Dostupni linkovi

Vulin u ime Srbije u krugu ruskih bezbednjaka


Aleksandar Vulin, tadašnji čelnik Bezbednosno-informativne agencije Srbije, u razgovoru sa šefom diplomatije Rusije Sergejom Lavrovom (nije na fotografiji) u Moskvi, 22. avgusta 2022.
Aleksandar Vulin, tadašnji čelnik Bezbednosno-informativne agencije Srbije, u razgovoru sa šefom diplomatije Rusije Sergejom Lavrovom (nije na fotografiji) u Moskvi, 22. avgusta 2022.

Sa čelne pozicije u srpskoj tajnoj policiji je otišao, ali zvanični Beograd i dalje na njega računa. Barem kada su pitanju kontakti sa, od zapadnog dela međunarodne zajednice, izolovanom Rusijom.

Da su se Aleksandar Vulin i Marko Parezanović, prvi bivši čelnik, a drugi aktuelni načelnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije, našli među učesnicima Međunarodnog foruma bezbednosti, koji se od 23. do 25. aprila održava u Sankt Peterburgu, javnost u Srbiji saznala je iz fotografija nastalih tokom obraćanja predsednika Rusije Vladimira Putina učesnicima foruma.

Na jednoj od fotografija se vidi da su ispred Vulina i Parezanovića postavljene identifikacione pločice sa zastavom Srbije, odnosno da predstavljaju tu državu na ovom događaju.

Na osnovu kojih kriterijuma i u kojoj funkciji su Parezanović i Vulin poslati na bezbednosni forum u Rusiji da predstavljaju Srbiju, kao i odgovor na pitanje ko je još činio državnu delegaciju, za Radio Slobodna Evropa (RSE) nisu odgovorili ni iz BIA niti iz Predsedništva i Vlade Srbije.

Prema mišljenju izvršnog direktora nevladine organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku Predraga Petrovića, Vulin i Parezanović, od srede, u Rusiji nastupaju kao promoteri politike "sedenja Srbije na dve stolice"– i na Istoku i na Zapadu.

Šta su Vulin i Parezanović radili u BIA?

Aleksandar Vulin od novembra 2023. godine nije na čelu BIA. Ostavku je podneo nakon što je u julu 2023. godine dospeo na listu sankcija Sjedinjenih Država zbog navoda o korupciji, umešanosti u trgovinu drogom i veza sa Rusijom.

Od tada ne obavlja nijednu zvaničnu funkciju u Srbiji.

Vulin je osnivač Pokreta socijalista stranke, koja je koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji.

Marko Parezanović, načelnik BIA, široj javnosti je postao poznat 2018. godine, kada je na konferenciji desničarske organizacije Nacionalna avangarda javno izneo stav da su opozicija, nevladine organizacije i mediji najveća pretnja po bezbednost Srbije.

Njegovo ime se navodi i u policijskoj prijavi protiv Darka Šarića, koji je u zatvoru u Srbiji, gde je 2022. godine pravosnažno osuđen za šverc 5,7 tona kokaina.

Prema navodima iz prijave, koju je portal Krik objavio u martu, policija je utvrdila da se Marko Parezanović krije iza nadimka Markus, koji se kao pomagač Šarićevog klana pominje u Skaj (SKY) komunikaciji pripadnika ove kriminalne grupe.

Nakon objavljivanja ovih informacija, Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da policija za te tvrdnje nije dostavila dokaze.

Izvršni direktor nevladine organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku Predrag Petrović ocenjuje za RSE da se vlast u Srbiji na svim poljima oslanja, pre svega, na lične veze, a da su Vulin i Parezanović odranije poznati kao ljudi koji na bezbednosnom nivou održavaju kontakte sa Moskvom.

Petrović: Vulin i Parezanović održavaju kontakte sa Moskvom (foto arhiv)
Petrović: Vulin i Parezanović održavaju kontakte sa Moskvom (foto arhiv)

"Sistem je tako ustrojen, da su mnogo važniji lični odnosi i bliskost sa predsednikom Vučićem, nego što su to formalne funkcije, ovlašćenja i nadležnosti koje propisuju ustav i zakoni države", reči su Petrovića.

Sastanak Vulina i Patruševa

Tokom održavanja bezbednosnog foruma u Sankt Petersburgu, doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin sastao se sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, objavila je Vulinova partija Pokret socijalista 24. aprila.

Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije (23. novembra 2023.)
Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije (23. novembra 2023.)

Kako se navodi u saopštenju, Patrušev je lično pozvao Vulina u Sankt Peterburg i zahvalio mu se na saradnji srpskih i ruskih službi.

