Dostupni linkovi

Haradinaj ponosan zbog onoga što je uradio za svoju zemlju


Ramuš Haradinaj prilikom izlaska iz pritvora u Kolmaru, u pratnji policije
Ramuš Haradinaj prilikom izlaska iz pritvora u Kolmaru, u pratnji policije

Sud u Kolmaru odlučio je da uslovno oslobodi Ramuša Haradinaja kojeg su francuske vlasti pritvorile 4. januara na aerodromu u Bazelu po poternici Srbije za ratne zločine tokom 1998. i 1999. godne. To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio njegov advokat Arianit Koci koji je prisustvovao sednici održanoj u četvrtak.

Haradinaj neće moći da napusti Francusku, i moraće dva puta nedeljno da se javlja francuskoj poilciji.

Sud je doneo ovakvu odluku na zahtev Haradinajeve odbrane.

Širom Kosova održani protesti na kojima su građani tražili oslobađanje Haradinaja
Širom Kosova održani protesti na kojima su građani tražili oslobađanje Haradinaja

Ovaj zahtev je usledio pošto je sud prethodno odlučio da Haradinaj ostaje u pritvoru do službenog zahteva Srbije.

“Ove optužbe iz Srbije su čisto političke”, rekao je Haradinaj na francuskom sudu. “Ono što vi ovde radite ovde je zloupotreba prava”, dodao je, prenosi AFP.

Kako navodi ova agencija, Haradinaj je pušten uz kauciju.

On se oglasio na svom Facebook nalogu, gde je napisao: "Dragi građani, tokom svih ovih dana i sa svih strana globusa, s vašim glasom i dostojanstvom ste me učinili da se osećam ponosnim. Ubedili ste me da nikada nije dovoljno raditi za svoju zemlju. Vaš Ramuš Haradinaj"

Njegov advokat, Rejčel Lindon, rekla je da njegovo oslobađanje uz kauciju predstavlja početak sveže pravne bitke, kroz koju je prošao dva puta i dva puta bio oslobođen za ratne zločine.

Kako dodaje AFP, Haradinaj će pokušati da obori Interpolov nalog za hapšenje na zahtev Srbije i da se bori protiv njegove ekstradicije.

Po odluci suda, prenosi AFP, on će morati da preda pasoš, i prisustvovaće predstojećim ročištima na kojima će se razmotriti zahtev o njegovom izručenju Srbiji.

Prethodno su njegovi advokati tražili uslovno oslobađanje, a Srbija je i zvanično podnela zahtev za ekstradiciju uz prateću dokumentaciju na osnovu koje će Francuska odlučivati o izručenju.

Širom Kosova održani su prethodno protesti na kojima su građani tražili oslobađanje Haradinaja.

Skupština Kosova koja je zasedala 10. januara i koja je na dnevnom redu imala rezoluciju o Haradinaju nakon 11 sati rasprave nije donela nikakav zaključak.

Haradinajeva partija, Alijansa za budućnost Kosova, iznenađena je odlukom suda da Haradinaj ne može da se vrati na Kosovo.

„Smatramo da odluka da se pusti iz pritvora a da se ne dopusti njegov povratak na Kosovo, nije potpuna pravda“, stoji u reakciji Alijanse za budućnost Kosova.

Ova partija apeluje kod pravosudnih organa Francuske da ubrzaju postupak u slučaju Haradinaj i da okončaju svaku meru protiv njega, „s obzirom da je ga je Međunarodni tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio svih optužbi za ratne zločine“.

„Uvereni smo da će se njegovo zadržavanje u Francuskoj i proces protiv njega iniciran na osnovu političke poternice Srbije završiti pozitivnim i brzim epilogom“, zaključuje se u Alijansi.

I Vlada Kosova je očekivala potpuno oslobođenje Ramuša Haradinaja, uzimajući u obzir da se radi, kako se rekli, o političkoj poternici Srbije.

"Današnju odluku francusku vlasti Vlada Kosova smatra samo kao prvi korak i očekuje da bivši premijer Kosova i predsednik Alijanse bude veoma brzo potpuno oslobođen i da se vrati na Kosovo", navode u saopštenju.

Vlada je ponovila da su ovakve poternice Srbije nezakonske, nepravedne s jasnim tendencijama da se stvore napeta situacija i konflikt.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG