Dostupni linkovi

Haradinaj pušten na slobodu


Protest pred Ambasadom Slovenije u Prištini, 17. juni 2015.
Protest pred Ambasadom Slovenije u Prištini, 17. juni 2015.

Sud u Kranju je u petak posle 14 sati doneo odluku da se Haradinaju vrati pasoš, čime je omogućen njegov povratak na Kosovo.

"Da, Ramuš Haradinaj je oslobođen. Uzeo je pasoš i čeka se njegov povratak", kazao je Ahmet Isufi iz predsedništva partije Alijansa za budućost Kosova, čiji je predsednik Haradinaj.

Haradinajev savetnik Aljbam Drmaku je napisao na Facebooku da je završena predstava "prijateljske" države koja je upriličila jedan političko-pravni spektakl svim Albancima na svetu, državama regiona, Evropi i SAD-u.

Nekoliko minuta pre odluke slovenačkih vlasti, Haradinaj je u izjavi za RSE kazao da su apsurdno i neosnovano njegovo zadržavanje, i da su ti nalozi za hapšenje poništeni u celom svetu, osim u Sloveniji.

"Taj nalog za hapšenje poništio je ceo svet. On je iz 2004. i izdala ga je tadašnja Srbija i Crna Gora. Ovo nema nikakvih zakonskih osnova i svo ovo ponašanje je apsurdno", kazao je Haradinaj.

Vlada Republike Kosova pozdravila je odluku slovenačkih vlasti. U saopštenju dodaju da je Haradinajevo zadržavanje bilo neopravdano, osnovano na nalogu za hapšenje iz Srbije i pored toga što je Haradinaj dokazao svoju nevinost na najvišim instancama.

Vlada je ponovila da Slovenija treba da poduzme sve mere a kako se ne bi ponovila ovakva situacija.

"Vlada Kosova ostaje posvećena da nastavi saradnju sa Vladom Slovenija u procesima evrointegracija i produbljivanje prijateljske saradnje izmedju dve zemlje", zaključuje se.

Haradinaj je u sredu zadržan na ljubljanskom aerodromu, a na osnovu poternice Srbije iz 2004, oduzet mi je pasoš i onemogućen povratak na Kosovo.

U međuvremenu, u njegovoj partiji, Alijansi za budućnost Kosova, nastavljaju da se protive onim što su uradile slovenačke vlasti. Osim protesta ispred Ambasade Slovenije u Prištini, gde učestvuju visoki politički zvaničnici partije, reagovala je i Alijansa mladih Kosova.

“Sa dubokim ogorčenjem pratimo slovenačku maskaradu, nakon nepravednog, apsurdnoj i neshvatljivog zadržavanja predsednika Alijanse, bivšeg premijera i lidera rata mira u našoj zemlji, Ramuša Haradinaja. Odlučni smo da poduzmemo radikalne mere koje mogu dovesti zemlju pod nesvakidašnjim okolnostima. Ovo nije naš željeni cilj već jedino rešenje koje nam se nameće”, navodi se u reakciji.

U četvrtak su napadnuti neki slovenački privredni objekti u Prištini, što je osudila predsednica Kosova Atifete Jahjaga, navodeći da je takvo ponašanje “neprihvatljivo i u suprotnosti sa vrednostima demokratskog društva”.

“Vandalski činovi ometaju demokratski razvoj zemlje, štete imidžu i njenom kredibilitetu i ometaju biznis u zemlji”, kazala je Jahjaga i pozvala građane na očuvanje mira.

Skupština Kosova je na vanrednoj sednici u četvrtak usvojila Rezoluciju o koja zahteva da Vlada i predsednica Kosova hitno traže od slovenačkih vlasti da se Ramušu Haradinaju, koji je zadržan u Sloveniji na osnovu poternice Srbije, bezuslovno i odmah vrati diplomatski pasoš i omogući povratak na Kosovo.

Rezolucijom se Vladi Kosova nalaže da hitno zatraži od Brisela čišćenje lista od naloga za hapšenje izdatih od Srbije za borce Oslobodilačke vojske Kosova i da kosovske institucije upute protestnu notu državi Sloveniji.

XS
SM
MD
LG