Iz Pokreta socijalista su saopštili da je jedna od tema razgovora bila rezolucija o genocidu u Srebrenici.

"Nikolaj Patrušev je istakao da Ruska Federacija neće podržati rezoluciju o Srebrenici koju Generalna skupština Ujedinjenih nacija planira da donese, te da će Rusija po ovom pitanju iskoristiti svoj uticaj i ugled među slobodnim državama kako bi donošenje rezolucije bilo sprečeno", navodi se u saopštenju.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici trebalo bi da se nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija početkom maja.

Protiv njenog izglasavanja lobira zvanični Beograd, negirajući, uprkos međunarodnim presudama, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid.

Detalj iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari (11. juli 2014.). Do danas je ovde ukopano više od 6.650 žrtava, a na drugim lokacijama više od 230. Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, još se traga za oko 1.200 žrtava.
Detalj iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari (11. juli 2014.). Do danas je ovde ukopano više od 6.650 žrtava, a na drugim lokacijama više od 230. Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, još se traga za oko 1.200 žrtava.

Nastavak politike 'sedenja na dve stolice'

Petrović ocenjuje da učešćem na ovom forumu Srbija poručuje Putinovom režimu da će ostati vojno neutralna.

"Zauzvrat očekuju podršku po pitanju Kosova i rezolucije o Srebrenici ali i podršku očuvanju stabilnosti režima u Srbiji", smatra Petrović.

On ističe i da prisustvo Srbije na ruskoj bezbednosnoj konferenciji ne upućuje na spoljnopolitički zaokret ka Rusiji već da je reč o nastavku politike "sedenja na dve stolice".

"Da se ne radi o potpunom zaokretu ka Rusiji ukazuje i činjenica da tamo nije otišao Vučić, već je poslat Vulin koji zvanično nema nijednu funkciju", zaključuje Petrović.

Međunarodna bezbednosna konferencija okupila je delegacije više od 120 zemalja i međunarodnih organizacija, među kojima su i predstavnici država članica BRIKS-a, ali i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), saopštile su ruske vlasti.

Na bezbednosnom skupu u Rusiji, kako je ranije pisao RSE, učestvuje i predsednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik koji se sastao 23. aprila sa Patruševim.

Dodik (levo) u razgovaru sa Patruševim (desno) u Sankt Peterburgu, 23. aprila 2024.
Dodik (levo) u razgovaru sa Patruševim (desno) u Sankt Peterburgu, 23. aprila 2024.

Dodik je na svom profilu na X, nekadašnjem Tviteru, objavio fotografiju sa skupa na kojem se vidi da stoji između zastava Srbije i RS uz komentar da su RS i Srbija "stalne mete specijalnog hibridnog rata Zapada, predvođenog Sjedinjenim Državama, s ciljem da porobe i ukinu celi srpski narod".

"Jedan od prioritetnih zadataka u procesu formiranja policentričnog svetskog projekta je izgradnja novih okvira za međunarodnu i državnu bezbednost", ocenio je Dodik.

Na njegovim objavama može se videti da bezbednosnom skupu u Rusiji prisustvuju i Nenad Nešić, ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine i lider Demokratskog narodnog saveza, koji je u koaliciji sa Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata, kao i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS, Željko Budimir.

Nenad Nešić, ministar bezbednosti BiH (foto arhiv)
Nenad Nešić, ministar bezbednosti BiH (foto arhiv)

Rusiju na forumu predstavljaju osim Patruševa, sekretar Saveta bezbednosti Rusije, gradonačelnik Sankt Peterburga Aleksandar Beglov i predstavnici federalnih ministarstava i agencija, dok se video porukom obratio i predsednik Rusije, Vladimir Putin.

"To je pokušaj Rusije da se pozicionira na međunarodnom planu i da pokaže da ona ima dosta saveznika i da ima mnogo bolju međunarodnu poziciju nego što je zaista tako", zaključuje u razgovoru za RSE Predrag Petrović.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu pre više od dve godine, Sjedinjene Države, Britanija, Evropska unija, Australija, Kanada i Japan uveli su na hiljade sankcija Rusiji.

Sankcionisani su pojedinci i firme povezane sa ruskom odbrambenom industrijom, mnoge kompanije su napustile zemlju, na snazi su zabrane izvoza i uvoza.

Uz Belorusiju i Tursku, Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Kao država kandidatkinja za članstvo u EU Beograd se redovno poziva da usklade svoju spoljnu politiku sa politikom Unije prema kojoj zvanično teži.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG