Dostupni linkovi

Veto Rusije na UN glasanje o zaustavljanju svemirske trke u naoružanju


Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u centrali u New Yorku
Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u centrali u New Yorku

Rusija je uložila veto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju koja poziva sve države da spriječe trku u naoružavanju u svemiru.

Nacrt rezolucije, koju su predložile Sjedinjene Države i Japan, tražio je da se potvrdi princip koji je već postavljen u Sporazumu o svemiru iz 1967. godine. Sjedinjene Države su upozorile da vjeruju kako Rusija razvija svemirsko protivsatelitsko nuklearno oružje, dok je Rusija rekla kako je "čvrsto predana" postojećem sporazumu.

Nacrt, predstavljen u srijedu, 24. aprila poziva "sve države, posebno one s velikim svemirskim kapacitetima, da aktivno pridonesu cilju miroljubivog pristupa svemiru i sprječavanja trke u naoružanju u svemiru", pišu svjetski mediji.

Veto Rusije, suzdržanost Kine

Nacrt rezolucije je pozvao zemlje da poštuju Sporazum o svemiru, prema kojem su se sve strane složile da "neće u orbitu oko Zemlje postavljati nikakve objekte koji nose nuklearno oružje ili bilo koje druge vrste oružja za masovno uništenje".

Od 15 članica Savjeta bezbjednosti, 13 je glasalo za, dok je Rusija, jedna od pet stalnih članica s pravom veta, glasala protiv, a Kina je bila suzdržana, napisao je BBC.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) sastoji se od pet stalnih članica među kojima su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija, od kojih svaka ima pravo veta i 10 mjesta koja se rotiraju između ostalih država članica Ujedinjenih nacija.

U srijedu, 24. aprila, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je ponovio da su SAD procijenile da "Rusija razvija novi satelit koji nosi nuklearni uređaj". Detalji obavještajnih podataka koji stoje iza te tvrdnje nisu objavljeni.

Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, nazvala je ovaj potez Rusije "zbunjujućim".

"Rusija je stavila veto na jednostavnu rezoluciju koja potvrđuje pravno obavezujuću obavezu", rekla je. "Predsjednik Putin je javno rekao da Rusija nema namjeru da postavlja nuklearno oružje u svemiru. Današnji veto postavlja pitanje 'zašto?'. Zašto, ako poštujete pravila, nećete da podržite rezoluciju koja to potvrđuje? Da li nešto krijete?"

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorka SAD u UN
Linda Thomas-Greenfield, ambasadorka SAD u UN

U februaru je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao da Rusija razvija "zabrinjavajuće" novo protivsatelitsko oružje, iako je dodao da to oružje još nije operativno.

Međusobne optužbe

Bijela kuća je optužila Rusiju da planira da pošalje u orbitu nuklearno oružje koje ima sposobnost da osujeti zapadne satelite.

Rezolucija čiji nacrt su sastavile Sjedinjene Države i Japan pozvala je države da se pridržavaju Sporazuma o svemiru iz doba hladnog rata, koji zabranjuje razvoj ili raspoređivanje nuklearnog oružja ili drugog oružja za masovno uništenje u svemiru, piše The Times.

Da je usvojen, nacrt rezolucije bi od država potpisnica tražio da "aktivno pridonesu cilju miroljubive upotrebe svemira i sprječavanja trke u naoružanju u svemiru".

Nakon što je Bijela kuća u februaru javno izrekla tvrdnje da Rusija razvija oružje koje bi moglo da uništi GPS, satelitske komunikacije, nadgledanje i vojne operacije komande Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je: "Rusija je čvrsto predana svojim međunarodnim pravnim obvezama, uključujući Sporaum o svemiru iz 1967."

Ruski izaslanik u Ujedinjenim nacijama Vasilj Nebenzja opisao je američko-japansku rezoluciju kao "ciničnu smicalicu" sa "skrivenim motivima", navodeći da je napravljena kako bi predstavila Rusiju kao nekoga ko se ne pridržava uslovima Sporazuma.

Vasilij Nebezja, ambasador Rusije u UN
Vasilij Nebezja, ambasador Rusije u UN

Kina i Rusija rade na odvojenom sporazumu koji bi u svemiru zabranio korištenje ili raspoređivanje oružja za masovno uništenje.

Odbačen amandman Kine i Rusije

Rusija i Kina su predložile amandman na američko-japanski nacrt koji bi pozvao sve države, naročito one sa razvijenim svemirskim programom, "da zauvijek spriječe postavljanje oružja u svemiru i tako ukinu prijetnju od upotrebe sile u svemiru."

Za amandman je sedam država glasalo za, a sedam protiv, jedna je bila suzdržana i amandman je odbijen jer nije dobio minimalno devet glasova "za" potrebnih za usvajanje, napisao je Associated Press (AP).

Sjedinjene Države su se usprotivile amandmanu, a nakon glasanja ruski ambasador Nebenzja se obratio američkoj ambasadorki rekavši: "Želimo zabranu postavljanja oružja bilo koje vrste u svemir, ne samo WMD (oružje za masovno uništenje/weapon of mass distruction). Ali vi to ne želite. I dopustite da vam postavim isto pitanje. Zašto?"

Rekao je da velik dio akcija Sjedinjenih Država i Japana postaje jasan "ako se prisjetimo da su SAD i njihovi saveznici prije nekog vremena objavili planove za postavljanje oružja u svemir."

Nebenzja je optužio SAD da od 2008. blokiraju rusko-kineski prijedlog za sporazum protiv postavljanja oružja u svemir.

Američka ambasadorka Thomas-Greenfield je optužila Rusiju za potkopavanje globalnih ugovora za sprječavanje širenja nuklearnog oružja, neodgovorno pozivajući se na "opasnu nuklearnu retoriku", odstupajući od nekoliko svojih obaveza kontrole naoružanja i odbijajući da se uključi "u suštinske rasprave oko kontrole naoružanja ili smanjenja rizika".

Sporazum o svemiru iz 1967. godine je ratifikovalo 114 država, uključujući SAD i Rusiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG