQ) dematovala je da im je traženo da prisluškuju američkog predsjednika Donalda Trumpa tokom izborne kampanje 2016.

Portparol britanske premijerke James Slack je rekao da je Bijela kuća obećala da više neće ponoviti tvrdnje da je britanska agencija prisluškivala američkog predsjednika.

"Vašington je dao uvjeravanja Britaniji da se takve tvrdnje neće ponoviti" kaže Slack.

Demanti je stigao nakon što je portparol Bijele kuće, Sean Spicer, na press brifingu u četvrtak, citirao pravosudnog analitičara FOX Newsa Andrewa Napolitana, koji je rekao da su mu obavještajni izvori rekli da je administracija bivšeg predsjednik Baracka Obame koristila britansku vladinu agenciju GCHQ da bi izbjegli zakonska ograničnja o praćenju američkih građana.

Portparol GCHQ je rekao da su Napolitanove "optužbe o tome da je od GCHQ traženo da prisluškuje tada izabranog predsjednika SAD nonosens. Optužbe su potpuno smiješne i treba ih ignorisati".

Britanski list Telegraph danas piše da su im obavještajni izvori prenijeli da su se Spicer i savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost general H.R.McMaster izvinili Britancima zbog tih tvrdnji.

"Izvinjenje je došlo direktno od njih", rekao je taj izvor za list.

U postu na Twitteru, 4. marta, Trump je ustvrdio da je Obama naredio njegovo prisluškivanje u kancelarijima u New Yorku, optužba koju je Obamin portparol glatko odbacio.

Republikanski i demokratski predstavnici u američkom Senatu za obavještajne službe su u četvrtak saopštili da nema "indikacija" da su Trumpove kancelarije prisluškivane prije i tokom kampanje. Do istog zaključka dan ranije su došli i u Komitetu Predstavničkog doma za obavještajne djelatnosti.

XS
SM
MD
LG