Dostupni linkovi

Srbija ne odustaje od Haradinaja, pretnje Francuskoj reciprocitetom


Francuska je bila dužna da postupi po našem zahtevu i molbi za izručenje Haradinaja: Nela Kuburović, ministarka (na slici: sednica Vlade Srbije, Beograd)
Francuska je bila dužna da postupi po našem zahtevu i molbi za izručenje Haradinaja: Nela Kuburović, ministarka (na slici: sednica Vlade Srbije, Beograd)

"Srbija ne odustaje od zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, a ukoliko Francuska donese drugačiju odluku, primeniće se reciprocitet" – zaključci su Vlade Srbije sa hitne sednice, sazvane zbog slučaja Ramuš Haradinaj, a nakon što je sud u Kolmaru, u Francuskoj, odlučio da ga uslovno oslobodi do odluke o izručenju.

To je saopštila ministarka pravde Srbije Nela Kuburović koja je rekla da je, u skladu sa zahtevom francuskih organa, dostavljena sva neophodna dokumentacija, kao i dopuna molbe za izručenje.

"Čak i bez Interopolove poternice, Francuska je bila dužna da postupi po našem zahtevu i molbi za izručenje. Tako da Srbija svakako ne odustaje od molbe za izručenje i zahteva da francuski organi u što kraćem roku odluče i isporuče Ramuša Haradinaja, s obzirom i da je u međuvremenu stigla naredba o proširenju istrage. Sada je na raspolaganju mnogo veći broj dokaza i, pre svega, veliki broj svedoka koji su dali pismenu izjavu", navodi ministarka Kuburović.

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić preneo je da je jedan od zaključaka Vlade i da će, ukoliko Francuska ne izruči Haradinaja, Srbija primeniti recipročne mere.

"Francusku obaveštavamo da, u skladu sa onim kako se ona bude ophodila prema našim Interpolovim poternicama, ćemo se i mi, prema onim licima koje progoni Francuska a za koje dobijemo poternice Interpola, ophoditi na isti način. I to se ne odnosi samo na Francusku, nego i na Sloveniju, Švajcarsku i neke druge zemlje koje su već puštale ove i slične zločince iz, duboko sam uveren, političkih razloga", ukazuje Đurić.

Upitana – šta će biti sa recipročnim merama ako Francuska, na primer, bude potraživala nekoga ko je osumnjičen za terorizam – ministarka pravde odgovara: "Ukoliko ne bude izručen Republici Srbiji istom merom ćemo uzvratiti na zahteve koje Republika Francuska bude uputila prema nama."

"Da li će neko biti pritvoren ili ne, to je jedna etapa u postupku, a druga etapa je da li će neko biti izručen zemlji molilji", ističe ministarka Kuburović, koja istovremeno izražava nadu da će francuski organi "postupiti profesionalno".

Ministarka Kuburović je rekla i da su spremni da Haradinaju, ukoliko do toga dođe, obezbede fer suđenje.

Sada je na raspolaganju mnogo veći broj dokaza: Kuburović (na slici: Marko Đurić i Nela Kuburović na pres-konferenciji u Beogradu)
Sada je na raspolaganju mnogo veći broj dokaza: Kuburović (na slici: Marko Đurić i Nela Kuburović na pres-konferenciji u Beogradu)


Marko Đurić je na pres-konferenciji pročitao i izvode iz optužnice Srbije protiv Haradinaja.

"Amnestirati ovakve zločine, a pričati o tome ko je porušio nekakve barake, mislim da svako ko ima moralni kompas smatra da je to sramota", reči su Đurića, koji aludira na kritike koje Srbija dobija zbog nerešavanja slučaja rušenja u beogradskoj četvrti Savamala, gde su osobe maskirane fantomkama, uz pomoć bagera, porušile objekte koji su se nalazili na prostoru predviđenom za izgradnju projekta "Beograd na vodi", te tom prilikom lišavale slobode ljude koji su se tamo zatekli.

O slučaju Haradinaj, oglasio se i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je rekao je da je odluka francuskog suda da Ramuša Haradinaja uslovno pusti na slobodu "nagoveštaj odbacivanja optužnice Srbije".

"Smatram da je Evropska unija takvu direktivu dala svim državama članicama", rekao je Nikolić za "Večernje novosti".

Eksperti: Reciprocitet moguć, ali su moguće i posledice

A šta bi Srbija mogla da postigne reciprocitetom? Zakon Srbije o pružanju međunarodne prave pomoći, predviđa tu mogućnost, ali ona sa sobom nosi i rizik od određenih posledica, ukazuju eksperti.

