Dostupni linkovi

Stefanović napustio DS: Milan Nedić prelio čašu


Borislav Stefanović
Borislav Stefanović

Dosadašnji potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović napustio je tu partiju i najavio da će u narednom periodu registrovati svoj pokret Levica Srbije. Kao finalni razlog za odlazak iz DS, Stefanović je naveo imenovanje istoričara Bojana Dimitrijevića za nosioca liste na opštini Čukarici, budući da se on zalaže za rehabilitaciju kvislinškog premijera Milana Nedića. Istovremeno, DS očekuje od svog bivšeg funkcionera da vrati poslanički mandat.

“Danas sam podeo ostavku na mesto potpredsednika DS i nisam više član DS. Sve najbolje im želim”, napisao je Borko Stefanović na svom Tviter nalogu.

On je naveo da će narednih dana registrovati pokret Levica Srbije i raditi na formiranju poslaničkog kluba.

“Žao mi je što pored svih pokušaja da programski i ideološki promenim DS zajedno sa ljudima koji me podržavaju nisam u tome uspeo. DS nije želela da se promeni u duhu vremena u kojem živimo”, rekao je Stefanović Tanjugu.

Dodao je da je njegov razlog za takav potez isključivo programsko ideološki, ali i zbog nedostatka kadrova i nepostojanja želje da se suoči sa prošlošću.

Kap koja je prelila čašu, kako je rekao, jeste imenovanje Bojana Dimitrijevića za nosioca liste na Čukarici, budući da se on zalaže za rehabilitaciju Milana Nedića.

On je najavio da će nastaviti aktivnosti na formiranju svog pokreta, te da će u tom smislu početi sa prikupljanjem potpisa. To je, istakao je bivši demokrata, kreiranje nove opozicije sa leve strane političkog spektra koja će raditi beskompromisno na demokratskom obaranju aktuelne vlasti.

Ubrzo je stigao odgovor iz redova demokrata. U izjavi za RSE, Gordana Čomić, poslanica ove stranke, kratko je prokomentarisala Stefanovićev odlazak:

"Nemam komentar, zaista. Njegova odluka, njegov izbor", kazala je Čomić.

Njegov izbor, ali čiji je polsanički mandat? Demokratska stranka nema delime i traži od svog bivšeg poslanika da vrati poslanički mandat, organizaciji koja mu je taj mandat dala na čuvanje, i koja je mandat dobila zahvaljujući programu sa kojim se Stefanović naprasno ne slaže.

Navodi se da, ako su Stefanoviću DS i njen program toliko strani i neprihvatljivi, neka dokaže da su mu strane i neprihvatljive poslaničke privilegije koje mu je dala ta i takva stranka na osnovu tog i takvog programa.

"Drugačiji rasplet bio bi duboko nemoralan i politički neprihvatljiv", navodi DS i dodaje da je sada, kada je Demokratska stranka u opoziciji, Stefanović shvatio da je oduvek bio izraziti levičar, a ne socijaldemokrata, a pritom, u DS je ušao kao liberal i funkcioner Građanskog saveza Srbije.

Ova stranka navodi da se više neće baviti Borislavom Stefanovićem, koji je godinama bio visoki državni funkcioner, podržavao stranački program i sprovodio politiku Vlade bez ijedne jedine primedbe, a sada "odjednom shvata da je oduvek bio izraziti levičar".

Odlazak Borislava Stefanovića iz Demokratske stranke naslućivao se i ranije. On je nedavno smenjen sa mesta šefa poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije. Uz to, Stefanović je više puta javno negodovao što njegova sada već bivša stranka nije prihvatila njegove predloge stranačkog programa, a koji su, prema Stefanovićevim rečima dobrim delom inspirisani programom grčke Sirize.

Upravo nakon pobede ove levo orijentisane koalicije u Grčkoj, bivši je demokrata počeo da se javno deklariše kao levičar.

“Uvek sam se zalagao za ovo i ne mislim da sam bilo šta od bilo koga kopirao. To je simplifikacija, ali ja je prihvatam jer znam šta je politika u Srbiji”, rekao je Stefanović za RSE u Intervjuu nedelje.

On je tom prilikom napomenuo da u Srbiju treba vratiti socijalnu jednakost i socijalnu pravdu.

“Mnogo je veće političko, socijalno i ekonomsko zlo što mi ništa od toga nismo uradili, od toga što Siriza predlaže. Zato što smo bili stranka koja je u mnogo slučajeva, pre svega u ekonomiji i socijali, sprovodila taj neoliberalni, gramzivi kapitalizam; kapitalizam podrške oligarhiji i podrške mere štednje građanima; loših privatizacija na način kako to nigde u Evropi nije rađeno. Naravno, naslednici tog viđenja i rada su upravo sadašnji naprednjaci”, rekao je Stefanović.

XS
SM
MD
LG