U slučaju da Francuska odbije da izruči Haradinaja, Srbija bi, dakle, mogla da uvede meru reciprociteta. Ali, kako ističe stručnjak za međunarodno pravo, Ivan Jovanović, „to bi onda moglo da dovede do nekih političkih posledica i sankcija po Srbiju“.

„One bi se, naravno, mogle pre svega odraziti na bilateralne odnose Srbije i te zemlje kojoj Srbija odbije da izruči nekoga koga traži i u pogledu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, odnosno kroz prizmu ocene EU kako Srbija ispunjava uslove koji se tiču vladavine prava“, kaže Jovanović.

„Pretnja reciprocitetom posatala je moda“, primećuje politički analitičar Dušan Janjić, koji podseća da je nedavno i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić isto radio sa Makedonijom kada je u pitanju bilo glasanje oko članstva Kosova u UNESCO. On ukazuje da je vlada, očigledno, procenila da je ovo „važan politički momenat“, ukazujući da Francuska još nije donela odluku, a da vlada Srbije jeste sa zakašnjenjem dostavila materijal.

„Ovo je jedna politička igra koja po meni ima dva rizika. Prvi je da se zaboravi temeljni problem kojim Ministarstvo pravde i tužilaštva treba da se bave - to su kvalitet optužnica i zakašnjenja koja su kod nas redovna. Ako ste vi za nekim poslali poternicu, vi morate imati spremnu dokumentaciju istog časa. Onda će vas ozbiljno tretirati i drugi. Drugo, ovim mi sebi malo ’skačemo u stomak’ i podršci koju smo dali Specijalnom sudu Kosova. Realna je pretpostavka da ga, ako Francuska nađe da postoji potreba, neće izručiti Srbiji već da će ga izručiti Specijalnom sudu Kosova“.

I Ivan Jovanović ukazuje da je realno da Haradinaj, ukoliko Francuska odluči da ima osnova za njegovo izručenje, bude izručen Kosovu.

„Za njih je Ramuš Haradinaj državljanin države Kosovo i zločini su počinjeni na teritoriji države Kosovo. To što mi posmatramo Kosovo kao deo svoje teritorije, ni na jedan način se ne tiče francuskog suda jer ga Francuska posmatra kao nezavisnu državu. Tim pre što tamo postoji nedavno osnovani Specijalni sud koji ima upravo nadležnost da se bavi tim zločinima“.

Specijalni sud Kosova formiran je početkom ove godine, a za nekoliko dana bi trebalo i da počne sa radom. Upitana da li bi Srbija prihvatila da se tamo sudi Haradinaju, ministarka pravde je rekla da ne može da prejudicira kakva bi bila odluka Tužilaštva s obzirom da sud nije još počeo da radi.

"Jasne tendencije poternica Srbije"

U Prištini je u petak zasedala Vlada Kosova ali nije bilo reči o slučaju Haradinaj.

U četvrtak je kosovska Vlada "pozdravila odluku francuskih vlasti", te navela da je "smatraju prvim korakom" i da očekuju da bivši premijer Kosova i predsednik Alijanse za budučnost Kosova "bude veoma brzo potpuno oslobođen i da se vrati na Kosovo".

Takođe, Vlada Kosova ponovila stav da su poternice Srbije nezakonite, nepravedne s jasnim tendencijama da se stvore napeta situacija i konflikt.

Kosovski predsednik Hašim Tači ovim povodom je rekao da je "uveren da Ramuš Haradinaj neće biti izručen Srbiji".

Sam Haradinaj oglasio se na Facebooku, gde je napisao: "Dragi građani, tokom svih ovih dana i sa svih strana globusa, s vašim glasom i dostojanstvom ste me učinili da se osećam ponosnim. Ubedili ste me da nikada nije dovoljno raditi za svoju zemlju. Vaš Ramuš Haradinaj".

Kosovo i Makedonija: Skupovi podrške Haradinaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Sud u Kolmaru odlučio je da uslovno oslobodi Ramuša Haradinaja kojeg su francuske vlasti pritvorile 4. januara na aerodromu u Bazelu po poternici Srbije za ratne zločine tokom 1998. i 1999. godne.

Prethodno je Haradinaj po istoj poternici 2015. godine bio uhapšen i u Sloveniji. Tada je bio zadržan na ljubljanskom aerodromu. Sud u Kranju je 19. juna te godine doneo odluku da se Haradinaju vrati pasoš, čime je omogućen njegov povratak na Kosovo.

Haradinaj je inače 2012. u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine od strane Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Ponovno suđenje 2012. desilo se četiri godine nakon što je Sud 2008. doneo oslobađajuću presudu od svih optužbi u vezi kršenja ratnih zakona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG